Žvejai skundėsi prastu laimikiu

Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnų reidas penktadienį anksti ryte prasidėjo prie Kiaulės nugaros salos statomo suskystinų gamtinių dujų terminalo. Iš viso tądien į marias išplaukė du aplinkosaugininkų kateriai.

Tik išplaukus pirmiausia buvo patikrinti iš motorinių valčių prie Kiaulės nugaros salos žvejoję vyrai. Aplinkosaugininkai tikrino, ar jie turi žvejybos leidimus, ar negaudo mažesnių žuvų nei leidžiama, o taip pat nužvelgdavo žvejybos įrankius – labai svarbu, kad jų nebūtų per daug.

Visgi dauguma meškeres į marias sumerkusių vyrų buvo drausmingi – jokių pažeidimų neužfiksuota. Žvejybos leidimus motorinėse valtyse sėdintys ir aplinkosaugininkams parodę vyrai visai nesipiktino patikrinimu, bet skundėsi prastu laimikiu. „Jau dvi valandas žvejoju ir nieko gero“, - sakė žvejas, per tiek laiko sugavęs vos kelis karšius.

Panašus ir kitų žvejų laimikis – keli karšiai ir vienas kitas starkis ar ešerys. Vyrai spėjo, kad tikriausiai viskas dėl atšiauraus šiaurės vėjo. Žvejai spėjo, kad kol orai nepagerės, daugiau žuvies sugauti nepavyks.

Per daug meškerių turėję žvejai nustėro, išgirdę, ką gali atimti

Vis tik patikrinus kelias valtis aplinkosaugininkų dėmesį patraukė senas kateris, kuriame buvo naudojama per daug meškerių. Tiesa, du žvejai valtyje turėjo dar daugiau meškerių, tačiau žvejybai patikrinimo metus jos naudojamos nebuvo. O ir žuvies, palyginti su kitais žvejais, jie buvo sugavę ne taip jau ir mažai.
V. Marozas
Jei du kartus ir daugiau žvejybos įrankių naudojama, tai prilyginama brakonieriavimui ir yra galimybė konfiskuoti visus žvejybos įrankius ir priemones. O žvejybos priemonė yra jūsų valtis. Žinokit tai ir kitiems pasakykit. Ir jei kartą įspėjame, o paskui sakote, kad ir toliau taip reikia daryti... Reiškia įspėjimas nepadėjo.

Į šį katerį įlipę aplinkosaugininkai pirmiausia apžiūrėjo visas plaukimo priemonės ertmes – tikrino, ar nėra paslėpta daugiau žuvies. Žvejai žuvies paslėpę nebuvo, bet vis tiek jiems kliuvo nuo aplinkosaugininkų, kad naudoja per daug žvejybos įrankių.

Vyrai sutiko, kad naudoja per daug meškerių, bet teisinosi, kad to reikia, nes labai didelė srovė. Ir galiausiai metė paskutinį argumentą – juos reikia paleisti, nes prieš kiek laiko tikrinę aplinkosaugininkai žvejų pasigailėjo.

Tačiau Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininko Vitalio Marozo tai neįtikino. Jis nusprendė žvejams skirti baudą, kad daugiau tos pačios klaidos jie nekartotų.

„Jeigu galima naudoti keturias meškeres, tai kodėl naudojate penkias? Žinot, kad negalima, bet vis tiek užmetat tiek meškerių, kad visa valtis aplipusi“, - sakė aplinkosaugininkas. Galiausiai pareigūnų perspėjimas žvejus privertė aiktelėti. Aplinkosaugininkai įspėjo, kad jeigu vietoje keturių meškerių stovinčioje valtyje būtų įmerkta dvigubai daugiau (aštuonios), inspektoriai turi teisę konfiskuoti valtį.
Aplinkosaugininkų reidas Kuršių mariose

„Jei du kartus ir daugiau žvejybos įrankių naudojama, tai prilyginama brakonieriavimui ir yra galimybė konfiskuoti visus žvejybos įrankius bei priemones. O žvejybos priemonė yra jūsų valtis. Žinokit tai ir kitiems pasakykit. Ir jei kartą įspėjame, o paskui sakote, kad ir toliau taip reikia daryti... Reiškia, įspėjimas nepadėjo“, - sakė V. Marozas, pridėjęs, kad žvejams teks atvykti pas aplinkosaugininkų, kai bus nagrinėjama jų byla.

Išgirdę apie gresiančią atsakomybę žvejai susigriebė už galvos: „O siaubas – nežinojom, kad gali katerį konfiskuoti,“ - išsigando vyrai. 

Žvejai verslininkai: anksčiau buvo geriau

Patikrinę meškeriotojus aplinkosaugininkai leidosi gilyn į marias Juodkrantės pusėn ir ėmėsi žvejų verslininkų, tikrinančių gaudykles, į kurias patenka karšiai, kuojos, starkiai, plekšnės ir kitos žuvys.

Šiuo metu verslininkams tinklų naudoti negalima, todėl, be kita ko, buvo tikrinama, ar jie mariose neužmerkti. Taip pat aplinkosaugininkai tikrino, ar leistinos gaudyklės tinkamai pažymėtos, ar jų nenaudojama daugiau, nei galima, ir ar tinkamai pildomi dokumentai.
Žvejas
Labai prastas šiaurės vėjas, todėl nieko nėra. Labai mažai palyginti žuvies. Anksčiau būdavo daugiau. Bet kad keista vasara. Ir šiaip žmonių mažai mariose šiemet plaukioja.

Reido metu buvo patikrintos kelios žvejų verslininkų valtys, bet jokių pažeidimų nenustatyta. Taip pat žurnalistams pavyko užfiksuoti, kaip žvejai tuština gaudykles. Nors jose žuvies buvo nemažai, tačiau ilgus metus mariose žvejojantys žvejai sakė, kad tai - menkas laimikis. Kita vertus, jie sugavo žymiai daugiau žuvies nei žvejai mėgėjai.

Dviese ar trise senose medinėse motorinėse valtyse buvę vyrai sakė, kad mariose žuvies nemažėja, bet viskas priklauso nuo orų. Pavyzdžiui, dabar pučiantis šiaurės vėjas žvejams nepalankus, todėl dalis jų net nesumerkė visų gaudyklių, kurias gali naudoti.

Mažąsias žuvis į marias paleidę žvejai sakė, kad ši vasara nepriimtina ne tik jiems, bet ir turistams. O vienas pusamžis vyras pripažino nekantriai laukiantis orų pagerėjimo. „Labai prastas šiaurės vėjas, todėl nieko nėra. Labai mažai palyginti žuvies. Anksčiau būdavo daugiau. Bet kad keista vasara. Ir šiaip žmonių mažai mariose šiemet plaukioja“, - pasakojo žvejys verslininkas.

Patikrinę kelias žvejų verslininkų valtis ir stebėję, kaip jie iš specialių gaudyklių traukia žuvis, aplinkosaugininkai konstatavo, kad žvejai verslininkai sugautos žuvies kiekį slepia vis rečiau, nes V. Marozo teigimu, sugriežtinus tvarką „to daryti tiesiog neapsimoka“.

Tačiau inspektoriai sakė, kad kontrolė vis tek būtina, todėl mariose apsilanko nuolat. V. Marozas GRYNAS.lt teigė, kad Klaipėdos aplinkosaugininkai pilnai aprūpinti reikiama technika, todėl nuolat tikrinti Kuršių marių ir Baltijos jūros žvejus jiems nėra sudėtinga. Pavyzdžiui, į jūrą jie dažniausiai plaukia specialiu laivu, kuris penktadienį liko uoste.