Uodai yra mūsų krašto bioįvairovės dalis ir žmonėms jų atakos yra žinomos nuo seno. Kad jie išnyks, tikimybės nėra, tačiau reikia sugebėti išmokti išvengti jų atakų.

Tiesa, šiltakraujų gyvūnų kraują siurbia tik patelės. Tai jos daro su straubleliu, kuris yra su duriamuoju šereliu. Tačiau kaip su su šiais vabzdžiais kovoti?

Ant laužo paberti rozmarinų

Būnant gamtoje labai daug uodų susispiečia prie laužo, kur ant grotelių kepami kepsniai ar kiti gardumynai. Taigi, vienas siūlomų būdų nuo jų gintis, kaip rašo naturallivingideas.com, į kepsninę įdėti kelias šakeles šviežio rozmarino prieskonio. Kepamam maistui tai suteiks papildomo aromato, o pasklidęs rozmarino kvapas nubaidys uodus, nes tokio kvapo jie labai nemėgsta.
Rozmarinas

Išbandyti indų ploviklio tirpalą

Portalas hufflingtonpost.com siūlo išbandyti indų ploviklio tirpalą – įlašinti kelis lašus ploviklio į lėkštelę su vandeniu ir laikyti šį tirpalą kažkur netoli, kur patys sėdite gamtoje. Sakoma, kad poveikis panašus kaip deginant kvapiąsias citrinžolių žvakes – t. y. jos dalį uodų tikrai nuvaiko.

Pasikviesti šikšnosparnių
Prisikvietę šikšnosparnių galite atsikratyti įkyrios uodų draugijos

Nors toks patarimas gali skambėti netikėtai, tačiau uodais minta šikšnosparniai, taigi jeigu jų jūsų draugijoje bus gausu, kraujasiurbių tikrai bus mažiau. Jei gyvenate gamtos apsuptyje ir dažnai pavakarojate lauke, verta pagalvoti apie kelių inkilų šikšnosparniams palėpėje įsirengimą. Skaičiuojama, kad per naktį vienas šikšnosparnis sugauna 3–5 tūkst. uodų, o šikšnosparnių inkile jų gali apsigyventi iki 100. Tad per naktį apie 300 tūkst. uodų sugaudo būtent šikšnosparniai.

Garinti actą

GRYNAS.lt jau yra rašęs ir anksčiau, kad gintis nuo uodų padeda ir acto garinimas. Tai patvirtino ir specialistai.
Gali padėti ir acto garinimas

„Jeigu uodų vis dėlto pateko į namus, galima būtų pagarinti acto, nes aitrus kvapas juos atbaido“, - yra sakiusi Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro Epidemiologinės priežiūros skyriaus vedėjo pavaduotoja – medicinos entomologė Milda Žygutienė. Šį būdą išbandęs GRYNAS.lt skaitytojas Mindaugas sakė, kad jis iš tiesų veiksmingas. Tik kol neišsivėdins patalpa, geriau pabūti lauke. Ir negalima palikti atvirų langų bei durų, nes vėl priskris kitų uodų. Tokiu atveju geriausia langus ir duris uždengti specialiu tinkleliu.

Pasidaryti uodų gaudyklę
Uodų gaudyklė

„Youtube“ pilna patarimų, kaip galima nesunkiai pasidaryti uodų gaudykles patiems. Vienas jų labai paprastas. Tereikia paimti plastikinį butelį, perpjauti jį pusiau, sudėti į jį pakelį susmulkintų mielių, šiek tiek cukraus ir užpylus jas šiltu vandeniu, gerai išmaišyti. Tuomet belieka antrąją butelio dalį kakleliu į apačią įstatyti į mielių su vandeniu masę (galima pritvirtinti lipnia juosta). Tiesa, reikėtų, kad kaklelis nesiektų pačios mielių masės. Uodus prie gaudyklės atvilios mielių kvapas, o įlindusios į butelio kaklelį, jos nebegalės išlįsti iš spąstų ir įkris į paruoštą masalą.

Kaip tokią gaudyklę pasigaminti, galite pasižiūrėti čia:

Kūną išsitepti dantų skalavimo skysčiu

Interneto forumuose uodų klausimais diskutuojantys internautai siūlo pačias netikėčiausias priemones, kurios jiems padėjo gamtoje išvengti nemalonios kraujasiurbių draugijos. Viena tokių - dantų skalavimo skystis.

„Reikėtų gausiai pasitepti dantų/burnos skalavimo skysčiu. Jų yra kelios rūšys. Pamirkykite jame vatos gabalėlį arba net ir skuduro gabalėlį ir tepkite už ausų, kaklo, atviras kūno vietas. Smirdėsite, bet ir uodai nepuls“, - tikino vienas internautas.

