„Daugiabučio liftas, kaip ir stogas, yra bendrosios dalinės nuosavybės objektas, todėl juos išlaikyti privalo visi butų savininkai. Jeigu pirmų aukštų butų gyventojai liftu nesinaudoja, nereiškia, kad jis jiems nepriklauso ir kad jie neprivalo prisidėti jį išlaikant, – sako aplinkos viceministrė Daiva Matonienė. – Panašiai ir su stogu. Yra manančių, kad prakiurusio stogo remontas – tik viršutinio aukšto gyventojų reikalas. Jokiu būdu. Tiek stogas, tiek liftas – bendra nuosavybė. Tad jais privalo rūpintis visi“.

Neaiškumams išsklaidyti yra patikslinti Daugiabučio namo bendrojo naudojimo objektų administravimo nuostatai. Nustatyta, kad paskirstant namo išlaikymo išlaidas butų ir kitų patalpų savininkams, joms priskiriamos ir išlaidos liftui išlaikyti. Jas sudaro mokesčiai už lifto suvartotą elektros energiją ir jo priežiūros bei remonto išlaidos. Lifto priežiūros išlaidos apskaičiuojamos pagal priežiūros pirkimo sutartyje nustatytą kainą.

Jeigu daugiabučio namo pirmojo ir antrojo aukšto butų ar patalpų savininkai liftu nesinaudoja, jiems neskaičiuojamas mokestis už lifto sunaudotą elektros energiją, tačiau jie, kaip ir visų kitų butų savininkai, privalo apmokėti jo išlaikymo, priežiūros ir remonto išlaidas proporcingai pagal savo bendrosios nuosavybės dalį. Šią prievolę nustato Civilinio kodekso nuostata, kad liftas yra daugiabučio namo bendrosios dalinės nuosavybės objektas ir priklauso visiems butų ir kitų patalpų savininkams.

Ginčą dėl lifto išlaikymo išlaidų paskirstymo, kai ieškovas, daugiabučio namo buto savininkas, pageidavo atsisakyti teisės naudotis liftu, sprendęs Aukščiausiasis Teismas yra konstatavęs, kad savininko teisė atsisakyti naudojimosi liftu paslaugų ir šiai daliai tenkančių mokėjimų yra ginama, tačiau jam, kaip bendraturčiui, išlieka įstatymų nustatyta pareiga dalyvauti išlaikant bendrą turtą.