Šiandien žmonės statosi tokius namus, su tokiomis erdvėmis ir naujovėmis, kokių prieš gerą dešimtmetį turbūt net nebūtų įsivaizdavę. Jei jūs galėtumėte susikurti savo svajonių namus, kaip jie atrodytų?

Ar statytumėte tokius namus, kurie atitiktų jūsų asmeninį skonį, būtų ekologiški ar galvotumėte ir apie tokius dalykus kaip pardavimo vertė? Nuo 2020 m. gruodžio 31 d. visi nauji namai Europos Sąjungoje turės atitikti tvarių namų kriterijus. Nors Lietuvoje stovi vos pora tvarių namų, vakariečiai jau ima statytis protinguosius arba išmaniuosius namus.

Kadangi 2020 m. nebe už kalnų, tai gal lietuviams apsimoka peršokti tvarių namų erą ir iš karto keliauti į išmaniųjų namų lygą? Išmanieji namai būna prigrūsti įvairiausių, naujausių technologinių sprendimų. Vakariečiai neapsiriboja vien energijos taupymu ir jei tik gali sau leisti – įsirengia ir vieną kitą prabangos dalyką. GRYNAS.lt pabandė įvertinti kai kuriuos howstuffworks.com siūlomus patarimus, ką galima būtų įsirengti ateities namuose. Žalia spalva pažymėjome tuos punktus, kuriems pritariame, raudonai pažymėtus priskyrėme nereikalingos prabangos, skatinančios didesnį vartojimą kategorijai. Vertindami rėmėmės ne tik ekologiniais motyvais, bet ir atsižvelgėme į tai, kad namai turi būti maloni vieta gyventi ir ilsėtis.

O kaip šiuos punktus įvertintumėte jūs? Atsakymus rašykite komentaruose.

10. Patogumai tvarkymui

Atskiras skalbimo kambarys

Ką padaryti, kad namų tvarkymas būtų patogesnis? Nors kai kuriems žmonėms iš tiesų patinka tvarkytis, daugumai namų ruoša – sunki pareiga. Tačiau yra daug dalykų, kuriuos galima integruoti į statomą namą, kad vėliau jį tvarkyti būtų paprasčiau.

Pradėkime nuo namų ruošos dalies, nuo kurios nei vienas negalime išsisukti – skalbimo. Jei jūsų skalbimo kambarys yra pakankamai didelis ir gerai suprojektuotas, skalbimas gali net pradėti jums patikti. Labai patogu tokiame kambaryje pastatyti spintelių ir lentynų skalbimo ir valymo reikmenims laikyti. Jei namus statotės, galite pasidaryti sienos spinteles ir iš sienos atsilenkiančią lyginimo lentą. Gerai tokiame kambaryje turėti staliuką ant kurio būtų galima sulankstyti skalbinius. Būtų puiku, jei skalbimo kambaryje būtų ir kriauklė – rūbams, kurių negalima skalbti skalbimo mašinoje.

Kartais žmonės sujungia skalbimo kambarį su sandėliuku, bet pastarasis gali būti padarytas ir atskiroje patalpoje. Sandėliukai reikalingi tam, kad būtų kur sudėti retai naudojamus daiktus, kurie nebetelpa drabužinėse ir spintelėse, užgriozdina kambarius ir koridorius (paltai, striukės, pirštinės, kepurės, auliniai ir kitokie batai, sportinė įranga ir apranga, kuprinės ir rankinės). Tai gali būti paprasčiausia sienos spinta arba galite įsirengti atskirą patalpą su specialiomis lentynomis.

Dulkių siurbliai pradeda atrodyti nebepatogūs, nes šiais laikais galima įsirengti centrinę siurbimo sistemą. Pats siurblys įtaisomas garaže arba pagalbiniame kambaryje, o vamzdžiai eina už sienų, su angomis įvairiuose kampuose. Jums tereikia prijungti vamzdį (kuriame paprastai būna jungiklis) prie angos sienoje ir galite patogiai sau siurbti bet kurį namo kampą. Tokie modernūs tvarkymo ypatumai ne tik palengvina namų tvarkymą, bet ir padidina jų vertę.

