GRYNAS.lt skaitytojams pateikia 7-ių iš šių maršrutų apžvalgą:

1. Tour du Mont Blanc, Prancūzija, Italija ir Šveicarija
Tour du Mont Blanc, Prancūzija, Italija ir Šveicarija

Keliauti šiuo maršrutu - viena įspūdingiausių kelionių patirčių. Pirma, tenka įveikti net tris šalis – Prancūziją, Italiją ir Šveicariją. Antra, kelyje pasitaiko  kalnų perėjų su įspūdingais ledynais.

Maršruto ilgis: 167,37 km

Detalės: Trasa labai įvairaus kraštovaizdžio – nuo uolų iki laukinių gėlių pievų. Keliaujama septyniais skirtingais slėniais trijose skirtingose šalyse. Šio maršruto vienas iš išskirtinumų - tai, kad keliaujant šia trasa visada šalia yra civilizacijos teikiami patogumai – keliautojams nebūtina su savimi temptis palapinės ir maisto. Tai reiškia, kad į kelionę galima išsiruošti su vaikais bei senyvais žmonėmis. Keliaujant šiuo maršrutu nuolat sutinki šalia gyvenančių vietinių žmonių, siūlančių apsistoti - išgerti vyno, pasimėgauti vietos sūriu ar namie kepta duona – ir toliau tęsti žygį.
Citata
Paminėtinas ir Thorsmork slėnis, kurį yra aplankęs „Žiedų valdovo“ kūrėjas J.R.R. Tolkienas, prieš sukurdamas garsiuosius „The Hobbit“ (Hobitas) ir „Lord of the Rings“ (Žiedų valdovas) filmus. Kalbama, kad būtent šis slėnis Islandijoje tapo J.R.R. Tolkieno įkvėpimo šaltiniu“.

Žinoma, visada galima nakvoti ir palapinėje, bet ieškantiems daugiau patogumų, galima rinktis ne tik nakvynes pas vietinius žmones, bet ir hostelius, nakvynės namus ar net viešbučius.

Įprastai visą maršruto distanciją įveikti trunka apie dešimt dienų, tačiau kaip pataria šia trasa keliavusieji – galima ir labiau pasimėgauti žygiu – keliauti iš lėto.

Kada geriausia keliauti? Vasarą, nes tuomet dauguma žmonių teikia apgyvendinimo paslaugas ir kelių dar nėra padengęs sniegas.

2. Laugavegurinn/Fimmvörðuháls Pass, Islandija

Laugavegurinn, islandija

Ilgų distancijų žygeivė bei knygų autorė Jennifer Davis nacionalgeographic.com apie šį taką atsiliepė pačiais gražiausiais žodžiais: „šiuo metu auginu pusės metų vaiką, todėl stengiuosi per daug nesvajoti apie pėsčiųjų žygius, tačiau yra vienas žygis, kurį savo maršrutų sąraše esu įvardijusi kaip vieną geriausių.

Tai 80,5 km pėsčiųjų takas Islandijoje, Laugavengurinn. Jis pribloškia kiekviename kilometre ir gali pasiūlyti tokią įvairovę, kuria negali pasigirti nė vienas kitas į 500 geriausių takų sąrašą patenkantis maršrutas. Pradedant nuo Skogar ir keliaujant toliau į šiaurę 12 km distancijoje savo grožiu stebina net 20 krioklių. Pakeliui galima pamatyti ir Eyjafjallajökull ugnikalnį, kurio išsiveržimas sustabdė daugybę skrydžių Europos oro uostuose 2010 metais. Paminėtinas ir Thorsmork slėnis, kurį yra aplankęs „Žiedų valdovo“ kūrėjas J.R.R. Tolkienas, prieš sukurdamas garsiuosius „The Hobbit“ (Hobitas) ir „Lord of the Rings“ (Žiedų valdovas) filmus. Kalbama, kad būtent šis slėnis Islandijoje tapo J.R.R. Tolkieno įkvėpimo šaltiniu“.

Maršruto ilgis: 80,5 km.

