Per keletą metų iš vieno didžiausių Tauragės rajone Draudenių ežero, jį valant, iškasta apie 400 tūkst. kubinių metrų dumblo. Pasak specialistų, tai - tik penktadalis per tūkstančius metų ežere susikaupusio dumblo. Vien Rytinėje ežero pakrantėje skaičiuojama jo yra nuo 3 iki 5 milijonų tonų.

Specialistų tvirtinimu, iš ežero išsiurbtas dumblas – efektyvi trąša dirvožemiui gerinti.

„Tai yra biomasės pagrindu susiformavęs, supuvęs dumblas ir bedeguonėje aplinkoje pavirtęs labai gera trąša. Iš jos netgi gaminami kelių rūšių vaistai“, – pasakojo Tauragės rajono meras Sigitas Mičiulis.

Už Europos Sąjungos ir Tauragės rajono savivaldybės lėšas išsiurbtas dumblas dalijamas nemokamai, tačiau norinčiųjų šia ekologiška trąša pagerinti savo žemes – nedaug. Pripratę prie įprastų trąšų, naujovių ūkininkai baidosi. O ir trąšų pardavėjai ūkininkus vilioja įvairiomis nuolaidomis.

Tačiau tie ūkininkai, kurie pasiryžo išbandyti naujovę, teigia esantys patenkinti.

„Pirmais metais buvo aparta ir palikta peržiemoti. Pasikeitimus tikrai pastebėjom antraisiais, po patręšimo, metais. Pagerėjo ir grūdų ir žemės, kurioje jie auga kokybė“, – pasakoja naujovės nepabūgęs Žygaičių ūkininkas Romas Bacius.

Ežero dumblu tręšiantis bulvių lauką ir daržoves šiltnamyje kitas ūkininkas sako, kad išnyko augalų ligos, nebeželia piktžolės. Tręšdami laukus ežero dumblu ūkininkai užaugina ekologišką produktą ir gerokai sutaupo.

„Mėšlas išguli žemėj 7 metus, dumblas – 27, tai reiškia, kad tiek metų mums nereikia tręšt“, – kalbėjo ūkininkas Petras Sudeikis.

Nemaža dalis iš Draudenių ežero išsiurbto dumblo sandėliuojama Bačkių kaime esančioje aikštelėje. Ūkininkai, norintys įsigyti šios trąšos, turėtų kreiptis į Žygaičių seniūną.