9. Ekologiški ir energiją taupantys prietaisai

Saulės kolektoriai ant Panevėžio daugiabučio

Šiais laikais labai populiarūs tokie terminai kaip „ekologiškas“ ir „taupantis energiją“. Jie naudojami ir kalbant apie namus. Kai statotės namus, apie nekenksmingumą aplinkai galite pradėti mąstyti jau aptarinėdami projektą su architektu ir dizaineriu. Apgalvokite, kaip bus išsidėstę kambariai, kur bus langai, kad įeitų daugiau saulės, kur bus durys, kurių vietos namuose turi įtakos šildymo ir vėdinimo efektyvumui. Tačiau, jei namus pradėjote statytis apie tai dar nepagalvoję, yra daugybė būdų, kaip paisyti ekologiškumo ir energijos taupymo jau pastatytuose namuose. Kai kurie būdai gali padėti jums sutaupyti laikui bėgant, o jei norėsite parduoti savo namą, tai gali būti pati didžiausia reklama ekologiškumu besirūpinančiam pirkėjui.

Yra net keli dalykai, kurių reikia paisyti, jei norite būti ekologiški: energijos ir vandens taupymas, oro kokybiškumas ir energijos gaminimo prietaisai. Įranga ir prietaisai, sunaudojantys mažiau energijos, efektyvus vandens šildytuvas ir moderni šildymo-ventiliavimo-oro kondicionavimo sistema ne tik sumažina sąskaitas, bet ir mažiau kenkia aplinkai. Patobulinta šildymo-ventiliavimo-oro kondicionavimo sistema su gerais filtrais – labai svarbi oro kokybei, tačiau, kai dažysite namus, taip pat įsitikinkite, kad dažai, kurie bus naudojami – neviršija leistinos kenksmingų medžiagų dozės, o klodami grindis, geriau rinkitės tokias medžiagas kaip medis. Dvigubų stiklų langai – žiemą išlaikys namuose daugiau šilumos, o vasarą nevėdins oro.

Apmąstykite ir ekonomišką vandens naudojimą. Galite įsirengti nutekėjusio vandens antrinio panaudojimo sistemą, kurios dėka panaudotą vandenį galėsite naudoti tualetuose ir vejos laistymui. Taip pat galite įsirengti lietaus vandens surinktuvus. Saulės baterijos – vienas iš energijos generavimo namuose būdų, taip pat tam tikslui galima įsirengti ir mažas vėjo turbinas. Taip, kai kurie iš šių įrengimų gali kainuoti gana brangiai, tačiau, jei ekologiškumas – jūsų įvaizdžio dalis – galbūt investicijos į tokius dalykus to vertos ir, be abejonės, laikui bėgant atsipirks.

8. Pramogos namo kieme

Jei nemėgstate kapstytis sode, kieme galite turėti didelę terasą

Mažai kam patinka laisvalaikį leisti ravint, grėbstant, karpant ir pjaunant žalumynus. Todėl daug nuosavų namų savininkų renkasi augalus, kuriems reikia visai nedaug priežiūros: angliškas gebenes, kitus vijoklinius augalus, gyvatvores. Jeigu vis dėlto sodininkystė – jūsų hobis ir mėgstate tam skirti ir laiko, ir erdvės, vis dar siūloma daugybė produktų šiam pomėgiui tobulinti ir namų aplinkai gražinti.

Net jei sodininkystė ir nėra maloniausias užsiėmimas, jūs turbūt nenorite, kad kieme prie jūsų namo būtų tik supynės vaikams. Daugumai žmonių kiemas prie namų – lyg namų erdvės pratęsimas – todėl vis labiau populiarėja verandos, pusiau uždaros terasos, pavėsinės ir vidaus kiemai. Kartais tokios erdvės tampa lyg antra virtuve, valgomuoju ir svetaine po atviru dangumi, kai kurie tokiose vietose netgi įsirengia virykles, kriaukles ir televizorius. Na, o jei norite, kad jūsų namuose niekada netrūktų svečių, įsirenkite groteles kepimui, baseiną ar sūkurinę vonią.

7. Saugus kambarys

Saugus kambarys

Ar esate matę filmą „Panikos kambarys“ su Džodi Foster? Veiksmas vyksta kambaryje, kuriame įkalinta moteris su vaiku. Be to, tame kambaryje paslėpti milijonai dolerių. Greičiausiai jūs nelaikote namuose tokių pinigų, tačiau saugaus kambario idėja tikrai verta dėmesio.

