Į pranešimą operatyviai reagavo vieninteliai veterinarijos tarnybos darbuotojai. Negi grėsmingasis paukščių gripas jau visai pamirštas?

Pasak Kėdainių rajono valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus Alfonso Genio, grėsmės ir mūsų šalyje užfiksuoti paukščių gripą išlikusios.

„Mes reaguojame į kiekvieną pranešimą apie negyvus paukščius, tik jų gerokai mažiau sulaukiame negu prieš porą metų“, - sakė A. Genys. Jau po keliolikos minučių veterinarijos tarnybos specialistai vaikštinėjo Nevėžio pakrantėmis, kur buvo pastebėta neva negyva gulbė ir jos intensyviai ieškojo.

Paukščio paieškos baigėsi tuo, kad buvo rastas kitas – gerokai sušalęs jauniklis, o suaugusios nugaišusios gulbės niekur nesimatė. Specialistai neatmetė, kad srauni upė paukščio lavoną galėjo nunešti toli, ji gali bet kur užkliūti už kokio medžio ar šakos ir tapti laukinių žvėrių grobiu.

Jau ne vieni metai vos tik spūsteli šaltukas į Nevėžį ties pėsčiųjų tiltu susirenka arti pusšimčio gulbių, per šimtą ančių ir pulkai išalkusių balandžių. Geraširdžiai kėdainiečiai nepatingi į šiltuosius kraštus neišskridusiems paukščiams atnešti maisto. Šiomis dienomis nuolat galima pastebėti miestelėnus, su duona, batonais ar kruopomis rankose traukiančius Nevėžio link.

Tačiau medžioklės žinovė Birutė Morkūnienė tokio kėdainiečių geranoriškumo nelinkusi girti.

„Jei žmonės nori pasigėrėti paukščiais, tai mielai prašom, bet jų šerti, kol nėra sniego ir vanduo neužšalęs, tikrai nereikia. Žiemoti likusių paukščių besaikis maitinimas labai greitai gali atsigręžti ligomis. Ypač pavojinga juos maitinti juoda duona. Apskritai bet koks druskos turintis maistas paukščiams kenkia“, - perspėja B. Morkūnienė. Jos teigimu, jei jau gamta prispiria šerti paukščius, tai jų maitinimui reikėtų pasirinkti grūdus. Nei bandelės, nei kiti kepiniai netinka.

Ne vienam kyla klausimas, kodėl vis daugiau paukščių lieka žiemoti Lietuvoje. Medžioklės žinovės manymu, tai įtakoja šiltėjantis klimatas ir patys žmonės. „Kasmet šalčiai darosi švelnesni ir trunka vos savaitę ar dvi. Be to, žmonės gulbes įpratino ir čia gauti maisto. Dauguma paukščių taip nusipeni, kad tingi ir nebegali toli nuskristi. Saikinga bičiulystė su gamta yra gerai, tačiau perdėtas rūpestis tiek paukščiams, tiek žvėreliams gali ir pakenkti“, - perspėjo Birutė Morkūnienė.

Neišskridusiais paukščiais rūpinasi ir gyvūnų globėjų asociacija, kurios būstinė įsikūrusi Kaune, o jos padaliniai įkurti ir atokesniuose šalies regionuose. Pasak asociacijos vadovo Vytauto Gustaičio, jie rūpinasi bėdon patekusiais paukščiais ir gyvūnais: „Mūsų darbo prioritetas padėti sušalusiems, alkstantiems gyviams. Gaila, bet nugaišusiais neturime kada rūpintis. Mes esame išlaikomi Europos Sąjungos lėšomis, tad pagal jų nurodymus ir dirbame. Kol kas visko aprėpti negalime, galbūt ateityje veiklą praplėsime. Dabar galiu tik paprašyti, jei pamatysite bėdon patekusį gyvūną ar paukštį, skambinkite telefonu 8 686 44 828“.