Po ilgos naktinės kelionės, sustojus degalinėje kavos puodelio, kąsnelio maisto ar degalų gali tekti luktelėti, nes eilėje priešais jus stovės lapė. Gyvūnai mieste nėra naujiena: daugelyje Europos miestų apsigyveno ir savo vietą tarp žmonių rado voverės, lapės ir įvairūs paukščiai, tačiau gamtosaugininkai įspėja, kad jiems nereikėtų taikyti naminio gyvūnėlio statuso.

„Iš pradžių išsigandau, nes lapė pirma ėjo link manęs. Pamaniau pasiutusi, bet ji pasuko degalinės durų link, kur ją degalinės operatorius pavaišino dešrainiu“, - pasakojo nuotraukų autorius Tomas.

Operatorius vaikinui teigė, kad lapė yra patikrinta ir pasiutligė neserga. Kiekvieną naktį tarp pirmos ir trečios valandos nakties rudoji ateina paprašyti maisto netoli Kauno esančioje degalinėje. „Operatorius kaskart jai vis duoda kokį skanėstą, o jei to negana – eina prašyti dar į konkurentų degalinę esančia netoliese“, - pasakojo Tomas.

Nors toks žmogaus ir gyvūno bendradarbiavimas kelia žavesį, gamtosaugininkas Andrejus Gaidamavičius į tai žiūri skeptiškai: „Negalima maitinti jokių laukinių gyvūnų. Toks elgesys tik mažina jų šansus išgyventi laukinėje gamtoje. Gyvūnai greitai prisitaiko prie tokių „dovanų“ ir nebeieško maisto patys, o laukia malonės iš žmonių. Ankščiau ar vėliau tai lapei reiks maisto ieškotis pačiai, o įgūdžiai gali jau būti primiršti ir jai teks badauti arba žūti“.

Gamtininkas nesižavi mieste gyvenančiais gyvūnais ir įsitikinęs, kad jiems čia - ne vieta. „Gyvūnai miestuose pridaro įvairių rūpesčių: trikdo eismą, platina ligas. Lapės mieste yra lietuvių nevalyvumo ženklas. Pasižiūrėkite kokie netvarkingi mūsų konteineriai! Šiukšlės vilioja žiurkes, o šios – lapes. Apskritai reikėtų vengti šerti bet kokius gyvūnus – netgi paukščius.

Pripratę „prie gero“ jie greitai pamiršta kas yra žiema. Kai kurie dėl to nusprendžia nebeskristi į šiltuosius kraštus ir čia sušąla arba nebesugeba susirasto maisto patys, kai dosnieji žmonės pamiršta juos palesinti“, - įsitikinęs A. Gaidamavičius.

Faktai:

Rudoji lapė (lot. Vulpes vulpes) – šuninių (Canidae) šeimos žinduolis. Laisvėje gyvenančios lapės paprastai išgyvena 7 metus, o nelaisvėje – 14 metų. Tai vienas labiausiai paplitusių plėšrūnų pasaulyje, dažnas pasakų herojus. Rudųjų lapių yra apie 50 skirtingų porūšių. Skirtingai nei pilkoji lapė, rudoji medžiais nelaipioja. Artimas lapės giminaitis – šuo.

Aktyviausia nuo vidurnakčio iki aušros. Tuomet ji dažniausiai medžioja. Galima sutikti ir dieną. Pėdsakai ir išmatos yra pagrindinės šių gyvūnų žymės. Vietą kur buvo sutikta lapė reikia įsidėmėti, nes ji čia gali pasirodyti dar kartą. Vadinamosios gudruolės pėdsakus galima supainioti su šuns – lapės pėdsakas yra toks pat, tik ilgesnis ir siauresnis, nagai smarkiai siaurėjantys.