Taigi, ko reikia, kad saugus kambarys būtų saugus? Paprastai žmonės tokias patalpas įsirengia rūsyje arba pusrūsyje. Tokio kambario durys (geriausia jei jos būtų plieninės) turi atlaikyti kulkas, daužymus ir ugnį. Jei jūsų namas pastatytas su mediniais rėmais, saugiajame kambaryje jie turėtų būti plieniniai (nes jie atsparūs ugniai), lubos turėtų būti armuotos – kad neįsiveržtų įsibrovėliai ir, kad, nelaimės atveju, neįkristų nuolaužos. Tokio kambario sienos turėtų būti betoninės arba metalinės. Na, o jei jau pasistatote tokį „narvą“, pamąstykite, ko jame galėtų būti, jei tektų juo kada pasinaudoti? Jei galite, įsirenkite atskirą ventiliacijos sistemą, elektros tiekimą ir telefono liniją. Tokiu atveju, jei kas nors atsitiktų šioms sistemoms pačiame name, vis dar galėtumėte jomis naudotis saugiajame kambaryje.

Taip pat galite pagalvoti ir apie atskirą mobilųjį telefoną ar trumpųjų bangų radiją, kad, esant reikalui, galėtumėte susisiekti su išoriniu pasauliu. Na ir, kadangi jūs jau mąstote apie blogiausia, kas galėtų nutikti, turėkite tokiame kambaryje ir čiužinių, rūbų, pirmosios pagalbos vaistinėlę, maisto konservų, o taip pat vandens, nešiojamą tualetą, prožektorių ir visokių kitokių prietaisų, kurių jums galėtų prireikti atsitikus nelaimei.

6. Patogumai naminiams gyvūnams

Elektroninės durys katei

Paprastai žmonės, ketinantys namuose laikyti gyvūnus, pagalvoja apie juos jau aptarinėdami statomo namo projektą. Paprasčiausias dalykas, kurį galite padaryti, kad palengvintumėte savo keturkojo draugo gyvenimą – įtaisyti dureles, kad gyvūnas galėtų įeiti ir išeiti laukan, kada panorėjęs. Tai gali būti paprasčiausia gyvūno dydžio anga su svirtine lentele-durimis, bet, aišku, galite įrengti ir modernių technologijų dureles, kurios atsidarytų, kai gyvūnas su specialiu magnetu ant antkaklio prie jų priartėja. Pro tokias modernias dureles, gyvūnėliai galės įeiti ir išeiti netgi tada, kai jūsų nebus namuose.

Pagalvokite ir apie erdvę gyvūnams namo kieme. Dažniausiai žmonės aptveria kiemus. Bet jei laikote katę, ji per tvorą gali ir peršokti. Yra specialių kates atbaidančių tvorų antgalių, kuriuos galite uždėti ant savo kiemo tvoros. Jei turite šunį, galite kiemą aptverti nematoma tvora, kuri sukels lengvą elektrošoką, jei gyvūnas bandys ją pereiti. Paprastai šunys greitai suvokia ribas.

O kokius patogumus gyvūnams galėtumėte įrengti pačiame name? Jei name yra pakankamai vietos, galbūt gyvūnui galite įrengti net atskirą kambarį. Geriausia būtų, kad toks kambarys būtų šviesus, šiltas, su patogia vieta gyvūnui miegoti ir kampeliu pavalgyti. Jei turite katę, pastatykite tokiame kambaryje ką nors panašaus į medį, po kurį ji galėtų karstytis. Jei turite šunį, galite įrengti specialų šuns dušą – kriauklę žemame lygyje su vandens purkštuvu. Taip pat, jei statote namą ir žinote, kad jame bus gyvūnų, rinkitės tokią grindų dangą, kurią būtų lengva valyti (plyteles ar kietmedį). Jei tokia danga bus dar ir šildoma – visiškai tobula.

5. Žaidimų kambariai (vaikams ir suaugusiems)

Vakariečiai naujuose namuose nevengia įrengti ir atskirus žaidimų kambarius

Mūsų vaikystėje, atskiri žaidimų kambariai nebuvo įprastas dalykas. Nors šiais laikais kambariai padidėjo, bet daug tėvų įrenginėja vaikams atskirus kambarius, kur jie galėtų žaisti. Ten ne tik sudėti jų žaislai, bet ir būna visokių konstruktorių, staliukų, kompiuteris, prie kurio vaikai gali žaisti kompiuterinius žaidimus.

Jei jūsų vaikai mėgsta visokias pramogas lauke, galite ir jų žaidimų kambaryje įrengti, tarkim, namelį, kokius vaikai pasidaro medžiuose, ar pakabinti supynes. Berniukams, aišku, patinka, kai tokiame kambaryje yra ir krepšinio lankas, o grindys – kaip sporto aikštelėje. Tokie dalykai labai praverčia, jei jūsų kiemas nedidelis, arba, kai būna blogi orai. Sienų spintos tokiuose kambariuose – būtinos – kad būtų kur sudėti žaislus, žaidimus, knygas. Tam gali būti naudojamos ir lentynos be durelių.

