Jei sugrįžo vieversiai, pempės, varnėnai – gali būti tikras, kad į pietus ir į vakarus nuo mūsų krašto jau įsivyravo pavasaris, o žiema su šalčiu bei sniegu tikrai pasitraukė toli į šiaurę. Šilumamėgių, vabzdžialesių paukščių sugrįžimas rodė augalų vegetacijos pradžią ir buvo ženklas pradėti žemės darbus. Tad ne veltui mūsų protėvių gamtos kalendoriuje apstu paukščių sugrįžimą simbolizuojančių datų: Vieversio diena, Kovarnių diena, 40-ies paukščių diena, Pempės diena, Gandrų sugrįžimo diena, Gegutės diena.

Iš vaikystės laikų Šiaurės Rytų Lietuvos pakraštyje, ypač kai aktyviai ėmiau domėtis paukščiais, puikiai prisimenu, kad man pirmuosius pavasario ženklus atnešdavo vasario paskutinėmis dienomis sugrįžusios žaliukės ir maždaug kovo viduryje – kovai (tiesa, tiek vieni, tiek kiti jau daugybė metų net nebesivargina žiemą pasitraukti į pietesnius kraštus). Šilto oro banga ir su ja lauktasis pavasaris ateidavo gera savaite vėliau nei pietinėje ar vakarinėje Lietuvos dalyje ir paprastai tai atsitikdavo apie kovo 20 dieną. Kaip tik tuo metu prasidėdavo pavasarinės moksleivių atostogos ir su grįžusiais vieversiais, pempėmis bei varnėnais galėdavau leistis paskutiniais sniego lopiniais boluojančiais laukais.

Laikai keičiasi, klimatas keičiasi, orai ir metų laikų kaita darosi nebeprognuozuojami, tad paukščiai, jų sugrįžimas mums tampa jau nebe pranašu, o stojusių orų pasekme. Šiandien jau nieko nebenustebintum sakydamas, jog vieversį ir pempę matei sausio mėnesį ar pirmomis vasario dienomis, tačiau simboliškai naujuoju pavasario pranašu norėčiau skelbti gervę. Kodėl? Jau vien todėl, kad jos savo pargrįžimo laiką per pastaruosius trejetą dešimtmečių paankstino net visu mėnesiu ir tapo gausiu, įprastu mūsų kraštovaizdžio paukščiu.

Šiandien, grįždamos bene tuo pačiu metu kaip vieversiai ir pempės (o neretai ir anksčiau), gervės, priešingai nei pastarieji, trumpam sugrįžus žiemai, spustelėjus šaltukui ir iškritus sniegui, nelekia strimgalviais atgal į pietus, o kantriai keletą dienų ar net kelias savaites žingsniuoja apsnigtais laukais, miškų laukymėmis ir trimituoja savo pavasarinę giesmę. Vieversiai, pempės, varnėnai gūžiasi tyliai užuovėjose, o gervės trimituoja tarsi sakydamos: pavasaris jau čia pat, pakentėkite ir jis tuoj tuoj ateis!

O kas šiuo metu vyksta gamtoje, galite išvysti geriausiose Lietuvos laukinės gamtos fotografų klubo NATUREPHOTO.LT savaitės nuotraukose.