2013 m. žiemą Lietuvos ornitologų draugija tęsia Lietuvos žiemojančių vandens paukščių apskaitas. Šios apskaitos svarbios ne tik planuojant žiemojančių paukščių apsaugą, bet ir įvertinant Vakarų Palearktikos vandens paukščių populiacijų gausą.

Apskaitos planuojamosi 2013 m. sausio 9-21 d., pagrindines pastangas sutelkiant sausio 11-13 d. savaitgaliui. Jei tuo laikotarpiu atskiose vietose niekas apskaitų nevykdys, galima panaudoti ir nežymiai vėlėsniais ar ankstesniais laikotarpiais surinktus duomenis. Tačiau tikimės, kad draugijos nariai ir visi kiti, neabejingi paukščiams, aktyviai dalyvaus organizuojamose apskaitose.

Apskaitų dalyvius registruoja ir stebėjimų duomenis iš jų surenka Eglė Pakštytė. Visus stebėtojus prašome registruotis elektroniniu paštu egle686@gmail.com arba telefonu 8-659 81057.

Žemiau taip pat pateikiamas svarbiausių apskaitų vietovių ir vandens telkinių sąrašas,nurodant jų prioriteto kategorijas, t.y. sugrupuojant vietas pagal jose planuojamų apskaitų svarbą. Taigi, visi dalyviai pirmiausiai šiose vietose (įvertinant ir prioritetą) turėtų vykdyti stebėjimus, tačiau ne mažiau vertingi duomenys ir iš kitų teritorijų, kurias gali pasirinkti patys stebėtojai.
 

Žiemojančių vandens paukščių apskaitos metodika yra nesudėtinga - apskaitos atliekamos laikantis trijų pagrindinių principų:

1. Apskaitos vykdomos apibrėžtu laikotarpiu: sausio mėn. 9 – 21 d. Tačiau, laikantis tarptautinio susitarimo, reikėtų jas atlikti sausio mėnesio antrą savaitgalį. Šis reikalavimas maksimaliai eliminuoja pakartotinas tų pačių paukščių registracijas, kadangi žiemą paukščiai taip pat nevengia gana tolimų perskridimų (ypač palei upių vagas, pajūryje). 

2. Turi būti aiškiai nurodoma apskaitų teritorija, t.y. upės/vandens telkinio ruožas ir/ar vandens telkinys (jei apžvelgtas pilnai). 

3. Svarbu suskaičiuoti visus stebėtus žiemojančius vandens paukščius, nesvarbu, kad kai kurie jų nebuvo tiksliai apibūdinti iki rūšies. Daugelis žmonių pažįsta gausiausias žiemojančias vandens paukščių rūšis: gulbę nebylę, didžiąją antį, didįjį dančiasnapį ir kt. Todėl kiekvieno Lietuvos piliečio indėlis tampa svarbus ir jo duomenys yra nepaprastai vertingi (net ir tarptautiniu mastu). O neatpažintos rūšys dažniausiai sudaro palyginti nedidelį stebėtų paukščių procentą, todėl nublanksta prieš skaitlingiausių vandens paukščių apskaitas.

Keletas patarimų:

- Kaip jau minėjome, apskaitos organizuojamos 2013 metų sausio 9-21 dienomis, tačiau pageidaujama, kad jos būtų vykdomos 2013 metų sausio 11-13 d. Esant galimybei, apskaitas tikslinga pakartoti bent po du kartus.

- Apskaitų metu svarbu aprėpti kuo didesnę šalies neužšalusių vandens telkinių dalį. Tačiau norime pabrėžti, kad vandens paukščiai gausiai koncentruojasi ir palyginti nedidelėse properšose, jei yra pakankamai maisto. Todėl prie gyvenviečių, kur juos šeria žmonės, yra didelė tikimybė aptikti didžiųjų ančių sankaupas. O būtent šios rūšies gausą yra sunkiausiai įvertinti šalies mastu. Taigi, apskaitų sėkmė priklausys ne nuo stebėjimų svarbiausiose vandens paukščių susitelkimo vietose (ten bet kuriuo atveju užteks stebėtojų), bet nuo to, kiek nuodugniai stebėtojai apžvelgs neužšalusius vandens telkinius. 

- Pageidautina apskaitas vykdyti patogesnėse stebėtojams teritorijose (arčiau namų, žinomose vietose ir pan.), nes tuo atveju apimami didesni jų plotai, apžvelgiami visi žinomi neužšąlusio vandens plotai, kurių gali nepastebėti iš kitur atvykę stebėtojai. Be to, šalies padengimas gaunasi tolygesnis.

- Vykdant apskaitas upėse (tiek beveik neužšalusiose, tiek tik su atskiromis properšomis), nėra būtina apeiti visą vagos ilgį. Šiuo atveju svarbu TIKSLIAI nurodyti apžvelgtos upės vagos ruožą: pirmiausia, kad nebūtų sumuojami atskirų stebėtojų rezultatai, jei jie paukščius skaičiavo tuose pačiuose ruožuose; antrą, kad įvertinti kokių ruožų neapėmė stebėtojai ir čia paukščių gausą vertinti ekstrapoliacijos būdu. Kad tinkamai interpretuoti apskaitų dalinių persidengimų rezultatus, pageidautina, kad apskaitų rezultatai būtų pateikiami atskiroms stebimos teritorijos atkarpoms, o ne visam jos plotui.

- Siekiant sumažinti apskaitų persidengimo galimybę, atskirai pateikiame planuojamų apskaitų vietovių registracijos lentelę. Tuo būdu iš anksto žinosim kur kuris stebėtojas planuoja vykti apskaitų dienomis. 

- Svarbi yra informacija ne tik apie aptiktus žiemojančius paukščius, bet ir apie teritorijas, kuriose apskaitos vykdytos, tačiau žiemojančių vandens paukščių neaptikta. Tokia informacija yra ypač aktuali upių ir Baltijos jūros pakrantės ruožuose.

- Visi stebėtojai, pranešdami apie stebėtus paukščius, turi pateikti ir asmeninių kontaktų duomenis, kad esant reikalui, organizatoriams būtų galima su jais susisiekti.

- Apskaitų duomenys surašomi į pridedamą apskaitų lentelę.

- Be tipiškų vandens paukščių, skaičiuojamos ir kitos sparnuočių rūšys, kurių gyvenimas susijęs su vandeniu (garniai, jūriniai ereliai, tulžiai, vandens strazdai ir pan.).

- Kiekvienai stebėjimų teritorijai ir kiekvienai stebėjimų dienai pildoma atskira lentelė!

Užpildytas lenteles iki 2013 metų vasario 1 d. siųsti LOD sekretoriatui adresu: Naugarduko g. 47-3, 03208 Vilnius arba elektroniniu paštu egle686@gmail.com

Šiuo metu www.birdlife.lt svetainėje pateikta informacija apie žinomas vandens paukščių susitelkimo vietas žiemą ir jų svarbą. Kiekvienas naujas stebėtojas gali (ir pageidaujama) pasiūlyti kitas, jo žinomas vietas, įvardijant konkrečius vandens telkinius.