Detalės:  Žygis trunka apie keturias dienas. Maršrutą nuspalvina ugnikalnių peizažai. Apsistoti nakvynei galima pakeliui išsibarsčiusiuose nameliuose. Tiesa, juose rezervuoti kambarius patartina gerokai prieš kelionę, nors galima nakvoti ir stovyklavietėse savo palapinėse. Taip pat rekomenduojama gerai išsistudijuoti autobusų maršrutų grafikus, nes tiek iš Reikjaviko, Islandijos sostinės, tiek iš kitų vietovių dauguma autobusų į Skogar ir Landmannalaugar kursuoja vos du kartus per dieną.


Kada keliauti?
Vasarą. Namelius galima užsirezervuoti nuo birželio pabaigos iki rugsėjo pradžios.

3. Franconia Ridge Loop/Traverse, Naujasis Hamšyras (JAV)
Franconia Ridge Loop/Traverse, Naujasis Hamšyras

Keliautojas bei fotografas Jonathanas Watermanas sako, kad šis maršrutas nėra techniškai itin sudėtingas, tačiau jeigu šį taką įveikiate be kompanijos ankstyvą pavasarį, jums atsiveria miniatiūrinių gėlių bei įmantrių akmeninių laiptų peizažai, kurie leidžia į kalnus pažvelgti visai kitu žvilgsniu. 

Maršruto ilgis: 14,5 km
Detalės: Maršrutas yra populiarus tarp keliautojų, šis takas atveria galimybes iš arti susipažinti su alpine tundra. Neapsigaukite manydami, kad keliaudami nuolat susidursite su civilizacija, keliaujant juo teks pakilti į daugiau kaip kilometro aukštį. Dėl temperatūrų skirtumų kalnuose keliauti gali tekti tiek mėgaujantis šiltais saulėlydžiais, tiek žvarbti nuo šalto vėjo. 

Kada geriausia keliauti? Rudens viduryje, kai turistų piko jau nėra, o rudens lapija nusidažiusi įvairiomis spalvomis.

4.Caribou Tracks, Arkties nacionalinis parkas, Aliaska
Kalnai Aliaskoje


Maršruto ilgis:
nuo 193 iki 643 km

Detalės: Tai šiauriausias nacionalinis parkas, esantis JAV teritorijoje. Jame nėra įrengta specialių pėsčiųjų takų, tokiu būdu saugomos gyvūnų buveinės ir jų migracijos keliai. Nors pastebima, kad gyvūnų skaičius šioje teritorijoje mažėja, parke vis tiek galima sutikti apie 325 tūkst. gyvūnų. Arkties nacionalinis draustinis yra bene labiausiai diskusijų keliantis objektas, turint mintyje tą faktą, kad teritorijoje gausu naftos ir šiaurės elnių.

Pats draustinis apima milžinišką teritoriją, kurioje galima išvysti tiek kalnų, tiek tundrų, ir tik vieną kitą keliautoją, tyrinėjantį Akties laukinę gyvūniją.
Citata
Veteranai žygeiviai šį maršrutą įvardija kaip vieną sunkiausių visoje planetoje, kas verčia dar labiau užsispirti jį įveikti savomis kojomis. Realybėje dauguma, kurie ryžtasi įveikti šį kelią, finišo nepasiekia dėl nenuspėjamų orų Himalajuose ir dėl pačio kelio sudėtingumo.

Šiaurės elnių bandos gyvena tik dviejose vietose – draustinio teritorijoje ir netoli Kanados sienos. Keliaujantys šiuo maršrutu turi didelę tikimybę savo akimis išvysti migruojančius elnius. Toks susitikimas laikomas vienu iš nedaugelio laukinės gamtos stebuklų, likusių šioje planetoje.

Kada keliauti? Pavasarį arba rudenį, kai vyksta šiaurės elnių migracija.

5. Overland Track Tasmanijoje, Australija
Overland Track Tasmanijoje, Australija

Keliautoja Cheryl Strayed sako, kad šis maršrutas tęsiasi per laukines ir gražiausias natūralios gamtos vietas planetoje. 

Maršruto ilgis: 64 km
Detalės: Tasmanija vadinama gyva ekologine laboratorija. Beveik pusę Australijos pietinės salos dalies yra saugoma teritorija. Čia gyvena daugybė sterblinių gyvūnų, ančiasnapių ir Tasmanijos velnių. Tasmanijos teritorija pasižymi didele kraštovaizdžio įvairove – nuo kalnų iki eukaliptų giraičių ir atogrąžų miškų. 

