Skaitytoją toks vaizdas nemaloniai nustebino. Jis prašo paaiškinti, kaip tai galėjo atsitikti. Be to, jam įdomu, ar tai nereiškia, jog žuvis galėjo būti pavojinga.

„Vakar buvo Kūčios. Kaip ir daugelis per Kūčias valgo silkę. Tai yra pagrindinis patiekalas. Šį Kalėdų rytą buvau pritrenktas, kai pamačiau, kad išmestos į šiukšlių kibirą silkių atliekos patamsyje šviečia kaip kiniški žaisliukai. Ką tai galėtų reikšti? Ar tai pavojinga? Mes nežinodami juk tas silkes suvalgėme“, - klausimus bėrė skaitytojas.

Šiek tiek vėliau jis paaiškino, kodėl nepavyko padaryti nuotraukų: „Bandžiau nufotografuoti, bet patamsyje neina. Mano nelabai aukštos kokybės fotoaparatas, o šviečia tik tamsoje. Švytėjimas yra melsvai žalsvas, ypatingai šviečia pienės, kur pas patinėlius būna vietoje ikrų."

GRYNAS.lt paprašė pakomentuoti šią situaciją gamtininko Karolio. Jis teigė, kad tuo tikrai nereikėtų stebėtis. Anot vyro, šis reiškinys gali įvykti dėl dviejų priežasčių.

Pirmas paaiškinimas - švytėti gali fosforas.

„Taip, sutinku, kad švytinti žuvis galėjo žmogų išgąsdinti. Tai atrodo neįprastai ir galbūt bauginančiai. Jau yra buvę panašių atvejų. Bet bijoti nereikia. Žuvis švyti dėl joje esančio fosforo. Tai yra cheminis elementas, kurio žuvies organizme yra. Dėl to ji tokia naudinga žmogui. Žmogui taip pat reikalingas fosforas", - kalbėjo pašnekovas.

Kitas galimas paaiškinimas - bakterijos, atsirandančios žuviai pūvant.

„Photobacterium phosphoreum ir Vibrio phosphoreum bakterijos gali būti išskiriamos iš jūrinių žuvų. Žinoma tai, kad jos gali skleisti melsvai žalią šviesą. Įdomu tai, kad gendant žuviai susidaro puiki terpė daugintis šioms bakterijoms. Bakterijos šviečia, tik jei sudaro dideles grupes. Bet to bijoti taip pat nereikia", - sakė gamtininkas.

Panašių atvejų Lietuvoje yra buvę ir anksčiau. Kartą vienas vyras pastebėjo, kad švytėti pradėjo jo nusipirktas karpis. Tuomet oficialų atsakymą pateikusi Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) taip pat konstatavo, kad žuvis švytėti galėjo dėl bakterijų. Šios institucijos teigimu, švytėjimą gali sukelti švytinčios (liuminescuojančios) bakterijos.

Ir čia pat paaiškinta, kad dėl to nerimauti nereikia. Tokios bakterijos ligų nesukelia.