Visus esamus ar būsimus tėvus žavi žaidimų kambario vaikams įrengimas, jei tik name yra pakankamai vietos. Bet, pripažinkite, šiais laikais suaugusieji mėgsta skirti šiek tiek erdvės namuose ir kambariui, kur jie galėtų žaisti savo žaidimus. Juose paprastai būna taikinys strėlytėms mėtyti, pokerio ir biliardo stalai. Argi ne puiku, kai turnyrus su draugais galima rengti savo namuose?

4. Vonia – poilsio kambarys

Vonia skirta ne tik praustis, bet ir ilsėtis

Ar pamenate tuos laikus, kai vonia buvo tik prausimuisi. Viskas taip pasikeitė, kad šiandien vonios kambarys tapo vietos poilsiui po dienos stresų sinonimu. Jums per brangu mokėti už vienkartinius apsilankymus SPA centruose – šiandien mažą SPA galite turėti savo namų vonioje.

Kažkada galėjome tik pasvajoti apie sūkurinę vonią namuose, šiandien – daug kas jas įsirengia. Ne naujiena ir dvi kriauklės vonioje ar drabužinė miegamajame.

Tai kas tada vis dar laikoma prabanga šiais laikais? Šildomi klozeto dangčiai? Bidė? Ne visiem tokių dalykų reikia. Bet vonios kambario sienoms galite naudoti muilo akmenį ar tikmedį – tuomet tikrai jausitės kaip SPA centre. Galbūt didelė ir gili vonia taip pat prabangos dalykas, arba dušas dviem su dviem purkštuvais. Bet, jei turite pinigų, galite įsirengti ne tik juos, bet ir muzikos centrą, televizorių ar įvairiaspalvį apšvietimą.

3. Profesionalų lygio virtuvė

Šiuolaikinės namų virtuvės tampa panašios į profesionales restoranų virtuves

Turbūt esate girdėję, kad nepagailėję pinigų virtuvei ir vonios kambariui, statydami ar remontuodami namus, atgausite tuos pinigus, jei namą teks parduoti. Netgi žmonės, kurie ne itin mėgsta gaminti maistą, noriai įsirenginėja profesionalų klasės virtuves. Jei gaminti jūs mėgstate, bet jūsų virtuvė – eilinė – tikriausiai ne kartą pasvajojote, kad būtų gerai turėti virtuvėje tokią įrangą, kokia naudojasi profesionalūs šefai.

Įmonės, kurios parduoda įrangą restoranams, įrengia penkis ar net šešis viryklės degiklius. Ant tokių viryklių galima ne tik gaminti daugiau patiekalų vienu metu, bet jos ir geriau įkaista, todėl maisto gaminimo laikas sutrumpėja. Mėgstate ant grotelių keptą maistą, bet paprastoje virtuvėje tai gan sudėtinga? Profesionalios virtuvės įrangos pardavėjai gali jūsų virtuvėje įtaisyti kepimo groteles ar net elektrinį prietaisą šašlykams kepti.

Kuri namų šeimininkė nežino, kaip sunku susiplanuoti kada ką kepti per didžiąsias metų šventes, kai prieš atvykstant svečiams reikia iškepti kalakutus, kumpius, tortus ir net kelias skardas sausainių. Tokiais atvejais dvigubos orkaitės ir konvekcinės krosnelės gali smarkiai sumažinti stresą. Nesigailėsite ir įsirengę tokią įrangą, kaip indaplovė ir šaldytuvas su šaldikliu.

Kur sudėti produktus – kiekvienos namų šeimininkės galvos skausmas. Kepimo skardos, puodai ir keptuvės, prieskonių indeliai ir konservų dėžutės gali greitai užgriozdinti įprastą virtuvę. Todėl virtuvių dizaineriai šiais laikais projektuoja dideles spinteles su daugybe skyrių, kad vietos atsirastų viskam, paliekama vietos net didelėms atviroms lentynoms, kad būtų kur sudėti tokius daiktus kaip kepimo skardos ir puodų dangčiai. Galima suprojektuoti netgi specialias lentynas elektriniams prietaisams, tokiems kaip skrudintuvas, virdulys, sumuštinių keptuvė. Žinoma, būtina ir prieskonių lentynėlė - specialiai jūsų asmeninei kolekcijai.

