Nuo senų laikų česnakas buvo žinomas kaip vaistinis augalas. Jis minimas Biblijoje, indų šventraščiuose, senovės romėnų medicinos literatūroje. Įžymus gydytojas ir mąstytojas Ibn Sina (Avicena) česnakus siūlė valgyti nuo visų ligų. Senovėje česnakai, kaip ir visi kiti stipriai kvepiantys augalai, naudoti demonams išvaryti ar, pvz., vampyrams atbaidyti.

Ir dabar česnakas dažnai vadinamas universaliu gydytoju, natūraliu antibiotiku.

Veikliosios medžiagos

Česnakas – daugiametė nereikli svogūninė daržovė, plačiai auginama soduose ir daržuose kaip prieskoninis augalas.

Miškuose natūraliai auga į Lietuvos raudonąją knygą įrašytas meškinis česnakas (Allium ursinum L.), kurio augavietes pastarąjį dešimtmetį plečia „Žolinių akademijos“ entuziastai.

Šviežiuose česnakų svogūnuose yra apie 60 % vandens, 15 % cukrų, iki 0,3 % glikozido alijino, 0,4–2 % eterinio aliejaus, flavonoidų, fitosterinų, vitaminų C, B, PP, karotino, B grupės vitaminų, inulino, kalio, kalcio, magnio, geležies, mangano, cinko ir kitų veikliųjų medžiagų.

Farmacijos pramonė gamina daug vaistinių preparatų, kurių sudėtyje yra standartizuoto česnakų ekstrakto. Gaminami ir česnakų užpilai, tinktūros, milteliai, sausas ekstraktas.

Įvairiapusis poveikis

Česnakuose yra daug fitoncidų, pasižyminčių antimikrobinėmis, grybelius ir parazitus naikinančiomis savybėmis, stabdančių bakterijų dauginimąsi. Aitriuose česnakų svogūnėliuose yra panašiai kaip antibiotikai (ypač penicilinas) veikiančių sulfidų. Dėl to česnakai tinka infekcijoms gydyti. Česnakai vartojami virškinimui reguliuoti, mažina puvimo ir rūgimo procesus žarnyne, gerina apetitą, didina virškinimo trakto sekreciją, padeda geriau pasisavinti maistą. Be to, česnakai skatina šlapimo išsiskyrimą, plečia periferines ir vainikines kraujagysles, stiprina širdies susitraukimus ir lėtina širdies ritmą, gydo nuo aterosklerozės. Veikliosios česnakų medžiagos saugo nuo kvėpavimo takų infekcijų, padeda sergant bronchų astma.

Česnakai labai populiarūs ir profilaktiškai vartojami nuo daugelio ligų. Išoriškai naudojami esant uždegiminiams burnos ertmės procesams, karpoms naikinti, jais gydomi bičių, nuodingų vabzdžių ir gyvačių įkandimai. Taip pat tinka nuo migreninių skausmų, plaukų šaknims stiprinti, slogai, kokliušui, kosuliui gydyti.

Kelias minutes kramtomas česnakas sunaikina visas burnoje esančias bakterijas. Įkvepiami sutrinto svogūnėlio lakūs fitoncidai gydo gripą ir anginą, tinka gripo profilaktikai. Česnakų tyrelė dedama vietoj garstyčių lapelių, kai skauda galvą arba krūtinę. Česnakų tepalu gydomos nuospaudos ir egzema, o tyrele − pleiskanos. Dažnai vaikams česnakų tyrele arba jų nuoviro klizma varomos spalinės, askaridės.

Kosmetologijoje česnakų tinktūra naudojami plaukų šaknims stiprinti, pleiskanoms naikinti, sodininkai česnakų lapų ir lukštų užpilu purškia medelius nuo kenkėjų.

Kad tik padėtų

Tačiau be daugybės privalumų česnakai turi ir neigiamų savybių: augina ataugas, akmenukus inkstuose, gali kenkti ir kepenims. Jų reikėtų vengti vartoti sergantiems kepenų ir inkstų ligomis, prieš sudėtingas operacijas, nepatartina daug česnakų valgyti nėščioms ir žindančioms moterims, asmenims, kurie vartoja kraujo krešėjimą mažinančius vaistus.

