Kampanijos, kuri prasidėjo antradienį ž ir oficialiai tapo renginių, vyksiančių lapkričio 21-29 dienomis ir skirtų Atliekų mažinimo savaitei Europoje įgyvendinti, šūkis yra „Mes stebime, kaip jūs rūšiuojate“. Žodis „mes“ reiškia „gamtą“, pranešime spaudai informuoja VšĮ „Pakuočių tvarkymo organizacija“.

Nuo ankstyvo ryto penkiuose didžiausiuose Lietuvos miestuose buvo stebimas gyventojų elgesys prie atliekų aikštelių, siekiant sužinoti, ar jie rūšiuoja, ar supranta, kaip tai reikia teisingai daryti.
Miestiečius pasitikę užrašai

Akcijos metu žmonėms dalinti daugkartiniai pirkinių maišeliai, pasakant, kad reikia stengtis kuo mažiau vartoti vienkartinių maišelių ir kitų trumpalaikės vertės daiktų. Taip pat įteiktos magnetinės atmintinės tam, kad gyventojai būtų skatinami rūšiuoti ir suprastų, kaip teisingai tai daryti.

Pasak VšĮ „Pakuočių tvarkymo organizacija“ (PTO) atstovės švietimo bei informavimo klausimais Audronės Viliūtės‚ šiuo metu Lietuva yra tarp daugiausiai atliekų sąvartynuose šalinančių ES šalių.

„Mūsų vartojimo įpročiai darė įtaką sudėtingų aplinkosauginių problemų atsiradimui: gyvūnijos ir augalijos nykimui, visuotiniam atšilimui, gamtinių išteklių mažėjimui, katastrofiškai didėjančiam atliekų kiekiui. Todėl laikas labai stipriai pagalvoti apie įpročių keitimą: atsakingą vartojimą, atliekų kiekio mažinimą, pakartotinį atliekų panaudojimą bei rūšiavimą“, - teigė A. Viliūtė.

Pagal spalio mėnesį PTO inicijuotą reprezentatyvią apklausą, kurią atliko bendrovė „Spinter tyrimai“, Lietuvos gyventojai svarbiausiomis aplinkosaugos problemomis laiko oro (58 proc.) ir vandens užterštumą (50 proc.) bei aplinkos taršą atliekomis ir jų kiekio didėjimą (50 proc.). Prie aplinkosauginių problemų mažinimo Lietuvos gyventojai labiausiai prisideda rūšiuodami atliekas (60 proc.).
Miestiečius pasitikę užrašai