Zoologijos soduose laikomi gyvūnai yra labai skirtingi tiek savo fiziologija, tiek elgsena, todėl ir jų mitybos racionas skirtingas, sudarytas iš įvairių maisto produktų. Pavyzdžiui, vieno tigro maisto produktai per metus kainuoja šiek tiek daugiau nei 7000 eurų, o šių gražiųjų kačių Lietuvos zoologijos sode yra net trys. Tigrai skanauja: viščiukais, triušiais, kiaušiniais, pienu ir net įvairiais žalumynais bei žuvų taukais.

Lūšys, be įvairių rūšių mėsos, žuvies ar kiaušinių, kasdien gauna ir varškės.

Kiekvienas Kauno zoologijos sodo gyventojas turi savo iš anksto sudarytą paros maisto racioną, kuriame nurodyti ne tik produktai, jų kiekiai, bet ir kalorijos. Kaip pasakoja zoologijos sodo direktorius Aurimas Didžiokas, brangiausias sodo gyvūnas yra žirafa.

„Vien tik jos maistui per metus išleidžiama 18 000 eurų. Kauno zoologijos sode gyvena dvi ilgakaklės, tad jų maistui kasmet reikia 36 000 eurų.“, – teigia direktorius Aurimas Didžiokas.

Įdomu tai, kad, pavyzdžiui, baliniai vėžliai mėgsta konservuotą kačių maistą, o vaikiškos vaisių ir daržovių tyrelės, medus su žiedadulkėmis reikalingos tupajoms. Taip pat egzotiškai maitinasi ir tamarinai. Be įvairių vaisių, šios beždžionėlės valgo košelę vaikams, kukurūzus, jogurtą ir krevetes.
Per metus Lietuvos zoologijos sode gyvūnai suvartoja daugiau nei 500 tonų įvairaus pašaro, kurį sudaro ir: 150 tonų šieno, 40 tonų mėsos, 13 tonų žuvies, 16 tonų bulvių, 20 tonų morkų ir kt.

Nauja ir patogi maisto ir kitų kasdienių prekių parduotuvė „Barbora.lt“ plėsdama savo veiklą, pradeda veikti ir Kaune, todėl balandžio pradžioje nusprendė pradžiuginti pačius egzotiškiausius Kauno miesto gyventojus.

Internetinė parduotuvė padovanojo net 3500 kg pačių įvairiausių ir reikalingiausių maisto produktų, skirtų Lietuvos zoologijos sodo gyventojų racionui, kuriuos vežė net dvi dienas, o skanių dovanų sulaukė kiekvienas sodo gyventojas.

Bendra „Barboros“ užsakymo Kauno zoologijos sodui vertė – 7800 eurų ir tai yra didžiausias įmonės veiklos istorijoje pristatytas prekių užsakymas.

„Pagal prekių sąrašą šis užsakymas labai panašus į bet kurios mažą vaiką auginančios šeimos užsakymą – tik kiekiai gerokai didesni. Zoologijos sodas pateikė mums gyvūnų savaitės raciono poreikį, o mes, kaip visada teikdami paslaugą, pasistengėme jį pilnai įvykdyti“, – sakė bendrovės „Barbora“ direktorius Tomas Kibildis.

Didžiojo užsakymo Kauno zoologijos sodui iniciatoriais tapo „Barboros“ darbuotojai, savo lėšomis prisidėję prie jo įgyvendinimo. Raciono sudarymas yra gana sudėtingas procesas. Jis sudarinėjamas, vadovaujantis ilgamete Lietuvos zoologijos sodo darbuotojų patirtimi, užsienio zoologijos sodų racionais ir rekomendacijomis, užsienio mokslinių institucijų, EZNC (European Zoo Nutrition Center) atliktų tyrimų rekomendacijomis, EAZA (European Association of Zoos and Aquaria), AZA (Association of Zoos & Aquariums) medžiaga, internetinėmis gyvūnų biologijos duomenų bazėmis.