Spausdinti Informuoti redakciją Komentarai (25)
Lietuvoje vyks vilkų apskaita

Suskaičiuos visus Lietuvos vilkus

Vasario 3 d. ir 6 d. bus skaičiuojama, kiek vilkų ir lūšių gyvena Lietuvos miškuose.

Apskaitoje gali dalyvauti medžiotojai, nevyriausybinių organizacijų atstovai ir Lietuvoje gyvenančių plėšriųjų žvėrių gausos ir apsaugos klausimams neabejingi gyventojai.

Vadovaujantis pernai aplinkos ministro patvirtintu Vilko apsaugos planu, Lietuvos vilkų populiacijos dydis ir paplitimas turi būti vertinami kasmet pagal vilkų apskaitos rezultatus.

Paprastai vilkų apskaita atliekama registruojant pėdsakus sniege, todėl ją galimą vykdyti tik esant tinkamoms oro sąlygoms. Apskaita kartojama du kartus, kas trys – keturios dienos. Pernai vilko populiacijos pagal pėdsakus apskaita nebuvo vykdoma dėl šiltų orų.

Siekiant tiksliau įvertinti vilkų ir lūšių populiaciją Lietuvoje, vasario 3 d. ir 6 d. šie gyvūnai bus skaičiuojami ne tik valstybiniuose, bet ir privačiuose miškuose.

Norintieji dalyvauti apskaitoje turėtų apie tai pranešti artimiausiai miškų urėdijai ar valstybinio gamtinio rezervato direkcijai.

Vilkai – bendruomeniniai gyvūnai ir yra labiausiai prisitaikę gyventi grupėmis. Vieną šeimyninę gaują dažniausiai sudaro vilkų pora, jų jaunikliai ir vilkai iš ankstesniųjų vadų. Kiekvienoje gaujoje būna vadas ir jo pora, dominuojanti vilkė. Pastarosios vieta tik šiek tiek žemesnė nei vado. Tik jie gali susilaukti jauniklių. Medžiodami ir augindami jauniklius suaugę vilkai vienas kitam padeda. Kaukdami vilkai pažymi savo buvimą kitoms gaujoms. Taip jie stengiasi išvengti nereikalingų susidūrimų.

Žemesnieji gaujos nariai paklūsta dominuojantiems vilkui ir vilkei, demonstruodami savo pavaldumą guldamiesi ant nugaros ar glausdamiesi prie žemės. Kiekvienas vilkas žino savo vietą dominavimo skalėje ir stengiasi ją išlaikyti. Per daug pretenduojantis vilkas gali būti vado išvytas iš gaujos. Susirėmimų pasitaiko dažnai, bet per juos vilkas retai žūva, bet kartais sunkiai sužeidžiamas. Maistu negalinčiam pasirūpinti vilkui, kol jis pagyja, išgyventi padeda kiti nariai.

Vilkų pora yra ištikimi vienas kitam, nebent vienas iš jų žūtų. Jauniklius motina žindo maždaug 10 savaičių, po to jaunesni vilkai ir motina pradeda juos maitinti atryta mėsa. Motina atsiveda nuo 3 iki 9 jauniklių. Vilkiukai pradeda medžioti vienerių metų – kai jiems išdygsta visi dantys. Vilkai vadinami miško sanitarais, nes daugiausiai medžioja nukaršusius ar ligotus gyvūnus.

Parašykite savo komentarą
arba komentuokite anonimiškai čia
Skelbdami komentarą, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Skaityti komentarus Skaityti komentarus

Skaitomumo indikatorius

157417893
Tiek kartų perskaityti* visi grynas.lt straipsniai

* Indikatoriuje skaičiuojama, kiek skaitytojai iš viso perskaitė publikacijų nuo GRYNAS.lt starto (2010 gruodis)

Apklausa

Copyright © 1999-2016 DELFI. All rights reserved.  Atsakomybės apribojimas