Seimas ketina iš esmės atnaujinti galiojantį gyvūnų gerovės ir apsaugos teisinį reguliavimą, atsižvelgdamas į Europos Sąjungos teisės aktų, tarptautinių sutarčių, reglamentuojančių gyvūnų gerovę ir apsaugą, reikalavimus.

Antradienį parlamentarai pritarė tai numatančiam naujos redakcijos Gyvūnų globos, laikymo ir naudojimo įstatymo projektui.

Šiame dokumente siūloma paskirstyti valstybinio valdymo institucijų ir savivaldybių kompetenciją, reglamentuoti gyvūnų globa užsiimančių asmenų veiklą, nustatant reikalavimus, kuriuos jie turėtų atitikti siekdami užsiimti gyvūnų globa, pareigas ir teises. Numatoma, kad savivaldybių teritorijoje bešeimininkių ir bepriežiūrių gyvūnų globą organizuotų savivaldybės, t. y., savivaldybė turėtų užtikrinti, kad visi bešeimininkiai ir bepriežiūriai gyvūnai augintiniai sugauti ar surasti bus perduoti gyvūnų globėjui, o bešeimininkiai ar bepriežiūriai ūkiniai gyvūnai - kitam ūkinių gyvūnų laikytojui.

Siekiant, kad gyvūnai būtų apsaugoti nuo žiauraus elgesio, naujojoje įstatymo redakcijoje siūloma nustatyti veiksmus, kurie laikomi žiauriu elgesiu su gyvūnais ir jų kankinimu. Taip pat numatyti veiksmai, kurie nebūtų laikomi žiauriu elgesiu su gyvūnais ir jų kankinimu bei leistini gyvūno nugaišinimo atvejai ir būdai. Įstatymo projektu siūloma įtvirtinti nuostatą, kad nugaišinti gyvūnus gali tik veterinarijos gydytojas ar jo pavedimu veterinarijos felčeris, o tik tam tikrais įstatyme nustatytais atvejais - kitas asmuo.

Siūloma nustatyti, kad kovinius šunis, kovinių ir pavojingų šunų mišrūnus (tais atvejais, kai tokių šunų įstatymai nedraudžia) bei pavojingus šunis būtų draudžiama laikyti daugiabučiuose namuose.

Įstatymo projektu siūloma nustatyti privalomą gyvūnų registraciją ir ženklinimą, numatyti už tai atsakingas institucijas.

Siūloma išsamiau reglamentuoti kovinių ir pavojingų šunų įvežimo, laikymo, veisimo, ženklinimo, registravimo, prekybos reikalavimus. Įstatymo projekte numatoma, kad Lietuvoje būtų draudžiami koviniai šunys, jų mišrūnai ir pavojingų šunų mišrūnai, išskyrus iki šio įstatymo įsigaliojimo dienos laikomus kovinius šunis ir jų mišrūnus ir pavojingų šunų mišrūnus, kurie negali būti toliau veisiami, ir jiems taikomos tos pačios laikymo nuostatos, kaip ir pavojingiems šunims.

Siūloma nustatyti, kad kovinius šunis, kovinių ir pavojingų šunų mišrūnus (tais atvejais, kai tokių šunų įstatymai nedraudžia) bei pavojingus šunis būtų draudžiama laikyti daugiabučiuose namuose.

Siekiant skatinti tikslingą ir planuotą gyvūnų augintinių veisimą, siūloma nustatyti, kad gyvūnų augintinių veisimas turi būti tikslinis, planuojamas ir neatsitiktinis, o gyvūnų augintinių laikytojams nustatyta pareiga būtų užtikrinti, kad jų augintiniai nesidaugintų, išskyrus atvejus, jeigu jie užtikrina šių gyvūnų jauniklių perdavimą naujiems savininkams arba rūpinasi patys. Taip pat siekiant mažinti bepriežiūrių gyvūnų skaičių siūloma įtvirtinti nuostatą, kad draudžiama parduoti ar kitaip perleisti nuosavybės teisę į gyvūnus iki 16 metų amžiaus asmenims be tėvų (globėjų) sutikimo.

Projektui po svarstymo pritarė 52, susilaikė 11 Seimo narių.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (64)