Mokslininkai pasiūlė naują, veiksmingesnį, jų naikinimo metodą. Kad būtų galima naudotis šiuo metodu, Aplinkos ministerija kartu su Žemės ūkio ministerija ir Valstybine augalininkystės tarnyba šiuo metu tikslina teisės aktus, teigiama Aplinkos ministerijos pranešime spaudai.

Ligi šiol Sosnovskio barščiui naikinti dažniausiai yra naudojami herbicidai su glifosato veikliąja medžiaga. Tačiau juos naudojant sunaikinami ir visi kiti augalai nupurkštame plote, o šiems nunykus pradeda dygti nauji Sosnovskio barščiai. Pastariesiems sudygus, būtina ir vėl juos naikinti – kol nebeliks sėklų dirvožemyje. Toks naikinimas ir ilgas, ir brangus.

Europos Komisijos inicijuoto projekto „EMPHASIS“, skirto ir efektyvesnėms Sosnovskio barščio naikinimo priemonėms sukurti, vykdytojai pasiūlė naują integruotą biologinį-cheminį metodą. Jį taikant, Sosnovskio barščiai tinkamu laiku nupurškiami herbicidų „Nuance 75 WG“ ir „Accurate 200 WG“ mišiniu, kuris nupurkštame plote nesunaikina visų augalų, todėl šie nebeleidžia augti naujiems Sosnovskio barščiams.

Kaip sakė Aplinkos ministerijos Gamtos apsaugos ir miškų departamento Gamtos apsaugos skyriaus vyriausioji specialistė Laura Janulaitienė, minėtieji herbicidai Lietuvoje kol kas yra registruoti tik naudojimui vasariniuose ir žieminiuose javuose pavasarį. Kad būtų galima juos naudoti Sosnovskio barščiui naikinti, ir keičiami teisės aktai. Taikant šį naikinimo metodą pagal tikslias rekomendacijas, Sosnovskio barštis turėtų būti sunaikintas per dvejus-trejus metus.

Lėšų kovai su Sosnovskio barščiu savivaldybės gali gauti iš Savivaldybių aplinkos apsaugos rėmimo specialiosios programos. Šios programos naudojimo rekomendacijose nurodyta, kad jos lėšos skiriamos ir Invazinių Lietuvoje rūšių sąraše esančių rūšių (pvz., Sosnovskio barštis ir pan.) kontrolės įgyvendinimo darbams.