Kiaušinis - nepaprastas gamtos kūrinys. Viena iš priežasčių, kodėl paukščiai deda kiaušinius, yra ta, jog jauniklių nešiojimas su savimi gerokai apsunkintų jų skrydį. Kiaušinis yra tarsi išorinė gimda, kurioje jauniklis auga ir vystosi tol, kol gali išvysti pasaulį ir maitintis tėvų parūpintu maistu.

Kaip ir viskas gamtoje, kiaušinių dėjimas turi ne tik pliusų, bet ir minusų. Pirmiausia, lizde palikti kiaušiniai yra lengvas grobis plėšrūnams. Bandant apsisaugoti nuo liūdnos baigties evoliucijos eigoje kiaušiniai spalvomis ir raštais prisiderino prie savo aplinkos ir lizdų – taip aštriadančiams plėšrūnams sunkiau juos pastebėti.

Vis tik mokslininkams sunkiau paaiškinti, kodėl kai kurių paukščių rūšių kiaušiniai yra itin ryškių spalvų. Vienas iš paaiškinimų – dauguma žinduolių plėšrūnų yra dichromatai ir jų spalvinis regėjimas yra ribotas (panašiai kaip žmonių, kurie yra daltonikai).

Užtat paukščiai yra gerokai jautresni spalvoms, todėl tikėtina, kad spalvingi kiaušiniai atlieka kažkokią kitą, jiems svarbią funkciją.

Blyškūs, taškuoti, dėmėti ir kelių spalvų – kad ir kokios to būtų priežastys, kiaušiniai yra be galo gražūs pažiūrėti. Žemiau pateikiame 10 margiausių natūralių kiaušinių ir trumpus jų „šeimininkų“ aprašymus:

1. Strazdas klajoklis (lot. Turdus migratorius)
Strazdo klajoklio kiaušiniai (backofthenapkin nuotr. / CC BY-SA 2.0)
Šie paukščiai gyvena Šiaurės Amerikoje ir šiame žemyne yra antra pagal gausumą paukščių rūšis. Angliškas bendrinis strazdo klajoklio pavadinimas yra robin - liepsnelė, nes šie du paukščiai yra panašūs savo išvaizda, nors ir nesusiję artimais giminystės ryšiais.
Strazdas klajoklis

2. Šalmuotasis kazuaras (lot. Casuarius casuarius).

Šalmuotojo kazuaro kiaušinis

Gyvena Papua Naujojoje Gvinėjoje ir Šiaurės Australijoje. Vienas didžiausių pasaulio paukščių, savo svoriu ir dydžiu nusileidžiantis tik stručiams ir emu. Išprovokuoti kazuarai gali užpulti žmones: 2003 m. duomenimis, žinoma 150 atvejų kai spalvingas paukštis užpuolė žmogų, vienas jų užpultajam pasibaigė mirtimi. Taigi, kad ir kokie gražūs būtų vaiskiai žali šio paukščio kiaušiniai, nemėginkite jų imti.

