Statybos darbai, žinia, kainuoja brangiai, o jei dar tam skirtas ribotas biudžetas? Kas gi nenorėtų sutaupyti? Yra trys būdai, kaip sutaupyti statybų išlaidas: sumažinti išankstinius atsiskaitymus, vengti brangiai ateityje kainuosiančių klaidų ir, vykstant remontui, pritaikyti naujausias technologijas, kurios vėliau atsipirks per mažesnes sąskaitas.

Howstuffworks.com teigia, kad yra įvairių būdų, kaip neviršyti numatyto statyboms/remontui biudžeto – nuo statybos įmonės ir architekto pasirinkimo, apsirūpinimo medžiagomis iki apsisprendimo kai kuriuos darbus atlikti patiems. Taupydami taip pat prisidėsite ir prie aplinkos išsaugojimo: sunaudosite mažiau išteklių, panaudoję geresnes medžiagas vėliau mažiau mokėsite už šildymą, o gal net ryšitės patys pradėti gaminti elektros energiją?

Išteklių taupymas svarbus ne tik jūsų kišenei, bet ir gamtai. Kiekvienas sutaupytas išteklis yra nauda gamtai, nes visi žmonių naudojami ištekliai ateina iš gamtos. Bet kokių prekių ir gaminių gamyba vienaip ar kitaip kenkia aplinkai, nes reikia naudoti energiją, vandenį ir gamtinius išteklius. Statant namą svarbu atsižvelgti ir į jo energijos poreikius. Pasirinkus ekologiškus, darnius statybos būdus vėliau visą namo eksploatavimo laiką automatiškai taupysite pinigus ir išteklius, mažiau teršite orą, taupysite energiją.

10. Susidarykite projekto darbų sąrašą ir sekite juo papunkčiui

Dauguma rangovų susitiks su jumis prieš remonto pradžią, kad aptartų būsimų statybų eigą ir patartų, kaip optimizuoti kaštus. Tai puiki galimybė pradėti taupyti. Gali būti, kad statybos įmonių konsultantai pasakys, ko jums iš tikrųjų nelabai reikia, o jūs pasisiūlysite kai kuriuos darbus atlikti patys arba atidėti vėlesniam laikui, kai turėsite atliekamų pinigų.

Kai peržiūrite statybų/remonto biudžetą su statybos įmonių atstovais, galite drąsiai tartis ir aiškintis, ko nesuprantate. Tarkim rangovui gali atrodyti, kad norėsite kokios nors ypatingos sienų apdailos, nors iš tiesų planuojate patys išsidažyti sienas be jokių ypatingų ornamentų, todėl tiksliai suformuluokite savo norus, nes taip galite sutaupyti šimtus litų.

Konsultacijos su rangovu metu taip pat galite nuspręsti, kokius darbus galėsite pasidaryti patys bei susitarti, kokias medžiagas nusipirksite patys. Jei pasirinksite „pasidaryk kai ką pats“ renovacijos variantą, turėkite galvoje, kad tai jums kainuos nemažai laiko tiek dirbant namuose, tiek lankantis statybinių prekių parduotuvėse, tačiau tai tikrai apsimoka, jei jūsų biudžetas ribotas. Jei jau tam tikrus darbus atlikinėsite patys, pasistenkite, kad iš pat pradžių tiksliai pasakytume, kokių darbų statybininkai nedarytų.

9. Pasidaryk pats, nebent tikrai nemoki

Stogo keitimas

Nesvarbu, kad tik mokate dirbti klaviatūra, greičiausiai vistiek sugebėsite keletą darbelių pasidaryti patys. Statybininkų įkainiai gali svyruoti nuo keliolikos iki kelių dešimčių litų už valandą, taigi, jei nuspręsite kai ką pasidaryti patys, paskaičiuokite kiek sutaupysite. Bet nepervertinkite savo galimybių.

Tik jūs žinote, kokių gebėjimų turite. Jei tam tikrus statybos darbus sugebate pasidaryti patys, galite sutaupyti krūvą pinigų, bet, jei nesate tikri, ar sugebėsite pakankamai kokybiškai atlikti kai kuriuos darbus, vėliau jums gali tekti sumokėti dvigubai – už profesionalų klaidų taisymą. Tokie darbai kaip kanalizacijos įrenginėjimas yra sudėtingesni nei atrodo. O įrenginėjant santechniką padarytų klaidų taisymas – labai brangus. Be to, dėl netinkamai atliktų santechnikos darbų gali atsirasti vandens nuotekiai, kurie pažeis suremontuotas sienas bei lubas. Vėliau turėsite mokėti ne tik už tinkamą įrengimą, bet ir už kosmetinį remontą.

