Ketvirtadienį aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas susitiko su Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) direktoriumi Jonu Miliumi ir sutarė nustatyti sklandesnę šernų gausos reguliavimo, susijusio su afrikinio kiaulių maro pavojumi, tvarką, teigiama Aplinkos ministerijos pranešime spaudai.

Tai leis išsklaidyti nesusipratimus, kurių kilo, kai vasario 17 d. VMVT direktoriaus įsakymu buvo nustatyta, kad visi žemės sklypų savininkai, kurie uždraudė medžioti savo žemėje, privalo vykdyti VMVT nurodymus reguliuoti šernų gausą.

Pasak ministro Kęstučio Trečioko, tokia nustatyta tvarka sukuria teisinę situaciją, kai žemės savininkai – nesvarbu, ar šernai gyvena jų sklypuose ir ar šie sklypai priskirti užkrėstoms afrikiniu kiaulių maru teritorijoms, – verčiami reguliuoti šių gyvūnų gausą. Kita vertus, nemažoje šalies teritorijos dalyje šernų gausa jau sureguliuota iki VMVT reikalaujamo tankio – pusė šerno viename kvadratiniame medžioklės plotų kilometre.

Susitikimo metu VMVT vadovas pažadėjo šiandien atšaukti šį prieštaringai vertinamą įsakymą, o sklandesnei šernų gausos reguliavimo tvarkai užtikrinti Aplinkos ministerija įsipareigojo artimiausiu metu patikslinti tvarką, kaip išduodami leidimai gyvūnų gausai reguliuoti. Taip bus sudarytos sąlygos nuosekliai įgyvendinti afrikinio kiaulių maro prevencijos priemones, susijusias su šernų gausos reguliavimu.