Šalmuotasis kazuaras
3. Kalninė starta (lot. Emberiza cia)
Kalninės startos kiaušiniai (Didier Descouens nuotr. / CC BY-SA 3.0)
Migruojantis paukštis, peri šiaurės vakarų Afrikoje, Pietų Europoje, centrinėje Azijoje ir Himalajuose. Manoma, kad startinių paukščių šeima kilo iš Pietų Amerikos, iš ten išplito į Šiaurės Ameriką, vėliau Aziją ir Europą. Lietuvoje kalninė starta negyvena, bet sutinkamos devynios kitos startų rūšys.
Kalninė starta
4. Emu (lot. Dromaius novaehollandiae)
Stručio emu kiaušiniai
Gyvena Australijoje, yra didžiausias žemyno paukštis, antras pagal dydį pasaulyje. Šių neskraidančių paukščių ūgis gali siekti iki 2 metrų.
Strutis emu su jaunikliais
5. Juodoji varna (lot. Corvus corone)
Juodosios varnos kiaušiniai (Nottsexminer nuotr. CC BY-SA 2.0)
Gyvena Vakarų ir Centrinėje Europoje, Lietuvoje reta.Nuo Lietuvoje gyvenančio paprastojo kranklio (juodvarnio) galima atskirti pagal dydį – pastarasis yra didesnis.
Juodoiji varna
6. Putpelė (lot. Coturnix coturnix)
Putpelės kiaušiniai (Mariluna nuotr. / CC BY-SA 3.0)
Peri Europoje, Artimuosius Rytuose, Rusijoje, Centrinėje Azijoje. Įrašyta į Lietuvos raudonąją knygą, reta rūšis. Tai mažiausias fazaninių šeimos paukštis.
Putpelė
7. Naminis žvirblis (lot. Passer domesticus).
Naminio žvirblio kiaušiniai (Didier Descouens nuotr. / CC BY-SA 3.0)
Mažai kas žino, jog šis mums toks artimas smalsus paukštelis kilęs iš Artimųjų Rytų, žmonių dėka išplito po visą pasaulį. Manoma, jog naminis žvirblis yra labiausiai paplitęs pasaulio paukštis.
Naminis žvirblis (Passer domesticus)
8. Raudonpilvis biulbiulis (lot. Pycnonotus cafer)
Raudonpilvio biulbiulio kiaušiniai (J.M.Gargo nuotr. / CC BY-SA 3.0)
 Peri Indijoje ir aplinkinėse šalyse. Atvežtas išplito po įvairias pasaulio šalis, laikomas viena iš 100 daugiausiai nuostolių atnešančių invazinių rūšių (platina augalų invazines rūšis, minta grūdais, vaisiais, gadina derlių).
Raudonpilvis biulbiulis
9. Sidabrinis kiras (lot. Larus argentatus)
Sidabrinio kiro kiaušiniai (John Haslam nuotr. / CC BY-SA 3.0)
Peri Šiaurės ir Vakarų Europoje. Lietuvoje peri apie 10-20 porų. Panašus į paprastąjį kirą, tik gerokai didesnis.
Sidabrinis kiras
10. Naminės vištos (lot. Gallus gallus domesticus) - taip taip, ir šie mums tokie įprasti kiaušiniai kartais būna įvairiausių spalvų ir atspalvių. 
Skirtingų atspalvių vištos kiaušiniai

Didžiausi ir mažiausi

Didžiausius kiaušinius deda strutis (lot. Struthio camelus) - didžiausias paukštis pasaulyje. Stručių kiaušinių ilgis vidutiniškai yra apie 15 cm, plotis – 13 cm, o sveria apie 1,4 kg. Įdomu tai, jog nepaisant jų įspūdingo dydžio, stručių kiaušiniai yra mažiausi lyginant su paties paukščio dydžiu – jie sudaro vos 1 – 4 proc. patelės kūno masės.
Strutis šalia savo kiaušinių

Tam pačiam strutinių paukščių būriui priklausantys kiviai deda didžiausius kiaušinius lyginant su jų kūno mase – maždaug vištos dydžio paukščio kiaušinis gali sverti iki 450 gramų. 

Mažiausio kiaušinio rekordas priklauso paprastajam kamaniniam kolibriui (lot. Mellisuga helenae), kuris, kaip manoma, yra mažiausias pasaulio paukštis.
Kolibris ilsisi ant šakelės
Suaugęs kamaninis kolibris sveria vos 1,6 – 2 gramus, o jo ilgis yra tik 5 cm. Kolibrių žirnio dydžio kiaušinukas sveria vos pusę gramo. Net ir didžiausių kolibrių kiaušiniai yra miniatiūriniai – jų ilgis nesiekia ir 2 centimetrų.
Kubinio smaragdinio kolibrio lizdas (CC BY-SA 3.0)