Teko maitinti ožkos pienu

Laurynas pasakoja žvėrelį radęs ne pats, o jo kaimynai. Neasfaltuotu, plačiu keliu per mišką į Velnio duobę važiavę žmonės ant jo rado maždaug vieno mėnesio amžiaus stirniuką, kuris buvo aklas.

„Nesiorientuodamas erdvėje jis stovėjo ant takelio, buvo privažiavę turistų, kurie jį glostė. Kaimynai įvertino situaciją ir nusprendė, kad jam vis tiek mirtis nelaukta, neprašyta ateis ir atvežė man, nes aš tvartelį turiu“, - pasakojo gyvūną priglobęs vyras. Pats save motociklininku įvardijęs Laurynas teigė kritiškai įvertinęs savo galimybes gyvūną prižiūrėti asmeniškai, nes tokį mažą žvėrelį reikėtų maitinti per buteliuką ir pan. Taigi jis ėmė skambinti gyvūnų globėjams.
V. Gustaitis
Bet jeigu stirniukas rastas ir parsineštas į namus, tai nėra ekstra atvejis. Jis tiesiog pasivogė stirniuką iš motinos! O kad gyvūnai būna invalidai – ir apanka, ir susilaužo, niksteli koją, tokių atvejų gamtoje irgi yra, bet neilgai aišku, nes veikia natūrali atranka. Tokį stirniuką ateina kitas gyvūnas, pavyzdžiui, vilkas ir pasiima.

„Paskambinus 112, jie man pranešė, kad yra tokia organizacija LGGA, jie gavo 120 tūkst. litų dotaciją metams ir turi kiaurą parą reaguoti į tokius (pranešimus – red. past.). Jie atsiliepė telefonu ir pasakė, kad iki pirmadienio tikrai nieko nedarys ir bandyti skambinti pirmadienį. O tas stirniukas, kai yra visiškai „snarglius“ drebančiom kojom, taškuotas ir dar aklas, vis tiek būtų nudvėsęs, iš manęs ne koks prižiūrėtojas“, - pasakojo Laurynas. 

Dėl to vyras nenuleido rankų ir vėl perskambino 112, prašydamas kitų organizacijų kontaktų. Gavo „Lesės“ numerį. “Jie įsikūrę Kaune, taigi jiems iki manęs buvo apie 100 km ir jie kurui nelabai kapeikų turėjo. Tačiau nuoširdžiai pakonsultavo, kad reikia iš vaikiško buteliuko stirniukui duoti ožkos pieno. Per tą laiką, kol laukiau, gavau pieno iš kaimynų, kurie ėjo ožkų melžti. Paskui „Lesė“ man atskambino ir pradėjo derybas, kad gal galėtume susitikti pusiaukelėje, kad jiems pigiau būtų. Taigi suderėjome, kad susitiksime ties Elektrėnais“, - stirniuko perdavimo istoriją prisiminė Laurynas.

Laurynas pripažino, kad pasiskambinus LGGA, sulaukė kritikos, kam apskritai žvėrelį iš laukinės gamtos pasiėmė: „Man davė pakalbėti su gydytoja, kuri pradėjo ant manęs rėkti, kokią žalą aš gamtai darau. Kad neturiu teisės imti laukinių gyvūnų, kad kūdikį atplėšiau nuo motinos, kad jis dabar žus ir t.t.“.


„Lesės“ savanorė: dabar stirniukas tupi po stalu

GRYNAS.lt susisiekus su savanoriška organizacija „Lesė“, jos savanorė Lolita teigė pati bendravusi su Laurynu ir šiuo metu savo namuose priglaudusi aklą žvėrelį, kuris įsikūrė po virtuvės stalu.

„Jau turime ne vieną stirniuką, o du, kitas iš Anykščių... Su vakarykščiu stirniuku yra tokia problema, kad jis visiškai aklas, reikia jį parodyti daktarams, bet šiandien sekmadienis... Žaidėme naktį, bandėme maitinti“, - pasakojo savanorė.
Aklas stirniukas/ L. Greblikienės nuotr.

Anot jos, sunku pasakyti, ar žvėrelis bus grąžintas į gamtą, ar jam bus stengiamasi padėti kitais būdais. Jeigu neįvyks stebuklas, kaip viliasi Lolita, vargu, ar stirniukas, būdamas visiškai aklas, galės išgyventi laukinėmis sąlygomis.

