Piliakalnis tapo scena

Karštą dieną nedideliame upelyje turškėsi vaikai, o šalia amatininkai prekiavo muilais ir maistu, kurį regioninio parko lankytojams patiekė ne plastikinėse, o popierinėse lėkštėse su mediniais įrankiais.

Grupė „Skylė“ kelias žinomas savo dainas atliko ukrainiečių kalba – taip išreikšdami palaikymą šiuo metu neramumų krečiamai ir visą Krymą praradusiai Ukrainai.

Pasibaigus daugiau nei valandą trukusiam koncertui, po gausių aplodismentų ir prašymų „Pakartot!“ atlikėja A. Smilgevičiūtė sakė, jog kiek prisimena, ant piliakalnio viršūnės jai nėra tekę koncertuoti.

„Berods, grojome ant Merkinės piliakalnio, bet vis tiek ant jo dar buvo scena. O čia – visai ant piliakalnio. Buvo keista, kad publika taip žemai. Bet žmonės visi tokie atsipalaidavę, mums patiems labai smagu. Kartais būna, kad nors žiūrovai ir arti, jauti tarsi kažkokią sieną. To šįkart tikrai nebuvo, be to, čia visur aplink taip gražu...“, - įspūdžiais dalijos dainininkė.
Citata
A. Žičkutė juokavo, jog plukėms vos neatsibodo žydėti: šį renginį regioninis parkas tradiciškai organizuoja paskutinį balandžio šeštadienį, o dėl ankstyvo pavasario šios mažos gėlelės žydi jau visą mėnesį. Kai kuriose vietose jos jau nugeibo nuo saulės spindulių, tačiau galiūnų ąžuolų pavėsyje dar žydi.

Paklausta, ar pati su šeima mėgsta lankytis Lietuvos saugomose teritorijose, ji teigė, jog tikrai mėgaujasi įvairiais žygiais gamtoje, o šeimos vyrai ypač mėgsta kur nors išplaukti baidarėmis.

„Visai neseniai – vos prieš savaitę, buvome ne Lietuvos, bet Lenkijos saugomoje teritorijoje – Belovežo girioje. Na, aš su mažuoju sūnmi negalėjau dalyvauti 6 valandų žygyje – tai buvo ne mūsų jėgoms, bet dičkiai tai pražygiavo, pasisėmė įspūdžių, pamatė stumbrus“, - prisiminė A. Smilgevičiūtė.

Ji su šeima prisipažino pirmą kartą dalyvaujanti plukių žydėjimo šventėje, nors parkas tokį renginį organizuoja jau 10-tus metus. Nuo piliakalnio grupė kartu su Vasario 16-osios koncertui susibūrusiu „Juodaragio genties“ choru kelias savo dainas atliko ukrainiečių kalba.

„Nemoku šios kalbos, mokiausi tik dainas ir buvo gana sudėtinga, bet du koncerto klausę ukrainiečiai sakė, kad viskas gerai. O mes jas atliekame, nes palaikome šią šalį. Neramu, stovi ant šio piliakalnio ir nežinai – gal čia tavo gražiausias koncertas artimiausiu metu. Tokiu metu, kai vyksta tokie neprognozuojami dalykai... atrodo, jie iš fantastikos srities, bet iš tiesų vyksta. Okuopuoja mums giminišką šalį. Tuomet net neišeina labai ramiai laikytis. Mes gruodžio mėnesį buvome nuvažiavę ir Maidane groti prieš tą visą minią žmonių“, - savo mintis apie užsienio įvykius išsakė atlikėja.

Plukės žydi jau gerą mėnesį

Neries regioninio parko direktorė Audronė Žičkutė teigė, jog 10-ąjį kartą švenčiant Plukių žydėjimo šventę parko darbuotojams kilo idėja surengti ją neįprastoje erdvėje: ant pilikalnio.
Neries regioniniame parke -plukių žydėjimo šventė
„Piliakalnis būdavo lyg ir įprasta erdvė šventėms – na, taip būdavo senovėje. Tad norėjome šiek tiek atgaivinti tą nutrūkusią tradiciją. Girdėjau, kad Žemaitijoje labai įprasta ant piliakalnių švęsti, o Vilniaus krašte nesu girdėjus, kad kas taip švęstų. Prieš porą metų šį piliakalnį sutvarkėme ir jis tapo tiesiog ideali erdvė įvairiems renginiams. Džiaugiamės, kad renginiu lankytojai patenkinti – ir mums patiems labai patiko. Muzikantai, choras ant piliakalnio atrodė kaip ant kokios didžiulės pakylos“, - kalbėjo Neries regioninio parko direktorė.
A. Žičkutė
Plukių per visą Lietuvą yra daug, jos nėra įrašytos į Raudonąją knygą. Net ir šios šventės metu, jei vieną kitą nusiskinsite kaip simbolį – gamtai nieko blogo nepadarysite. Bet, žinoma, gražiausia į jas tiesiog pažiūrėti. Toks trapus žiedelis ir tokie galingi ąžuolai – kontrastas.

A. Žičkutė pripažino, jog ši šventė sutraukė bemaž gausiausią lankytojų būrį, nei vykusios iki šiol.
„Dievas buvo su mumis: švietė saulė, labai šilta, nebuvo didelio vėjo. Turbūt daug žmonių atvažiavo dėl gero oro, na, ir dėl „Skylės“. Manau, jie buvo būtent tie, kurie turėjo čia dainuoti. Jų repertuaras, balsai jų nusistatymas, tas senųjų archetipų žadinimas – čia labai tiko“, - šypsojosi Neries regioninio parko vadovė.

Po koncerto buvo suorganizuotos dvi ekskursijos po regioninį parką ir žydinčių plukių stebėjimas.
A. Žičkutė juokavo, jog plukėms vos neatsibodo žydėti: šį renginį regioninis parkas tradiciškai organizuoja paskutinį balandžio šeštadienį, o dėl ankstyvo pavasario šios mažos gėlelės žydi jau visą mėnesį. Kai kuriose vietose jos jau nugeibo nuo saulės spindulių, tačiau galiūnų ąžuolų pavėsyje dar žydi.

„Plukių per visą Lietuvą yra daug, jos nėra įrašytos į Raudonąją knygą. Net ir šios šventės metu, jei vieną kitą nusiskinsite kaip simbolį – gamtai nieko blogo nepadarysite. Bet, žinoma, gražiausia į jas tiesiog pažiūrėti. Toks trapus žiedelis ir tokie galingi ąžuolai – kontrastas“, - pasakojo regionio parko vadovė.