Toks pavadinimas smaigams „prilipo“ nuo buvusio aplinkos ministro Valentino Mazuronio pavardės. Būtent jis 2013 m. smaigus žvejojantiems ant ledo padarė privalomus. Nors smaigai nebuvo naujovė – dalis atsakingų žvejų juos naudojo jau seniai, visgi toli gražu ne kiekvienas juos turėjo.

Sprendimas smaigus padaryti privalomus atsirado įvertinus aplinkinių šalių patirtį ir nesiliaujančius pranešimus apie ugniagesių gelbėjamus žvejus ant ledo.

Smaigai – paprasta ir saugi priemonė

Aplinkos ministro patvirtintose naujose Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklėse nustatyta prievolė žvejams mėgėjams žvejojant ant ledo turėti smaigus, žvejų dar vadinamus „mazuronkėmis“. Juos privalo turėti visi žvejai, žvejojantys ant ledo, nepriklausomai nuo ledo storio ar kitų aplinkybių.

Smaigus reikia nešiotis taip, kad netikėtai įlūžus būtų galima jais operatyviai pasinaudoti. Dažniausiai žvejai juos nešiojasi pasikabinę ant kaklo. Smaigus galima įsigyti žūklės prekių parduotuvėse arba pasidaryti (panaudojant du atsuktuvus, ylas ar kt.).

Smaigai turėtų būti parengti naudojimui jau žengiant pirmuosius žingsnius ant ledo. Daugelio gamintojų smaigai pritaikyti kabinti kaklo tokiame aukštyje, kad nelaimės atveju būtų galima juos greitai ištraukti iš įdėklo, todėl smaigus būtina laikyti visada lengvai pasiekiamoje vietoje – ne kišenėje ar, dar blogiau, žvejybinėje dėžėje.

Atsidūrus vandenyje, smaigais nedelsiant reikėtų įsikibti į ledo kraštą, taip išsaugant reikalingas jėgas išsilaikyti vandens paviršiuje.

Sukaupus jėgas ir tvirtai laikant smaigus rankose reikia jais kabintis į ledą, taip perduodant dalį savo kūno svorio ir lipti iš vandens vandenyje pasispiriant kojomis.

Visada reikia išlipti toje pusėje, iš kurios atėjote, nes ten ledas tvirtesnis.

Užsiropštus ant ledo negalima iš karto stotis, reikėtų šliaužti arba ridentis, kol pakankamai nutolsite nuo įlūžimo vietos.

Kaip patikrinti ledo tvirtumą?

Ledas laikomas tvirtu, jeigu jo storis yra daugiau kaip 7 cm. Toks ledas jau išlaiko žmogų. Tam, kad jis išlaikytų grupę žmonių, jo storis turi būti ne mažesnis kaip 12 cm.

Tvirtas ledas turi mėlyną arba žalią atspalvį. Matinės baltos spalvos arba geltono atspalvio ledas yra netvirtas. Trapus, plonas ledas būna tose vietose, kur jame įšąla medžių šakos, lentos ir kiti daiktai. Netvirtas ledas susidaro arti krūmų, medžių, nendrių ir tose vietose, kur įteka upeliukai, vanduo iš gamyklų, yra šaltiniai.

Daugiau skaitykite čia.