Taip pat svarbu, kad suvoktumėte į kokį reikalą veliatės. Kai kurie statybos darbai yra kur kas sudėtingesni nei atrodo iš pirmo žvilgsnio. Jei nuspręsite dažyti patys, būtinai pasakykite statybininkams, ar dažysite tik sienas, ar pasidažysite ir lubas ir pan.

8. Patys nusipirkite medžiagas

Tokius dalykus kaip virtuvės įranga, durų rankenos ar spintelės dažniausiai patys galite nusipirkti pigiau.

Dauguma statybos įmonių neprieštarauja, jei tam tikras medžiagas nusiperkate patys, tik būtinai praneškite prieš pradedant remontą. Pavyzdžiui, jei renovuojate virtuvę, galite atrasti pigesnių stalviršių namų reikmenų parduotuvėse nei pasiūlytų statybinių įmonių tiekėjai. Taip pat galite apžiūrėti, ką siūlo naudotų prekių parduotuvės. Galite rasti beveik nenaudotų dalykų, tokių kaip lentynos ir įvairi įranga, su didele nuolaida.

Nelaukite, kol statybininkai pradės remonto darbus, kad apsispręstumėte, kokias medžiagas nusipirksite patys. Geriau aptarkite visas smulkmenas prieš darbų pradžią. Taip pat išsiaiškinkite, kada statybininkams reikės tam tikrų medžiagų, kokių matmenų ir kiekių ir kokie bus jų darbo kaštai. Tarkime, manote, kad galite santechnikos reikmenis nusipirkti patys, bet įvertinkite ar važinėjimas po kelias parduotuves (dažnai ne po vieną kartą) jums nekainuos daugiau? Devynis kartus matuokite, tik po to kirpkite.

7. Rinkitės iš kelių variantų

Ar patikėtumėte, kad tai šiaudinis namas?

Niekada nesirinkite pirmo daikto. Tai galbūt būtų paprasčiausia, bet, kai jūs nekantraujate, tarkim, pasikeisti stogo dangą prieš artėjančią didelę audrą, norisi pasisamdyti pirmą statybų įmonę, su kurios atstovu susitinkate. Daugumai užtenka vieno iš trijų galimų variantų, bet stenkitės rinktis iš kokių penkių, kad geriau suprastumėte rinkos kainas. Galimybė rinktis iš kelių įmonių ne tik apsaugo nuo permokėjimo, bet ir suteikia jums galimybę pasiderėti.

Kai statote/remontuojate namus, turite ne tik pasisamdyti darbuotojus. Reikia pasišnekėti ir su kelių bankų atstovais dėl geriausių paskolos sąlygų. Be to, skirtingi bankai siūlo skirtingus paskolų portfelius. Susirasti dar ir geriausią paskolą, kai reikia atlikti tiek darbų, gal ir ne labiausiai viliojantis laisvo laiko praleidimas, bet paskolų rinkos ištyrimas gali sutaupyti jums daug pinigų.

6. Rinkitės ekologiškas medžiagas

Apmąstykite, kokios medžiagos ir įranga sutaupys jums išlaidų ateityje. Jei laikui bėgant galėsite sutaupyti sąskaitoms už elektrą ir vandenį, įsirengę energiją taupančią įrangą, galite iš anksto apsiskaičiuoti, kiek didesnė investicija dabar atsipirks metų bėgyje. Tarkim tokie dalykai kaip langai dvigubais stiklais ar geresnės kokybės izoliacinės medžiagos dabar jums atsieis daugiau, bet kiek sutaupysite už šilumos sąskaitas vėliau.

Į naudingumo koeficientą reikia atsižvelgti ne tik mąstant apie namo struktūrą. Jei remontuojate virtuvę, pabandykite pakeisti senus įrenginius naujais, energiją taupančiais mechanizmais. Ekologiški pasirinkimai (vandenį taupanti įranga virtuvėje ar vonioje) ateityje gali sumažinti jūsų sąskaitas už komunalines paslaugas.

Jei rimtai mąstote apie galimybę laikui bėgant sutaupyti sąskaitoms už energiją, galite pamąstyti ir apie alternatyvius energijos generavimo įrenginius, tokius kaip iš saulės energijos šildomas vandens šildytuvas, saulės baterijos ar net jūsų namuose veikianti mini vėjo turbina. Šiais laikais daugumoje naujai statomų namų kombinuojami iš saulės ir vėjo energiją išgaunantys įrengimai.

