Aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas patvirtino Nacionalinei miškų ūkio sektoriaus plėtros 2012-2020 m. programai įgyvendinti skirtų priemonių 2015-2017 m. planą. Jame ir numatyta, kad Lietuvos miškų urėdijose 2015-2017 metais užsimota įveisti ne mažiau nei 500 hektarų naujų miškų kiekvienais metais.

Neliks nuskriausti ir privačių miškų savininkai. Jiems numatyta sudaryti galimybes pasinaudoti šiam tikslui numatyta skirti Europos Sąjungos parama. Tokiu būdu privačių miškų savininkai per metus turės įveisti ne mažiau kaip po 2500 ha naujų miškų.

Be kita ko, ši programa įpareigoja ne tik didinti valstybės miškingumą, bet ir veiksmingiau tvarkyti miškų ūkį, didinti inovacijas, tobulinti miškotvarką, gerinti sanitarines ir priešgaisrines apsaugos priemones, rekreacinę miško infrastruktūrą ir kt.

Anot Aplinkos ministerijos Miškotvarkos ir miško išteklių skyriaus vedėjo Viktoro Krašauskio, kasmet įvairiems poreikiams miškas yra paverčiamas kitomis naudmenomis ir tai yra viena pagrindinių priežasčių, kodėl būtina įveisti naujų miškų.

„Per metus dingsta kažkur keli šimtai hektarų miškų. Žinoma, jie nebe reikalo iškertami - vietoj tų miškų tiesiama elektros trasos jungtis į Švediją ar Lenkiją, arba kažkoks dujotiekis nutiesiamas tam, kad būtų sujungtas suskystintų dujų terminalas su stotimis. Kad būtų kompensuoti tokio pobūdžio praradimai, yra įveisiami nauji miškai privačiose ir valstybinėse žemėse. Nesvarbu, ar po stichinių nelaimių, ar tiesiog miškai savavališkai iškertami, visi šie plotai pagal įstatymą per 3 metus turi būti atkurti. Dėl to bendras miškų plotas nemažėja", - GRYNAS.lt sakė skyriaus vedėjas.

2015-2017 m. planas numato konkrečias priemones miškams ir jų ištekliams išsaugoti bei gausinti. Viena iš jų – veisti miško sėklines plantacijas, padidinti sėklų iš šių plantacijų ruošos apimtis ir iš jų išauginamų miško sodmenų kiekį. Taip pat bus atkuriami ir formuojami nauji ąžuolynai valstybiniuose miškuose, numatytos priemonės jiems gausinti privačiuose miškuose.

Racionaliau naudoti miškų išteklius padės planuojamos papildomos teisinio reguliavimo ir organizacinės priemonės, skirtos plėtoti medienos biokuro ruošos apimtis privačiuose ir valstybiniuose miškuose. Numatyta ir visiškai nauja priemonė – miško kelių inventorizacija. Ji padės ateityje efektyviau atlikti miško kelių priežiūros ir remonto darbus.

„Miškų inventorizacijos metu iš privačių, medieną pardavinėjančių miškų savininkų renkami papildomi mokesčiai. Dalis tų pinigų naudojama kelių priežiūrai ir remontui. Tam, kad efektyviau ir tikslingiau panaudotume šias lėšas, turime žinoti kelio charakteristikas, būklę, naudojimo intensyvumą, dangą ir pan. Inventorizacija turi atsakyti į šituos klausimus, kad šios paskirties lėšos būtų investuojamos ten, kur jų iš tikrųjų reikia,” – teigė V. Karašauskis.

2015-2017 m. plane taip pat numatytos priemonės miškų ūkio ekonominiam efektyvumui ir konkurencingumui didinti, miško ekosistemų tvarumui išsaugoti ir kt.