„Kol kas nežinome, ką reikės daryti, gal įvyks koks stebuklas... Pirmoje eilėje žiūrime į gyvūną, ir ką galime padėti – pirmiausia, maitinti ir paskui keliauti pasirodyti daktarams“, - pasakojo „Lesės“ savanorė.

Aklas stirniukas/ L. Greblikienės nuotr.

Anot moters, šioje situacijoje Laurynas pasielgė teisingai, nes gyvūnas buvo aklas, taigi jam reikalinga žmogaus pagalba. Šiuo metu Aplinkos ministerijos skelbtą konkursą rūpintis beglobiais gyvūnais yra laimėjusi LGGA. Tam jai skirta 120 tūkst. litų metams. Tačiau po įvykio su briedžiu, kuris sužeistas pragulėjo Geležinio vilko gatvėje pusę paros taip ir nesulaukęs pagalbos, pasigirdo kalbos, kad sutartis bus nutraukta, o parama atiduota organizacijai „Lesė“.

Organizacijai priklausanti Jurgita Gustaitienė patikslina, kad ministerijos skirtos lėšos yra labai taupomos. Aplinkos ministerija sumoka tik už jau atliktus darbus, gyvūnų globėjai nėra šių lėšų gavę avansu.

„Gal tų 120 tūkst. litų Gyvūnų globėjų asociacija ir negaus, nes neatliks tiek gelbėjimo darbų. Tuo metu organizacija „Lesė“ iš 2 proc. paramos galbūt gavo daugiau nei 120 000 Lt, tad manyčiau jog natūralu, kad už visuomenės suaukotas lėšas visuomenės t.y. gyvūnų labui ir turetu dirbti“, - svarstė J. Gustaitienė.

Savanorė Lolita sako negirdėjusi, kad globos funkcijos su parama būtų perduotos jų organizacijai, todėl kol kas „Lesė“ veikia tik savanoriškais pagrindais.

LGGA: tai nėra ekstra atvejis, o nusikaltimas prieš laukinę gamtą

LGGA vadovas Vytautas Gustaitis GRYNAS.lt atskleidė kiek kitaip matantis Lauryno papasakotą istoriją ir turintis kitokį vertinimą, ar pasielgta teisingai.

„Istorija prasidėjo nuo to, kad paskambino tas žmogus, radęs stirniuką. Kaip galima rasti stirniuką miške? Jis buvo ant kelio, o motina nubėgo ir žmogus stirniuką pasiėmė. Jau čia padarė nusikaltimą, jis neturėjo imti stirniuko iš gamtos. Jis turėjo pernešti jį į tankmę, į miško gilumą, 10-20 metrų nuo keliuko ir palikti. Aš pasakiau, kad mes dirbame  ir savaitgaliais, ir švenčių dienomis, ir naktimis, bet tik ekstra atvejais. Žmogus iš gyvosios gamtos tempiasi žvėrį, pats daro nusikaltimą ir dabar mus kaltina, kad mes nereagavome. Reagavome, aš iš karto perdaviau veterinarijos gydytojai telefoną, kuri su juo kalbėjo, bet tas žmogus nenorėjo nieko klausyti“, - situaciją aiškino V. Gustaitis.
"Lesės" savanorė Lolita
Kol kas nežinome, ką reikės daryti, gal įvyks koks stebuklas... Pirmoje eilėje žiūrime į gyvūną, ir ką galime padėti – pirmiausia, maitinti ir paskui keliauti pasirodyti daktarams.

Paklaustas, kas yra tie ekstra atvejai, kuriais organizacija skuba į pagalbą bet kuriuo paros metu, organizacijos vadovas aiškino, kad kai žvėris yra sužeistas, yra gatvėje, kelyje, su sulaužytomis kojomis, kur reikia skubios pagalbos.

„Bet jeigu stirniukas rastas ir parsineštas į namus, tai nėra ekstra atvejis. Jis tiesiog pasivogė stirniuką iš motinos! O kad gyvūnai būna invalidai – ir apanka, ir susilaužo, niksteli koją, tokių atvejų gamtoje irgi yra, bet neilgai aišku, nes veikia natūrali atranka. Tokį stirniuką ateina kitas gyvūnas, pavyzdžiui, vilkas ir pasiima. Nes gamtos ratas sukasi“, - aiškino V. Gustaitis.