Darniojo ir ekologiško namo privalumai

Darnioji statyba – tai standartas, pagal kurį netolimoje ateityje bus statomi visi nauji namai – tiek gyvenamieji, tiek komerciniai. Yra keletas priežasčių, dėl kurių verta pasirinkti darnųjį, aplinką tausojanį namą. Ne tik dėl klimato kaitos, aplinkos užterštumo ar gamtos išteklių mažėjimo. Štai svarbiausi ekologiško namo privalumai:

Ekonomija. Namas yra energetiškai efektyvus, todėl einamosios išlaidos už šilumą ir elektros energiją, palyginti su tradicinių namų, yra daug (60 % ir daugiau) mažesnės.

Švari aplinka. Darnieji ir ekologiški namai kuria švarią ir sveiką aplinką tiek namo viduje, tiek lauke. Tokia aplinka skatina ir didina žmonių produktyvumą bei kūrybiškumą. Jūsų šeima gali mėgausis komfortišku ir kokybišku gyvenimu.

Vertė. Namų, pastatytų pagal darnios statybos principus, vertė padidėja. Žmonės pastebi gaunamą akivaizdžią naudą. Todėl jie teikia ir ateityje teiks pirmenybę darniesiems namams. Už kelių metų visi naujai statomi namai privalės atitikti minėtus aukščiausius kokybės standartus.

Laisvė. Tai pats geriausias jausmas, kai nereikia sukti galvos dėl nuolatinio naftos ir dujų kainų didėjimo, kai esi nepriklausomas nuo iškastinių išteklių tiekėjų.

5. Pamąstykite apie surenkamą namą

Pigiausia darbininkai - nebūtinai geriaui

Nesvarbu, ar norite statyti namą nuo pamatų, ar pristatyti papildomą patalpą, gali būti, kad surenkamos medžiagos yra būtent tai, ko jums reikia, be to, garantuotai sutaupysite. Šiuolaikiniai surenkami namai – lengvai pastatomi, taupantys energiją, o kartais netgi neįtikėtinai patogūs. Įvairios surenkamus namus siūlančios įmonės tiekia aukštos kokybės surenkamas namų dalis ir taupo jūsų pinigus skirtus statybų darbams.

Kaip ir statant namą iš įprastų statybinių medžiagų, geriausia rinktis iš keleto įmonių, kurios užsiima namų surinkinėjimu. Patikrinkite atsiliepimus apie surenkamais namais prekiaujančias įmones. Įsitikinkite, kad medžiagos, iš kurių surinkinėjami namai – kokybiškos. Priklausomai nuo to, ką ketinate statyti ir nuo to, kokioje vietoje gyvenate, gali būti, kad jūsų atveju surenkamas namas nebus pats pigiausias variantas.

4. Gerai viską suorganizuokite

Nenumatyti dalykai gali reikšti papildomus kaštus, todėl stebėkite statybų eigą. Jei tam tikras medžiagas perkate patys, pasirūpinkite, kad jos būtų statybų vietoje, kai statybininkams jų reikės.

Jei namą remontuojate, išneškite baldus iš remontuojamų kambarių prieš atvykstant darbininkams. Neekonomiška mokėti už brangias darbininkų valandas, jei jie turi laukti, kol jūs atlaisvinate plotą, kad jie galėtų pradėti darbą.

Atliekant kapitalinį remontą, jums gali tekti kurį laiką pagyventi viešbutyje. Tokiu atveju kambarį užsisakykite iš anksto, kad nepermokėtumėte. O gal tai bus puiki proga aplankyti giminaičius?

Jei pageidaujate, kad būtų atlikti kokie nors ypatingi darbai, prižiūrėkite, ar jie atliekami taip, kaip jūs prašėte. Kartais statybininkai patingi ir savo broką slepia po storu tinko sluoksniu.

Statybų organizavimas taip pat reiškia reikiamų dokumentų gavimą ir vykdomų darbų priežiūrą. Jei sutariate, kad darbus vykdanti įmonė pasirūpins reikiamais leidimais, sekite terminus, kad paskui nereikėtų stabdyti darbų dėl laiku negautų dokumentų. Jei nesutvarkysite reikiamų dokumentų, galite sulaukti savivaldybės atstovo, kuris nutrauks vykdomus darbus, tokiu atveju turėsite papildomų išlaidų dėl darbų užvilkinimo, o blogiausiu atveju net reikės mokėti baudą.

