Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centro (LMNŠC) Gamtinio ir ekologinio ugdymo skyrius kartu su aplinkosaugos portalo GRYNAS.lt redakcija dovanoja lesyklos transliaciją. Lesykla stovės LMNŠC rūmų teritorijoje ir ja rūpinsis ornitologė Ingrida Meškinytė.

Pasibeldus žiemai į mūsų duris ir spustelėjus pirmajam šaltukui, bene aktualiausias gamtą mylinčių žmonių klausimas: ar reikia rūpintis mūsų kraštuose žiemojančiais paukščiais? Šiuo klausimu yra įvairių nuomonių, todėl turite patys nuspręsti, kuri jums priimtiniausia.

Svarbiausia atminti tai, kad jeigu jau pradėjote ant palangės, lesyklėlėje ar kitoje vietoje lesinti sparnuočius, sustoti negalima, nes paukščiai prie lesinimo pripranta labai greitai.

Kuo lesinti paukščius? Reikia žinoti, kad paukščiams tinka įvairūs grūdai, tik svarbu, kad jie nebūtų stipriai termiškai apdoroti, pasūdyti. Daugumai paukščių tinka paprastos sėklos, žaliūkėms galima duoti ir papūgėlių lesalą. Galima pasiūlyti ir gyvulinės kilmės maisto – nesūdytų, termiškai neapdorotų lašinių, kokių galima nusipirkti parduotuvėje, sviesto. Lengviausiai prieinamas lesalas yra saulėgrąžos ir žemės riešutai – kaloringos sėklos, kurios turi daug aliejų savyje.

Šis projektas ypač aktualus bandantiems pažinti Lietuvos gamtą. Jis leidžia visos šalies ugdymo įstaigų mokiniams, mokytojams, būrelių lankytojams susipažinti su sparnuočiais, pasidomėti, kaip ir kuo jie lesinami.

Lesyklą galite stebėti ČIA.