Jangdzė

Jangdzės upė – pati ilgiausia upė visoje Azijoje. Upėje knibždėte knibžda laukinės gamtos – nuo Kinijos aligatorių, jūrų kiaulių iki irklanosių eršketų. Taip pat ši upė – vienas didžiausių hidroenergijos tiekėjų. Tačiau ne viskas šioje upėje yra taip, kaip atrodo. Pastaraisiais metais dėl pražūtingos žmonių įtakos ir nesibaigiančios industrializacijos upė buvo užteršta įvairiais cheminiais teršalais, srutomis, o jos krantai ėmė pavojingai dumblėti.

Taip pat Jangdzė lietinguoju sezonu, tarp gegužės ir rugpjūčio, tampa mirtinu priešu žmonėms dėl potvynių. Vienas pražūtingiausių potvynių, ištikęs upę 1954 metais nusinešė per 30 000 žmonių gyvybių. Daugiau apie upę skaitykite čia.

Parana

Parana – milžiniškas vandens telkinys, besidriekiantis beveik 4900 kilometrų per visą Pietų Ameriką. Kodėl ši upė laikoma viena pavojingiausių visame pasaulyje? Jos pietinė pusė garsėja itin audringu charakteriu – ypač stipria srove ir nekontroliuojamais potvyniais. Vos tik upė patvinsta, jos rūstybė neaplenkia nei vieno. Potvynis ima griauti upės krantus, neša su savimi visus jo kelyje pasitaikančius pastatus ir atskiria nuo namų didžiules žmonių populiacijas. Aišku tik viena, su šia upe verčiau nejuokauti. Daugiau apie upę skaitykite čia.

Kongas

Afrikoje išsiliejęs Kongas – giliausia pasaulio upė. Ši galinga upė apipinta mistinėmis istorijomis ir šiurpą keliančiomis afrikietiškomis legendomis. Pačią upę lenkų ir britų kilmės romanistas Džozefas Konradas kadaise pavadino „Tamsos širdimi“ (ang. „Heart of Darkness“). Tuo metu buvo kalbama apie upės pakrantėse gyvenančias pavojingas pigmėjų gentis, negailestingas epidemijas ir kraugerius kanibalus. „Tamsos širdimi“ įspūdingo Kongo upės pavadinimai nesibaigia. Šioje upėje taip pat yra maždaug 120 km ilgio kanjonas, vadinamas „Pragaro vartais“ (ang. „Gates of Hell“). Šio kanjono nesugeba įveikti net ir labiausiai patyrę plaukikai.
Kongas

Amazonė

Viskas Amazonės upėje skaičiuojama gigantiškais skaičiais – šioje upėje plaukiojantys šamai gali pasiekti įspūdingą 90 kg svorį, o ką jau kalbėti apie upės vandenyse plaukiojančias anakondas – didžiausias gyvates, kurias tik yra mačiusi žmogaus akis. Amazonėje namus randa ir bukasnukiai rykliai – viena pavojingiausių, agresyviausių ir mažiausiai nuspėjamų ryklių rūšių. Visa tai įvertinant peršasi išvada, kad Amazonė tikrai nėra ta vieta, kurią galima laisvai rinktis popiečio pasiplaukiojimui. Ši upė knibždėte knibžda šiurpių vandens padarų, kurie be jokio gailesčio galėtų net ir stambiausią plaukiką praryti gyvą.

Daugiau skaitykite čia.