1. Išnaikinkite uodų lervas

Pirmieji uodai pasirodo atšilus orams, pradėjus tirpti sniegui. Šaltąjį sezoną rūsiuose, įvairiuose plyšiuose peržiemojusios patelės ieško maitinimosi šaltinių. Pasimatinusios jos skrenda prie stovinčių vandens telkinių, kur sudeda kiaušinėlius. Todėl kenkėjų kontrolės ekspertai tikina, kad vienas iš efektyviausių uodų naikinimo būdų – lervų naikinimas biologiniais preparatais. Jie yra pilami į įvairius nedidelius vandens telkinius, kur ir veisiasi uodai.

2. Purškite uodų mėgstamus paviršius

Vabzdžius naikinti galima ir cheminėmis medžiagomis purškiant uodų mėgstamus paviršius. Kaip kenkėjų kontrolės ekspertai teigia, dažniausiai kraujasiurbiai tupi ant pavėsinių, lauko terasų, įvairių stogelių ir kt.

Paviršių purškimas gerokai efektyvesnis nei įprastos parduotuvėse randamos priemonės. Cheminėms medžiagomis sukuriamas laukas, kuris atbaido uodus ir jie į tą pusę neskrenda, tačiau paviršius purkšti reikėtų kelis kartus per sezoną – artėjant kraujasiurbių antplūdžiui.

3. Nusausinkite vandens šaltinius

Uodai veisiasi stovinčiame vandenyje: neišdžiuvusiose pievose, grioviuose, balose. Patelė poruojasi tik kartą gyvenime ir vandenyje padeda nuo 150 iki 300, iš kurių per 2 savaites išsivystę suaugę vabzdžiai atakuoja teritoriją iki 13 kilometrų atstumu. Kenkėjų kontrolės ekspertai pataria, jei yra galimybė, pašalinti uodų veisyklą. Tam, kad gerokai sumažėtų kraujasiurbių, kartais pakanka nusausinti prie namų, sodybos ar sodo namelio esančias balas. Tačiau tą padaryti būtina kuo greičiau, kol dar uodo lerva nepasiekė IV stadijos, t.y., kol uodas dar neišsirito iš lėliukės.

Kenkėjų kontrolės ekspertai „Dezinfa“ įspėja, kad uodų saugotis reikia ne tik dėl alerginės reakcijos, bet ir pernešamų infekcinių ligų: maliarijos, geltonosios ir dengė karštinės bei kt.