Gali būti, kad šis šilto ir švelnaus oro pliūpsnis yra ne atlydys – tai kažkas kitas. Dar nedrąsu sakyti „turintis pavasario požymių“, tačiau tai, ką regime dabar (sniego tirpsmą, lietų ir švelnų vėjelio dvelksmą), labai panašu ne į žiemą, ne į jos silpnąją stadiją.

Ar jau baigėsi žiema? Ne, žiema dar neišėjo, dar ne laikas. Žinoma, mus gali apgauti gerokai šviesesnės dienos. Dabar kiekviena jų prisiduria bent po keletą minučių. Tačiau saulės, svarbiausio šviesulio, pagimdančio pavasarį, kelias dangumi visai kitoks – ne pavasariškas, o žieminis. Todėl be jos šilumos ir spindulių žiema jaučiasi savo namuose ir bet kada gali atsisukti savo lediniais dantimis.

Dabar toks jos grįžimas nieko nenustebintų, nors artimiausiu laiku tikrai neregėti ženklų, galinčių pranešti apie atšalimą. Iš šios žiemos laukėme ne tiek šalčio, kiek sniego. Iš jo išeis daug vandens, taip būtino žemei, ežerams ir upėms, pelkėms.

Beje, sniego nesusikaupė tiek, kiek laukėme. Ir ežerų ledas, nors storėjo visą mėnesį, netapo pusmetrinis. Kai kur, kad ir Kuršių mariose, jis jau eižėja, Nemuno atnešamas per marias srūvantis vandens srautas prie Nerijos tuoj atvers protaką, tad žvejai turi būti labai atsargūs. Beje, marių viduryje taip pat.

Iš pašalių plūstantis vanduo į ežerus, tvenkinius atneša deguonies, tad žuvų dusimo pavojus pradingsta. Žinoma, vandens keliamas ledas jau ne toks patikimas. Tad žinokite tai ir kitiems pasakykite.

Vakarais ūkauja naminės pelėdos. Jų poros jau senokai sugrįžo į savo lizdų teritorijas, tačiau šis ūkavimas mums primena, kad pats metas kelti pelėdoms inkilus. Pusės metro aukščio, viduje 30 cm skersmens, su 15 cm skersmens landa inkilai turi būti keliami miškuose, prie senų kirtaviečių, prie sodybų, jų pakraščio medžiuose.

Ir kitiems paukščiams inkilus geriausia kelti dabar. Ir gandrų lizdus apžiūrėti bei tvarkyti. Nesakykite, kad tai yra pavasario darbai. Pavasaris jų atsineš daug, todėl kai ką atlikime jo nelaukdami.

Tiesa, dar nepamirškime ir lesyklos, nes paukščiai atskris kas rytą, žvelgs pro langus ir lauks nors menko trupinio. Jo iš mūsų ir pakaktų savo ištikimybei patvirtinti.