Taip miškininkai siekia išsaugoti gyvas eglutes.

„Reikia šešerių ar septynerių metų, kad mūsų namus papuoštų pusmetrio aukščio gyva eglutė. Visi kalba apie tai, kad yra socialiai atsakingi tausodami gamtą, tačiau ar pasirinkdami tokią eglę, kuria džiaugsimės vos mėnesį, mes tikrai stovime petys petin su gamta? Jau ne vienerius metus organizuojame elgės šakų dalijimo akciją, kuria siekiame sumažinti eglučių kirtimą“, – sakė akcijos globėjas aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas.

Anot generalinio miškų urėdo Rimanto Prūsaičio, kasmet vis daugiau žmonių renkasi miškininkų dovanojamas eglių šakas, o ne eina į mišką ir patys kerta, „retina“ eglaičių jaunuolynus.
„Ši akcija jau padėjo išsaugoti tūkstančius eglučių, sumažėjo ir nelegalaus miško kirtimo atvejų. Su pasididžiavimu galiu pasakyti, kad tam tikra prasme tampame draugystės tiltu tarp žmonių ir gamtos“, – teigė jis.

Akciją „Parsinešk Kalėdas į savo namus“ vykdo Aplinkos ministerija, Generalinė miškų urėdija ir visos 42 miškų urėdijos. Eglių šakos nemokamai dalijamos septintus metus. Kasmet dovanojama per šimtą tūkstančių šakų.

Vilniuje miškininkai eglių šakas dalija Katedros aikštėje, prie Rotušės ir Žirmūnuose, prie prekybos centro „Hyper Rimi“.

Daugybė vilniečių atėjo į Vilniaus centre esančią Rotušės aikštę. Pakalbinti miestelėnai sakė nenorintys namuose laikyti eglutės. Kur kas geriau kukli eglės šaka.

„Jau kelis metus iš eilės namuose puošiame eglės šaką. Vaikai suaugo, tai eglės jau ir nereikia. Kita vertus gaila medelio. O dirbtinę reikia parsinešti iš rūsio - irgi vargas. Eglės šaka kur kas paprasčiau. Todėl ir atėjau čia pasiimti. Ačiū miškininkams, kurie mus aprūpina", - kalbėjo Margarita.

Panašios nuomonės laikėsi ir vilnietis Stanislovas. „Man gaila eglučių. Manau, kad jau išėjo ta mada kirsti medelius. O plastikinės eglės nenoriu. Man ji negraži. Be to, noriu, kad namuose būtų miško kvapas. Todėl eglės šaka bent jau man yra geriausias sprendimas", - aiškino vilnietis.