2. Namų kino teatras

Namų kino teatras

Mes retai einame žiūrėti filmų į kino teatrą dėl kelių priežasčių: bilietai labai pabrango, turime mažų vaikų, o kino teatre žiūrovai pradėjo elgtis kaip namie ir trukdo kitiems ramiai žiūrėti filmą. Jei turite namų kino teatrą, galite triukšmauti kiek patinka, filmų peržiūra kainuoja daug pigiau ir nėra jokių reklamų. Nors kino teatro namuose įsirengimas gali būti ganėtinai brangus, kai jau jį turite, neišeidami iš namų, galite pasidaryti sau kino premjeros peržiūrą. Šiais laikais dauguma jau turime kelis kartus didesnius televizorius nei turėjo mūsų tėvai, tačiau tikras namų kino teatras – tai specialus kambarys, skirtas televizoriaus žiūrėjimui ir filmų peržiūrai.

Kino teatro kambarys namuose turėtų būti tamsesnė, garso nepraleidžianti patalpa su didelėmis patogiomis sofomis ar atlošiamais foteliais. Specialūs dėklai gėrimams ir padėklai leidžia mėgautis filmu užkandžiaujant ir gurkšnojant mėgstamus gėrimus. Kadangi tai jūsų kino teatras, galite kampe pasistatyti net šaldytuvą ir mikrobangų krosnelę ar net kukurūzų spraginimo aparatą, kad vidury filmo nereikėtų vaikščioti į virtuvę. Savaime suprantama, svarbiausias tokio kambario dalykas - televizorius. Čia jau galite rinktis pagal savo poreikius ir galimybes: LCD, plazminį, LED ar DLP televizorių. Pirkite ne mažesnį nei 175 cm skersmens televizorių, juk vis dėlto tai bus jūsų kino teatras.

Jums taip pat reikės DVD ar Blu-ray grotuvo ir, žinoma, garso kolonėlių.

1. Namų elektronikos sistema

Kalbant apie elektroniką, šiais laikais ją galima ne tik pasistatyti kambariuose, bet ir įsirengti sistemą, kurią galima kontroliuoti per nuotolinio valdymo pultelį. Bet galite įsirengti ir tokią sistemą, kurią galėtumėte kontroliuoti internetu ar telefonu net tada, kai jūs ne namie. Vis dar skamba kaip futuristinė fantastika, bet tai jau veikia realybėje. Ir tai vadinama integruota namų elektronikos sistema arba namų automatizavimu.

Turbūt esate girdėję apie integruotas muzikos sistemas, į kurias įeina visuose namuose ir net kieme išdėliotos garso kolonėlės, kad galėtumėte klausytis bet kurio savo skaitmeninės bibliotekos kūrinio bet kurioje namų dalyje. Bet dabar jau galima net nusistatyti programą taip, kad jums grįžus namo, įsijungs jūsų mėgstama muzika arba netgi televizorius.

Integruota elektronikos sistema namuose reiškia, kad galėsite kontroliuoti ir daugybę kitų dalykų ir net ne iš namų. Skaitmeniniai programuojami termostatai – taip pat nuostabus išradimas – be to, juos galite integruoti į sistemą, kuri leidžia jums stebėti ir keisti temperatūrą namuose, net kai esate kažkur kitur. Galite įjungti ir išjungti šviesas name, purkštuvus kieme, pakelti ir nuleisti žaliuzes, nuotoliniu būdu įjungti džiakuzi, pakelti garažo duris ir net įjungti kavos aparatą. Nerimaujate dėl namų saugumo, kai iš jų išeinate? Dabar galite stebėti judesio jutiklių duomenis ir video kameras, ir netgi galite gauti įspėjamąjį pranešimą apie vandens ar dujų nuotėkį. Namų automatizavimas – ne tik patogumas ar prabanga, bet ir saugumas ir energijos taupymas.

-Gamtosauga-

Naujausios technologijos leidžia taupyti energiją ir išteklius, tačiau kartais tos technologijos tėra gudrus marketingo triukas arba paprasčiausia prabangos prekė, kuriai pagaminti prireikia daug resursų ir jokios realios naudos ji neduoda. Būtina tinkamai pasirinkti pirkinius, kad šie kuo mažiau žalotų gamtą, būtų jai draugiški ir, jei įmanoma, padėtų taupyti, o ne švaistyti išteklius ir energiją.