Kauno medicinos universiteto Gastroenterologijos klinikos vadovas profesorius Limas Kupčinskas ne kartą pacientus yra įspėjęs, kad česnakai gali turėti neigiamos įtakos kepenų veiklai. Nuo vienos skiltelės neatsitiks nieko, tačiau dažnai ir daug jų vartojant veikliosios šio augalo medžiagos gali apnuodyti kepenis. Nereikėtų pamiršti, kad česnakai sukelia specifinį burnos ir kūno kvapą, o dideli kiekiai gali turėti įtakos virškinamojo trakto negalavimams, pykinimui ir vidurių pūtimui.

Šio neigiamo česnakų poveikio išvengsite, jei nuvalytas skilteles užpilsite aliejumi ir palaikysite 10–15 dienų. Po to česnakų skilteles reikėtų išmesti, o vartoti tik aliejų, jis bus ištraukęs vertingąsias šio augalo savybes.

Beje, medicininėje literatūroje pastebima, kad šviežių česnakų per dieną galima suvartoti 2–5 g, česnakų miltelių – 0,4–1,2 g.

Kasdienis prieskonis

Česnakas – prieskoninis augalas, vartojamas maistui ir greitai gendantiems produktams konservuoti. Be jų neapsieinama ir gaminant dešras, įvairius žuvies, mėsos bei daržovių patiekalus. Jais taip pat aromatizuojamas aliejus, actas. Daugelyje šalių populiarūs marinuoti česnakai.

Vietoj šviežių česnakų galima vartoti ir džiovintus. Mėsa įtrinama džiovintais česnakais prieš ją ruošiant, o į sriubas jų dedama likus 3–5 minutėms iki virimo pabaigos.

Česnakai vartojami beveik visuose graikų, ispanų, italų, vengrų, serbų virtuvės patiekaluose. Kai kuriose šalyse, pavyzdžiui, Didžiojoje Britanijoje, česnakų lapų dedama ir į salotas. Vitamino C juose gerokai daugiau nei svogūnėliuose. Teko gaminti svogūnų laiškų, česnakų lapų salotas su agurkais ir grietine – česnakų lapai ypatingo skonio nesuteikė.

Liaudies medicinos receptai:
 
Nuo bronchito ir anginos

Pasidarykite 100 g svogūnų, 50 g česnakų, 100 g medaus, 3 citrinų sulčių mišinį, kurį savaitę reikia laikyti tamsioje vėsioje vietoje. Vartoti po desertinį šaukštą prieš valgį 3 kartus per dieną.

Arba į 2 stiklines pieno įdėkite 4 česnako skilteles, pavirkite 10–12 min., nukoškite ir gerkite šiltą po pusę stiklinės 4 kartus per dieną ne ilgiau kaip savaitę.
 
Nuo slogos

Smulkiai supjaustykite 2 česnako skilteles, užpilkite 3 šaukštais vandens, palaikykite 3 val., nukoškite. 4−6 lašus šio skysčio įlašinkite į kiekvieną nosies landą.
 
Nuo gripo ir jo profilaktikai

Gripo profilaktikai kas vakarą prie lovos padėkite smulkiai supjaustytą česnako skiltelę ir kvėpuokite jo fitoncidais. Į nosį galima įdėti česnakų tyrele suvilgytą vatos tamponėlį.

100 g česnakų smulkiai supjaustykite, įdėkite 100 g medaus, gerai išmaišykite. Po šaukštą šio mišinio išmaišykite pusėje stiklinės vandens ir išgerkite vakare prieš miegą. Mažins temperatūrą, padės atsikosėti.
 
Aterosklerozės profilaktikai

Dvi galvutes česnakų sutrinkite, užpilkite dviem stiklinėmis nerafinuoto aliejaus, gerai išmaišę porą savaičių palaikykite šaldytuve. Paskui šį užpilą nuspauskite, į aliejų įpilkite arbatinį šaukštelį citrinų sulčių ir gerkite tris kartus per dieną po arbatinį šaukštelį prieš valgį. Gydymosi laikas – iki dviejų mėnesių.

Česnakų tepalas

Sugrūstus česnakus sumaišykite su taukais santykiu 1:1 ir juo tepkite dedervines, karpas, egzemą ir nuospaudas.