Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Klimatologijos skyriaus vyriausiasis specialistas Justinas Kilpys teigė, kad po šio atlygio dar pajausime žiemos gniaužtus ir tikrą šaltį.

„Paprastai tų atlydžių žiemą būna bent jau porą kartų. Nereikėtų tikėtis, kad jau tuoj ateis pavasaris. Tikrai taip nebus, vasario mėnesį dar to šalčio pasitaikys, bet iš kitos pusės, jeigu žiūrint ilgalaikes sezonines prognozes, vasaris turėtų būti šiltesnis už normą. Bet lygiai taip pat prognozavo ir sausį šiltesnį, bet sausis tikrai bus šaltesnis už daugiametį vidurkį. Buvo trys šaltos savaitės ir paskutinė savaitė nepakeis mėnesio vidurkio. Vasaris prognozuojamas šiltesnis, bet tikrai nereiškia, kad nebus sniego bangų ir minuso“, - sakė J. Kilpys.

Pasak specialisto, sniego danga labai priklausys nuo lietaus: „Daugelyje Lietuvos rajonų ateinančiomis dienomis greičiausiai palis ir jeigu bus pliusinė temperatūra ir lietus, sniegas tirps labai staigiai. Ypač miestuose, kur yra papildomos šilumos dėl šildymo trasų, dėl automobilių, sniegas gali ir ištirpti.“

Pasak klimatologo, tiek vasaris, tiek ir kovas prognozuojami šiltesni už lietuvišką klimato normą: „Bet, kaip bus, pamatysime, kai ateis tie mėnesiai, nes labai geras pavyzdys buvo sausis, kai buvo prognozuojamas šiltesnis, bet buvo šaltas. Gruodis buvo prognozuojamas šiltesnis ir iš tiesų buvo labai šiltas.“

Vilniaus universiteto Hidrologijos ir klimatologijos katedros vedėjas prof. dr. Arūnas Bukantis taip pat teigė, kad žiemą atlydžiai yra natūralus dalykas.

„Žiemą visuomet būna atlydžių ir nieko įdomaus nevyksta čia visiškai. Nebūna visuomet vienoda temperatūra, tai žinoma, kad dar bus ir šaltos temperatūros, ir atlydžių“, - sakė A. Bukantis.

Artimiausiu metu pokyčių nežadama

Nors klimatologai teigia, kad žiema į Lietuvą dar sugrįš, artimiausiu metu žadama pliusinė temperatūra. Vilniuje šią savaitę dienomis turėtų būti 1-3 laipsniai šilumos, naktimis 1-2 laipsniai.

Kaune žadama 2-5 laipsniai šilumos dienomis ir 1-3 laipsniai naktimis.

Prie jūros temperatūra turėtų būti dar aukštesnė: dienomis 4-6 laipsniai, naktimis – 3-5 laipsniai.