2015–2016 metų medžioklės sezonui ministras patvirtino 60 vilkų sumedžiojimo limitą. Praėjusį sezoną nustatytas limitas buvo 33 vilkai.

Pasak aplinkos viceministro Lino Jonausko, vilkų sumedžiojimo kvota nustatyta atsižvelgus į vasarį atliktos vilkų apskaitos rezultatus. Tuomet nustatyta, kad Lietuvos miškuose gyvena mažiausiai 292 vilkai.

„Pagal ministro patvirtintą vilkų populiacijos valdymo planą, jeigu vilkų populiacija yra nuo 250 iki 500, yra galimybė kvotą nustatyti iki 20 proc. populiacijos“, - BNS sakė viceministras.

Anot jo, nustatant būsimo medžioklės sezono kvotą taip pat atsižvelgta į šiais metais vilkų padarytą žalą ūkininkams. Dėl to ministro įsakyme išskirti keli rajonai, kur žalos būta daugiausia.

Pagal K.Trečioko įsakymą, Kalvarijos savivaldybėje, Anykščių, Prienų ir Tauragės rajonuose bus galima nušauti po du vilkus, Alytaus, Biržų, Kaišiadorių, Klaipėdos, Rokiškio ir Vilkaviškio rajonuose - po tris, Šilalės rajono teritorijoje - keturis.

Likusią kvotą galės panaudoti kitų savivaldybių medžiotojai.

Visuomeninė organizacija „Baltijos vilkas“ trečiadienį pareiškė, kad ministro nustatyta vilkų sumedžiojimo kvota - per didelė. Anot jos, pagal Vilko apsaugos planą ir žiemą vykusios apskaitos rezultatus turėjo būti nustatytas iki 53 vilkų sumedžiojimo limitas.

„Tačiau buvo nuspręsta pasinaudoti išimtimi, leidžiančia išskirtiniais atvejais nustatyti ir didesnį. Nors sprendimas grindžiamas išaugusia žala, tačiau ir 53 vilkų limitas būtų visu 40 proc. didesnis už pernykštį sumedžiojimą ir su kaupu kompensuotų žalos išaugimą. Kadangi šių metų limitas vien tik aritmetiškai nepaaiškinamas, tai nėra jokių abejonių, kad jį nustatant didelę įtaką turėjo atviras spaudimas iš pigius politinius taškus priešrinkiminiais metais renkančių Žemės ūkio ministerijos politikų bei iš agresyviausių Seimo medžiotojų frakcijos, vadovaujamos Broniaus Bradausko“, - teigiama „Baltijos vilko“ pranešime.

Lietuvoje vilkas priskiriamas prie saugomų rūšių, tačiau mūsų šaliai netaikomas Berno konvencijoje įtvirtintas draudimas medžioti vilkus, todėl aplinkos ministras, atsižvelgęs į apskaitos duomenis, kasmet nustato jų sumedžiojimo limitus. Jie nustatomi taip pat atsižvelgiant į vilkų padarytą ar daromą žalą ūkiniams gyvūnams, mokslinius tyrimus ir mokslininkų pateiktas rekomendacijas. Vilkai visiškai nemedžiojami, kai jų suskaičiuojama mažiau nei 100.

Medžioklės sezonas prasideda spalio 15-ąją, baigiasi - balandžio 1-ąją.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (62)