Naudoti citriną ir gvazdikėlius
Veiksminga priemonė prieš uodus - gvazdikėlis

„Yra ir paprastesnių būdų. Jeigu uodai jau kambaryje, atpjaukite griežinėlį citrinos ir į jį įkamšykite gvazdikėlių. Tikrai padės“, - sakė viena interneto forumo dalyvė.

Jai pritarė ir kita interneto naršytoja: „Būdas patikrintas, veikia!“

Dar kita forumo dalyvė dalijosi kiek kitokiu receptu, kaip panaudojant gvazdikėlius galima apsiginti nuo kraujasiurbių: „Gelbėja paprastutė priemonė - prieskoninių gvazdikėlių nuoviras (1/2 stiklinės vandens ir kokia 10-12 gvazdikėlių pavirinu gal 4 minutes ir dar leidžiu atvėsti uždengusi). Ištepu tuo nuoviru visur, kur tik gali uodai kąsti ir vaikštom su vaiku kaip meduoliai kvepėdami. Uodai nesiartina“.

Nusipirkti elektrines uodų gaudykles
Elektrinė uodų gaudyklė

Mamų forumuose apie uodus diskutuojančios internautės dalijasi savo išmėgintais būdais, kaip gynėsi nuo uodų gamtoje ir kas padėjo, o kas ne. Štai, pavyzdžiui, Aistė rašo, kad jai padėjo pirktinė uodų gaudyklė, kuria džiaugiasi visa šeima.

„Noriu pasidalinti nerealiu atradimu. Mūsų sodyboje nerealiai daug uodų. Kai kiti sako, kad uodų nėra, pas mus neįmanoma išeiti į lauką, o mes su mažiuku kaip tik vasarojame sodyboje. Nebegalėjau žiūrėti į dėmėmis išbertą visą vaiką, todėl ieškojau informacijos internete ir radau uodų gaudyklę. Nors šis daiktas nėra pigus, lyginant su purškalais, bet ir efektas nepalyginamas! Pasistatėme sodyboje ir dar nė dienos nesigailėjau, kad ją turiu - ji sumažino uodų kiekį jau per pirmą savaitę, o po kelių savaičių uodų liko vos vienas kitas. Gamintojai rašo, kad ji taip veikia, nes skleidžia žmogaus kūno šilumą, mūsų iškvėptą orą ir net kvapą“, - aiškino moteris.

Naudoti pakabukus, skleidžiančius nemalonų garsą

Kai kurių internautų teigimu, nuo uodų apsiginti padeda specialūs pakabukai ant kaklo: „Pati nebandžiau, bet vasarą, kai važiuosim su palapinėmis į mišką, pabandysiu tokius aparačiukus, kuriuos užkabini ant kaklo, ar įsisegi į rūbus, bet jiems reikia baterijų. Jie skleidžia laumžirgių garsą (esą žmonės jo beveik negirdi) ir uodai jų labai bijo“.

Naudoti eterinius aliejus
Eterinis aliejus

Specialistų teigimu, 100 proc. apsaugos nuo uodų nėra. Bene geriausiai veikia cheminės priemonės, įvairūs tepalai ir purškalai, tačiau bijantiems jų šalutinio poveikio, alerginės odos reakcijos, viena iš efektyviausių natūralių priemonių – eteriniai aliejai. Geriausiai tinka gvazdikėlių kvapas, nes jis yra aštresnio kvapo. Be kita ko, vertėtų prisiminti ir senąją „žvaigždutę“, kurioje yra miros ir balteglių eterinio aliejaus. Balteglės eterinis aliejus tinka ir po įkandimo. 

Gerai nuo uodų apsaugo kedrų, eukaliptų, bazilikų, levandos, čiobrelių, citrinos, kvapiųjų citrinžolių, pipirmėtės, rozmarino eteriniai aliejai. Šiais aliejais galima suvilgyti drabužius arba šiek tiek praskiedus tepti odą.

„Paimkite jeronimą, yra toks augalas, užpilkite actu, po valandos praskieskite vandeniu: viena dalis acto ir dvi dalys vandens. Nei erkės, nei uodai prie jūsų nelįs. Aišku, kad laikas nuo laiko reikia apsipurkšti iš naujo“, - patarimu, kas jai padėjo gintis nuo uodų pasidalino dar viena internautė forumuose.

Jeigu atradote savų, originalių, netikėtų jus nuo uodų apsaugojusių būdų, pasidalinsite jais ir su  skaitytojais. Galite patarimais dalintis komentaruose arba siųsti savo sėkmės istorijas grynas@grynas.lt paštu.