Lietuvos arboristikos centro darbuotojai nusprendė padovanoti dovaną Vilniaus miestui – pagal visus reikalavimus nugenėti medžius Vilniaus centre šalia katedros aikštės. Arboristikos centro direktoriaus Algio Davenio teigimu, buvo nugenėti maždaug 45 medžiai. Vieni – jau seniai žaliuojantys ties Gedimino prospekto pradžia, kiti – neseniai pasodinti.

„Gamta Vilniaus mieste ryškiausia medžiais - stambiausiais, aukščiausiais, tvirčiausiais ir ilgaamžiskiausiais organizmais. Mes, miestiečiai, didžiuojamės, kad mūsų gyvenamos vietos žalios, džiaugiamės, kad išorinė aplinka puošiama ne vien betono ar stiklo pastatais, aikštėmis ar galingais supermarketais... Bet kartu ir liūdime, kad medžiai auga lėtai, ilgai... Paprastai mūsų gyvenimo neužtenka užauginti iki brandos amžiaus ilgaamžį. Medžius sodiname, prižiūrime, globojame, puoselėjame. Sumedėjusio augalo reikšmės neįmanoma nuneigti, nes jie atlieka labai svarbią visiems gyviems organizmams urboekologinę funkciją. Bet, ar tikrai vertiname ilgai bręstantį medį, ar jį branginame, ar neskatiname jo pirmalaikio sunykimo, skurdimo, žalojimo?,“ - klausė Lietuvos arboristikos centro direktorius.

A. Davenio nuomone, urbanistinė plėtra nuolat stelbia miesto žaliąsias erdves. Juk naujų plotų reikia stovėjimo aikštelėms, naujoms statyboms.

Arboristai dirba Odminių skvere
„Medžiai įrėminti aukštuose borteliuose, betono, asflato spąstuose skursta, neturi tinkamo pomedžio ploto, nuo sausros palaipsniui džiūsta, šaltomis žiemomis apšąla, katastrofiškai mažėja jų fiziologinis gyvybingumas ir bio-mechaninis atsparumas, o neatsakinga ir nekvalifikuota medžių priežiūra tik paspartina augalų degradaciją, - kalbėjo A. Davenis. - Tinkama arboristika (medžių ir jų augaviečių profesionalia priežiūra red. past.) galima ištaisyti praeities priežiūros klaidas ir prailginti augalo gyvavimo laiką.“

Lietuvos arboristikos centro direktorius mano, kad dauguma vilniečių galbūt net nepastebės jų „dovanos“ - medžiai apgenėti tik tiek, kiek būtinai reikia. Tačiau Odminių skvero ąžuolams, liepoms bei klevams ši dovana padės gyvuoti ilgiau ir sveikiau.