Bendrą miško kelių priežiūrą ir taisymą visų nuosavybės formų miškuose organizuos ir įgyvendins miškų urėdijos, kurioms bus pervedami pinigai, surinkti iš miško savininkų, nors miško keliams prižiūrėti urėdijos, kaip kelių priežiūros operatoriai, gauna dotacijas iš Kelių fondo, Bendrųjų miškų ūkio reikmių programos, o nuo šiol lėšas keliams galės gauti ir iš Kaimo plėtros programos.

Verta priminti, kad urėdijos yra turto patikėjimo teise valdomos valstybės įmonės, kurios kelius privalo prižiūrėti, kaip kad prižiūri visų nuosavybės formų miškus nuo gaisrų ir kenkėjų be jokių papildomų mokesčių.

Tuo tarpu, kaip žinia, papildomas (be privalomai mokamų 15 proc. gyventojų pajamų mokesčio) 5 proc. mokestis už pagamintą ir parduotą apvaliąją medieną privačiame miške, įvestas nuo šių metų sausio 1 dienos Seimo Aplinkos apsaugos komiteto pirmininko Algimanto Salamakino iniciatyva. Tokio mokesčio nebuvo ir nėra nei vienoje kitoje Europos Sąjungos šalyje.

Privačių miškų savininkų asociacijos (PMSA) duomenimis, per pirmą pusmetį iš privačių miško savininkų šio mokesčio buvo surinkta 1,3 mln eurų, tiek pat surinkti tikimasi ir per šį pusmetį.

„Jei šio Seimo tikslas buvo labiausiai iš visų kaimyninių valstybių apmokestinti privačius miško savininkus ir padovanoti tokią dovanėlę, tai tikslas pasiektas su kaupu. Valdžia gerai apmokamomis dovanomis apdalino urėdijas, kurioms bus pervedami pinigai, surinkti iš miško savininkų, nors miško keliams prižiūrėti urėdijos, veikdamos kaip kelių priežiūros operatoriai, gauna dotacijas iš kitų finansavimo šaltinių. Žiemos atostogų metu raginčiau Seimo komiteto pirmininką ir kitus Aplinkos apsaugos komiteto narius išvažiuoti į miškus ir apsidairyti, kas naudojasi miško keliais. Nesunku bus pastebėti, kad jais naudojasi visi - medžiotojai, ūkininkai, šiaip turistai ar gamtos mylėtojai ir kitos socialinės grupės, o apmokestinti yra tik privatūs miškininkai", - pranešime spaudai cituojamas Aidas Pivoriūnas, PMSA vadovas, Seimo narius ragindamas konstruktyviam dialogui, sprendžiant daugybę privačių miškų savininkų problemų.

Vyriausybei patvirtinus miško kelių priežiūros ir taisymo tvarką ir įvedus papildomą finansavimą, tikimasi pagerinti miško kelių būklę. Tačiau nors mokestis iš privačių miško savininkų jau renkamas beveik visus metus, keliai miškuose nėra tvarkomi.

Kaip skelbia Aplinkos ministerija, Miško kelių priežiūros ir taisymo darbams atlikti 2016 metais iš Bendrųjų miškų ūkio reikmių finansavimo programos lėšų jau skirti 4 mln. eurų.

Vadovaujantis patvirtintu tvarkos aprašu, prioritetinių miško kelių, kuriuos siūloma prižiūrėti ir taisyti kalendoriniais metais, sąrašą ir planą sudarys speciali kiekvienoje urėdijoje sudaryta komisija. Ją sudarys miškų urėdijos, Valstybinės miškų tarnybos, Nacionalinės žemės tarnybos, miško savininkus vienijančių organizacijų (asociacijų) ir miškų urėdijos teritorijoje esančių savivaldybių atstovai. Komisijos pateiktą taisytinų prioritetinių miško kelių sąrašą, atsižvelgdamas į iš Bendrųjų miškų ūkio reikmių finansavimo programos skirtą lėšų sumą, tvirtins tos urėdijos miškų urėdas.

Sudarydama taisytinų miško kelių sąrašą komisija pirmenybę turės teikti tiems miško keliams, kurie eina vien per privačias miško valdas ar kartu per privačias ir valstybinių miškų valdas, taip pat tiems, kurie eina per užmirkusių augaviečių miškus, didelės miško gaisrų rizikos laipsnio miškus ar per rekreacinius miškus. Atskiriems kriterijams numatyti konkretūs balai, kuriais remiantis bus nustatoma pirmenybė vienam ar kitam miško keliui.