Nudegino ranką

Palangos gelbėjimo tarnybos vadovas Jonas Pirožnikas GRYNAS.lt pasakojo, kad poilsiautojai per paplūdimiuose esančius garsiakalbius įspėjami medūzų neliesti.

„15 metų dirbu Palangos paplūdimyje ir niekad nemačiau tiek daug medūzų. Visos jos yra išmestos ant kranto, o po to žūva. Vanduo dabar smarkiai atšalo, dėl to jos lipa į krantą. Kai komunalininkai važinėja po paplūdimį ir renka šiukšles, surenka ir žuvusias medūzas“, - kalbėjo J. Pirožnikas.
Jonas Pirožnikas

Anot gelbėtojo, kai kurios medūzos yra iš tiesų pavojingos: „Vienos yra nuodingos, kitos ne, o iš išvaizdos jos niekuo nesiskiria. Yra tokių, kurios degina rankas. Pas mus atvedė vaiką, kurio ranka buvo apdeginta ir paraudonavusi.“

Pašnekovas pasakojo, kad poilsiautojai mėgsta jas paimti į rankas, todėl yra įspėjami: „Mes per garsiakalbius pranešame ir poilsiautojus informuojame, kad geriau į rankas medūzų neimti, nes galima susižaloti rankas. Geriau nerizikuoti, nes vaiko rankytė buvo raudona.“

Paneigė mitus

Lietuvos jūrų muziejaus vyriausiasis ichtiologas-muziejininkas Saulius Karalius teigė, kad medūzos dažniausiai nėra pavojingos. Be to, specialistas paneigė pagrindinį mitą, kad prie Baltijos krantų yra dvi medūzų rūšys.

„Yra viena rūšis – ausytoji medūza. Daugiau rūšių Lietuvos pajūryje neaptikta. Galbūt skiriasi jų dydis, gali šiek tiek skirtis spalva, bet rūšis yra viena ir ta pati“, - aiškino S. Karalius.

Specialistas teigė, kad šios medūzos dažniausiai nėra pavojingos: „Panašu, kad šie metai yra tie, kai ausytųjų medūzų yra gausiau. Tačiau iš tiesų jos nėra pavojingos. Pasaulyje yra ir labai pavojingų medūzų rūšių, tačiau ši nėra didelė ir nėra dilgėta. Tačiau vaikams, kurių oda plona, gali sukelti kokią nors alerginę reakciją, bet tikrai ne visiems. Juk vienam kai ir uodas įkanda nieko neatsitinka, o kitam – iškyla didelis gumbas. Alerginė reakcija yra skirtinga, todėl tėveliai turėtų būti atsargesni. Tačiau nesu girdėjęs, kad suaugusiam žmogui su medūzomis būtų kokių nors nemalonumų.“

Paklaustas, kodėl šiais metais medūzų yra tiek, specialistas teigė, kad tai susiję ir su srovėmis, ir su sėkmingu medūzų veisimusi.

„Ne kiekvienais metais išsivysto didelė jų populiacija, nes tai priklauso nuo maisto buvimo ir klimatinių veiksnių. Šiais metais sąlygos jų vystymuisi tiesiog buvo palankesnės“, - sakė S. Karalius.

Ką daryti nudilginus medūzai?

Dažniausiai medūzos nudilginimas sukelia skausmą ir paraudimą, ant odos atsiranda sudirgimo ženklai. Kai kuriems žmonėms gali sukelti pūslių ar bėrimą.

Rizikos grupės yra vyresnio amžiaus žmonės ir vaikai, taip pat jautresnės odos žmonės, kurie po vabzdžių įgėlimo pajunta sunkesnes reakcijas, alergijas.

Jei medūza nudilgina, gydytojai pataria tą vietą praskalauti jūros vandeniu ir pašalinti čiuptuvėlius. Skausmui malšinti galima išgerti nuskausminamųjų tabletę, jei minėtos priemonės nepadeda, rekomenduojama kreiptis į gydytoją.

Specialistai teigia, kad dažniausiai dilgina didelės medūzos, pasiekusios 10-20 cm dydį. Dilginimas pasireiškia tada, kai medūzų čiuptuvėliai prikimba prie odos. Odą pažeidžia juose esantys nuodai, kuriuos šie gyvūnai naudoja gynybai ir grobiui nužudyti.