3. Nepersistenkite

Statybos

Statybų versle daugiau kvadratinių metrų = daugiau pinigų, todėl gerai apgalvokite savo projekto dydį ir paklauskite savęs, kiek ploto jums tikrai reikia. Žinoma, mąstydami apie namo dydį, apmąstykite ir, kokio dydžio namą bus lengviausia parduoti, jei prireiktų, bet jei galite atsisakyti kelių kvadratinių metrų vienoje ar kitoje patalpoje, galite sutaupyti nemažą pinigų sumą.

Kelių kvadratinių metrų atsisakymas nereiškia, kad turėsite tenkintis mažyčiais kambarėliais. Kai su savo architektu aptarinėsite projektą, paprašykite, kad kai kuriuos kambarius jis šiek tiek sumažintų ir pažiūrėkite kaip dėl to kis kaina.

Kai tik pristatote prie savo namo kokią naują erdvę, išauga energijos sąskaitos. Atminkite, kad kai statybos bus baigtos, už tos papildomos patalpos apšildymą ir apšvietimą jums reikės mokėti kiekvieną mėnesį. Jei bent šiek tiek sumažinsite naujų patalpų plotą, ne tik sutaupysite statybų išlaidoms, bet ir sumažinsite sąskaitas už paslaugas ateityje.

2. Statykite ne statybų sezono metu

Atminkite, žiema – ne statybų metas. Būtent šaltuoju metų laiku galima gauti nuolaidų statybinėms medžiagoms arba pasamdyti darbininkus už mažesnę kainą, nes jie nėra tokie užimti kaip vasarą.

Kaip ir dauguma verslų, statybų verslas – sezoninis. Galite sutaupyti 4-5 proc., jei remonto ar statybos darbus pradėsite žiemą, kai statybose darbų būna mažiau. Jei žiemą tvarkysite tokias namo dalis kaip stogas, sutaupysite net apie 10 proc.

Neskubančių dirbti statybininkų darbų kokybė bus geresnė. Kadangi statybų įmonių darbuotojai laisvesni, jie turės daugiau laiko susitikti su jumis, atsakyti į jūsų klausimus, galėsite detaliau aptarti statybos kaštus, todėl bus galimybė sutaupyti kiek daugiau.

1. Žinokite, kada taupyti

Kai kuriuos darbus galite atlikti patys

Kartais dabar sutaupytas litas gali vėliau kainuoti du. Rangovas, kuris siūlo mažesnius įkainius už kvadratinį metrą, gali pasirodyti, kaip tikras atradimas, bet darbo kokybė gali būti prastesnė. Kai tyrinėjate siūlomus įkainius, geriausia rinktis ne pačias žemiausias kainas siūlančias statybos įmones. Svarbu pasiskaityti, kaip apie pasirinktą rangovą atsiliepia buvę klientai. Juk nesutaupysite, jei po kelių metų reikės remontą pakartoti.

Ta pati taisyklė galioja ir statybų medžiagoms. Nesirinkite pigiausių. Jei remontuojate virtuvę, rinkdamiesi įrangą, rinkitės energiją taupančius, kokybiškus gaminius, kurie tarnaus ilgiau ir sumažins jūsų energijos ir vandens sąskaitas. Į kokybišką įrangą gali tekti investuoti daugiau, bet pamąstykite, kiek sutaupysite laikui bėgant. Juk prastos kokybės gaminius reikės greitai remontuoti, o gal net keisti naujais.

Taupykite, bet neužmirkite, kad namų statyba ar remontas – tai investicija. Kai bandote sutaupyti šiandien, galite nepagalvoti, kad, jei norėsite parduoti namą, jo vertė bus mažesnė. Laminatas gal ir atrodo gerai nuotraukose, tačiau, jei grindims pasirinksite plyteles ar parketą, vėliau namą bus lengviau parduoti.

Nesvarbu, ar remontuojate tik vieną kambarį, ar ruošiatės daryti kapitalinį viso namo remontą, geriausias taupymo būdas – apsvarstyti įvairių medžiagų ir įrenginių kainos ir kokybės santykį statybų eigoje, nepamirštant pamąstyti ir apie investicijų grąžą.

-Gamtosauga-

Statybos ir remontas reikalauja daug išteklių. Žinodami, kaip jų sutaupyti prisidedame prie aplinkos išsaugojimo.