Šiuo metu Lietuvos zoologijos sode, Kaune, gyvena septynios lūšys. Dvi jų poros padeda gausinti paprastųjų lūšių, retų ir saugomų gyvūnų, populiaciją. Lietuvos zoologijos sodas, dalyvaudamas ES finansuotame projekte lūšims veisti nelaisvėje, kurį 2011 m. inicijavo Aplinkos ministerija, pastaraisiais metais įveisė 6 lūšis, kurios po adaptacinio laikotarpio buvo išleistos į gamtą. Trys iš išleistų jauniklių yra seniausios poros – 13 metų Girinio ir 10 metų Pukės – palikuonys. Kitų trijų į laisvę išleistų jauniklių tėvai – Vori ir Eva. Ši pora prieš puspenkto mėnesio susilaukė dar dviejų lūšiukų, kurie kartu su tėvais dabar gyvena viename voljere, teigiama Aplinkos ministerijos pranešime spaudai.

Visos šios šešios lūšys yra sveikos. Daugiausia rūpesčių kelia septintoji – 2015 m. gegužę pasaulį išvydęs lūšiukas. Jis turi įgimtą neuropatinę ligą, sunkiai valdo užpakalines kojas, prastai koordinuoja judesius. Deja, nepavyko nustatyti tikslios jo negalios priežasties. Spėjama, kad tai gali būti įgimtas nepakankamas smegenėlių išsivystymas.

Dėl lūšiuko gydymo Lietuvos zoologijos sodo veterinarijos gydytojai ne kartą kreipėsi ir į kolegas iš LSMU Veterinarijos akademijos, ir į Europos zoologijos sodų ir akvariumų asociacijos Lūšių veisimo programos koordinatorių. Tačiau beveik nėra vilties išgydyti šį jauniklį, nes ligos priežastis nėra moksliškai išaiškinta. Manoma, kad jos sukėlėjas gali būti ir virusinės kilmės.

Lūšiukas ir toliau bus laikomas Lietuvos zoologijos sode, bus stebima jo sveikatos būklė.

Paprastosios lūšys – labai reta, į Lietuvos raudonąją knygą 2000 m. įrašyta gyvūnų rūšis. Praeityje jos buvo paplitusios beveik visoje Europoje, tačiau XX a. viduryje vakarinėje ir vidurinėje Europos dalyje išnyko. Apie 1970 m. Lietuvoje gyveno 150-200 lūšių. Kurį laiką jos buvo medžiojamos, bet 1979 m. medžioklė uždrausta. 2008-aisiais šalyje gyveno tik kelios dešimtys paprastųjų lūšių. Pastaraisiais skaičiavimais, mūsų miškuose gyvena apie šimtą lūšių.