Ką parodė atliktas darbas? Pirmiausia tai, kad dauguma inkilų sumeistrauti neatsižvelgiant į tai, kad ateityje juos reikės prižiūrėti. Įmantriausios konstrukcijos, su puošybos elementais (to visiškai nereikia paukščiams), suveržti stambiais medvaržčiais jie sunkiai pasidavė atveriami, o specialus atidarymas nenumatytas nė viename iš inkilų. Tai – pastaba ateičiai inkilų gamintojams.

Paukščių namelių vidus atskleidė daug svarbių ir įdomių faktų. Apibendrinus surinktą informaciją paaiškėjo, kad iš 51 patikrinto inkilo 25-iuose perėta, auginti jaunikliai. Viename iš jų rastos dviejų, pradėjusių apsiplunksnuoti, kritusių jauniklių mumijos. Dar viename, švariame musinukės lizdelyje aptiktas vienas kiaušinėlis. Susidarė įspūdis, kad paukštelių dėtis buvo pradėta, bet dėl neaiškių priežasčių nutrūko. Gal žuvo patelė, gal išgąsdinta pora nebegrįžo į savo lizdavietę? Tikrai perėjo šie paukščiai: Didžioji zylė, kurios lizdeliai rasti 12-oje inkilų, Mėlynoji zylė – 4 užimti inkilai, Pilkoji zylė – 1 perėjimo atvejis, Margasparnė musinukė – 5 inkilai, Paprastoji musinukė – 2 inkilai, Varnėnas – 1 inkilas. Kiekvienas lizdas būdingas tos rūšies paukščiams. Lizdai skiriasi savo skersmeniu, aukščiu, kraunamąja medžiaga, vidaus įranga. Skirtingos rūšies paukščiai rinkosi jai tinkamo dydžio inkilus, su atitinkamo skersmens landomis, kitomis charakteristikomis. Tačiau būta ir išimčių. Štai Paprastosios musinukės lizdelis susineštas aiškiai pernelyg erdviame inkile su plačia anga. Lizdelis sukrautas viename inkilo pakraštyje, perėta, auginti paukščiukai. Tačiau būtent čia rasti du neužaugę jaunikliai perša mintį, kad didelio skersmens inkilo landa galėjo būti jų tragiškos lemties priežastimi.

Kad inkilas – daugelio paukščių rūšių perėjimo vieta, žino kiekvienas, tačiau ne visi žino, jog juose prieglobstį randa ne tik paukščiai. Inkiluose įsikuria širšės, kamanės, smulkesni žinduoliai: šikšnosparniai, miegapelės, voverės.

Kalnų parke pastaraisiais metais ne kartą teko stebėti voveres. Vis pagalvodavau: o kur jų uoksas, kur jos slepiasi nuo darganos, šalčio, nakvoja, veda vaikus? Ir štai: penkiuose paukščiams numatytuose inkiluose, prasiplatinusios landą, įsikūrė voverės. Įsirengti guoliai charakteringi šiems gyvūnėliams, beveik nuo landos iki dugno susukti iš ilgų, lyg ir liepos žievės plaušų su kailio plaukų su trupučiu samanų priemaiša. Jų guoliai sausi, švarūs. Gali būti, kad dar keletas inkilų su pernelyg erdviomis landomis, kuriuose neįsikūrė paukščiai ir, kuriuos anksčiau maniau „patobulinti“ galėjo geniai, yra voverių pastangų pasekmė. Visi tokie inkilai yra išsidėstę maždaug toje pačioje Kalnų parko zonoje, kurioje daugiausia pastebima šių vikruolių veiklos pėdsakų, daugiausia rasta jų maisto atsargų.

Visų inkilų, kuriuose įsikūrusios voverės, „vidaus įranga“ palikta. Tegyvena. Užteks parke erdvės ir paukščiams, ir šiems mieliems gyvūnėliams. Papildomais inkilais pasirūpinsime kitų renginių metu.