Netoli Šilo tilto per Nerį mėgstantys pasivaikščioti gyventojai nustebo, vandenyje pamatę neįprastas geltonas antis, tačiau sakė, kad tokius sparnuočius čia mato ne pirmą kartą.

„Pernai čia vis plaukė dvi ar trys antys, o daugiau nesimato – gal nuskrido kur“, – pasakojo viena praeivė.

Paklausta, kodėl atkreipė į jas dėmesį, ji išskyrė ančių kitoniškumą.

„Jos ne tokios, kaip va čia, kitokios. Jos didesnės, tokios gražios labai“, – dėstė ji.

Ornitologų nestebina

Ornitologų Neryje žiemojančios geltonos antys nestebina – jų teigimu, iš tiesų tai į Raudonąją knygą įrašyti antinių šeimos didieji dančiasnapiai, tokį vardą gavę dėl dantukų snapuose. Šie sparnuočiai peri drevėse ir pastogėse, minta žuvimi ir vandens vabzdžiais, o jų plunksnos šiltuoju metų laiku paprastai būna baltos.

„Spalva šiuo metu jo yra neįprasta, šiek tiek tokia oranžinė ir rožinė, vos ne persiko spalva, o įprastai šitas paukštis būna baltos spalvos “, – pasakojo Lietuvos ornitologų draugijos atstovas Gediminas Petkus.

Geltonosios antys yra reta, Raudonosios knygos rūšis. G. Petkus sakė, kad jie kelia inkilus įvairiais metų laikais, dažniausiai pavasarį, tačiau paukštis įdomus tuo, kad sukelia šiek tiek problemų.

„Dažniausiai Kaune. Dėl to, kad jis mėgsta įsikurti gyvenamuosiuose namuose, pastogėse ar kokiuose apleistuose pastatuose būtent dėl to, kad jam nėra iškeltų inkilų“, – kalbėjo ornitologas.

Didieji dančiasnapiai paplitę ne tik Europoje, bet ir Šiaurės Amerikoje bei Šiaurinėje Azijos dalyje. Lietuvoje šie sparnuočiai jau buvo sukėlę visuomenės susidomėjimą, nes prieš metus šios rūšies patelė buvo susisukusi peryklą Prezidentūros teritorijoje.