Gyvenimas mažesniame name – tai vienas iš geriausių būdų laikytis ekologijos principų. Ne visada lengva atsisakyti prabangos ir priprasti prie minimalizmo, bet mažas namas turi privalumų: apsieinate su mažiau daiktų, turite daugiau erdvės aplink namą ir mokate mažesnius mokesčius. Ypač – už šildymą! Be to, mažame name – jaukiau. Pristatome keletą mažų namų:

Mobilūs namai

Džėjus Šeferis, mobilius namus statančios įmonės savininkas, nuo 1997-ųjų gyvena name, mažesniame už kai kurių žmonių spintas (nuotr. viršuje). Šiuose kotedžinio tipo namukuose kažkaip telpa viskas, ko reikia: kampelis darbui, miegamasis, tualetas ir dušas, svetainė. Prie kai kurių tokio tipo namelių netgi būna veranda.

Mikrokompaktiškas namukas

Mikro namelis (microcompacthome.com nuotr.)

Vos 17,5 m3 tūrio kubo formos mikrokompaktiniame namuke būna miegamasis, vonia, prieangis, valgomasis 4-5 žmonėm, virtuvėlė ir moderniausių technologijų įranga. To pakanka, kad užsinorėtumėte tokiame namelyje apsigyventi.

Mažas Toronto tipo namas

Apsuptas normalaus dydžio kaimyninių namų, šis miniatiūrinis namelis, ko gero, mažiausias Kanados miesto Toronto apylinkėse. Vos 95 m2 ploto namas susilaukė didžiulio susidomėjimo tik pasirodęs rinkoje. Netgi įžymybės, galinčios sau leisti neriboto dydžio apartamentus, noriai perka tokius namukus.

Ritininiai namai 

Vokietijos Karlzrūhės universiteto studentai suprojektavo madingą modulinį namuką, kurio nedidelis plotas išnaudojamas daugiafunkciškai dėl galimybės namą pasukti 360˚ kampu. Šio namo prototipas – žiurkėno ratas – namo savininkas gali keisti namo funkciją eidamas jo centrine dalimi ir tokiu būdu jį pasukdamas. Keli žingsniai ir pasisukęs namas keičia funkciją: į miegamąjį, poilsio kampelį, stalą, dušą, tualetą ar virtuvėlę.

Ekologiškas namas ant ratų

Šį namą ant ratų suprojektavo Polas Elkinsas specialiai vienam festivaliui. Jame yra vietos tik vienam žmogui, todėl visus patogumus reikia susirasti netoliese, tačiau jame yra įtaisyta maža vėjo turbina, veikia saulės baterijų krosnelė ir šildymo sistema. Tiesa tokiame mažame plote jos gali ir neprireikti.

Šiame vaizdo įraše Polas pasakoja, kaip susikonstravo tokį gyvenamą plotą:

Mažiausias namas Didžiojoje Britanijoje

Mažiausias Didžiosios Britanijos namas

Žinomas kaip „Pakrantės namukas“, mažiausias Didžiosios Britanijos namas – tai Konvio, Velse, turistų traukos centras. Vos 3x2 metrų dydžio namas, iš tiesų, vertas mažiausio vardo. Iki 1900-ųjų jame gyveno žvejai. Sunku patikėti, kad tokio dydžio namelyje gali tilpti ir viryklė, ir kriauklė, ir lova, ir net spintelė prie jos.

Kubiniai mini namukai

Vienas iš kubinių namų (twelve3.ca svetainės nuotr.)

Kubiniuose namukuose vietos taupymo sumetimais įrengta kombinuota indaplovė - mikrobangų krosnelė - orkaitė. Juose yra vonia, spinta, kitos patalpos bei daug langų, pro kuriuos patenka natūrali šviesa. Šie namai skirti tiems, kurie nori gyventi ekologiškiau, tačiau didžiausias tokio namo privalumas - patrauklus dizainas.

Nano namas

Nano namas - gamintojai tikina, kad skirtas 4 asmenų šeimai (nanolivingsystem.com nuotr.)

Šis namas sukurtas kaip globalios aprūpinimo būstu problemos sprendimas. 25 kvadratinių metrų ploto namai skirti keturių asmenų šeimai. Nano gyvenamieji namai taip pat turi meistrišką izoliacijos sistemą ir apšildymą iš saulės baterijų – energijos taupymui. Kambariai sukonstruoti taip, kad jų funkciją galima pakeisti lankstomų sienų pagalba, kad būtų visiškai išnaudotas mažas plotas.

Maži teksasietiški namukai

Teksaso bendrovės suprojektuotas namelis (tinytexashouses.com nuotr.)

 

Ne viskas Teksase yra didelio dydžio. Viena Teksase mažus namus statanti kompanija projektuoja ateities namus su praeities atspalviu. Šie maži namai statomi iš perdirbtų antrinių žaliavų. Kompanijos tinklalapyje rašoma: „Pastaroji karta turėjo tiek daug ir tiek daug iššvaistė, galbūt jau metas pereiti prie mažesnio mastelio ir išsaugoti tai, ką dar turime, kol neiššvaistėme visų ribotų išteklių“.

Vienvietis namas

Lenkų architektų suprojektuotas viengungio namelis (frontarchitects.pl svetainės nuotr.)

Šie modernūs namai, kurių dizainas buvo įkvėptas pakelės reklamų, gali būti pastatyti praktiškai bet kur. Juos netgi galima pastatyti virš vandens telkinio. Anot tokius namus projektuojančių Lenkijos architektų – tai tobulas namas šiuolaikiniam viengungiui, kuris, be visa ko, turėtų būti ir gamta besirūpinantis žmogus.