Tasmanijos parko teritorijoje – daugybė pėsčiųjų takų, kuriuos griežtai prižiūri parko laukinės gamtos tarnyba. Skaičiuojama, kad visą maršrutą įveikti trunka iki šešių dienų. Lėtas žygiavimas takais leidžia pasimėgauti vietos kraštovaizdžiu ir laukine gamta. Keliautojams taip pat siūloma žygio metu užkopti į aukščiausią Tasmanijos viršunę – kalną Ossa bei aplankyti giliausią Australijoje St. Claire ežerą.

6. Snowman Trek, Butanas
Snowman Trek, Butanas

Keliautojas Sally McCoyus sako, kad apie žygį  svajojo nuo 10-ties metų, kai „National Geographic“ perskaitė straipsnį apie Butaną. „Pirmą kartą šioje šalyje apsilankiau 1988-aisiais, tačiau iki šiol nesu ėjęs Snowman Trek maršrutu. Du šimtai mylių sunkiu maršrutu, šalyje, kurioje galioja griežti valdžios apribojimai, man skamba puikiai –  įveikti šį maršrutą yra mano svajonė“, - sakė aistringas keliautojas.

Maršruto ilgis: 321 km
Detalės: Veteranai žygeiviai šį maršrutą įvardija kaip vieną sunkiausių visoje planetoje, kas verčia dar labiau geisti jį įveikti savomis kojomis. Realybėje dauguma, kurie ryžtasi įveikti šį kelią, finišo nepasiekia dėl nenuspėjamų orų Himalajuose ir dėl pačio kelio sudėtingumo. Taip pat reikėtų pabrėžti, kad šį maršrutą leidžiama įveikti tik su kelionių kompanijos gidais. Turo kaina – 6 tūkst. dolerių, papildomai teks mokėti už kiekvieną šalyje praleistą dieną – Butano valdžia taiko nuo 200 iki 250 dolerių dienos įkainį užsienio turistui, keliaujančiam Butano šalies viduje. Įveikti visą maršrutą trunka mažiausiai 25 dienas. Taigi, galima teigti, jog tai bus ir vienas brangiausių pėsčiųjų žygių.

Butanas turistus traukia savo unikalumu – jis laikomas vienintele monarchiją išlaikiusia ir budizmą išpažįstančia karalyste pasaulyje, Butane matuojamas žmonių laimingumo rodiklis, o internetas ir televizija nuo 1999 m. yra draudžiami. Užsienio ekspertai sako, kad Butanas yra šalis, mažiausiai paliesta XXI technologijų pažangos.

Kada geriausia keliauti? Balandis ir spalis yra vieninteliai mėnesiai metuose, kai galima išvengti sniego lavinų ir vasaros musonų.

7.Te Araroa Trail, Naujoji Zelandija
Te Araroa Trail, Naujoji Zelandija

Maršruto ilgis: 3048, 1 km
Detalės: Te Araroa maorių kalba išvertus reiškia ilgą kelią. Ir ne veltui. Maršrutas iš tiesų tęsiasi net daugiau nei 3 tūkst. kilometrų – beveik per visą šalį. Maršrutas padalintas į 160 takų, todėl žygis gali trukti iki 120 dienų. 

Kiekvienas iš šių takų turi kažką užimančio kvapą - Karalienės Šarlotės (Queen Charlotte Track) takas primena „pasivaikščiojimą rojuje“ , Whanganui nacionalinis parkas ir jo upių slėniai slepia šimtametę maori genties kultūrą. Tamsūs Takitimu miškai tarsi veda į žemės gelmes.

Turint mintyje faktą, kad visose maršrutų atkarpose jums maistą, nakvynę ir kitokią pagalbą pasiruošę suteikti daugybė savanorių ir verslo atstovų, tokia išvyka į Te Aroroa Trail gali būti geriausia per visą jūsų gyvenimą. 

Kada vykti? Nuo spalio iki balandžio.

GRYNAS.lt linki nepamiršti, jog treniruotis didiems ir ilgiems ateities žygiams galima ir Lietuvos nacionaliniuose parkuose.