Sniegas greitai ištirps

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Klimatologijos skyriaus vyriausiasis specialistas Justinas Kilpys GRYNAS.lt teigė, kad dabar iškritęs sniegas išsilaikys neilgai.

„Šis sniegas greitai ištirps, nes dabar numatoma, kad naktimis bus minusinė temperatūra, o dienomis pliusinė. Taigi iškritęs sniegas neišsilaikys. Šiandien man pačiam teko važiuoti iš Vilniaus link Klaipėdos, tai tikrai vietomis sniego yra nemažai. Kur sniego daug, ten galbūt jis išsilaikys vieną ar dvi dienas. Bet vis tiek dieną temperatūros bus pliusinės, taigi jis greitai ištirps. Tai yra natūralu: lapkričio mėnesio pabaigoje Lietuvoje turėtų būti šiek tiek sniego ir šlapdribos“, - sakė J. Kilpys.

Justinas Kilpys

Paklaustas, kada sulauksime daugiau sniego, specialistas teigė, kad tai sunku prognozuoti: „To mes negalime pasakyti. Apskritai prognozuojama, kad ši žiema bus šilta ir lapkritis kol kas yra 2-3 laipsniais šiltesnis už klimato normą. Prognozuojama, kad žiema bus net iki 2 laipsnių šiltesnė nei paprastai būna Lietuvoje. Dažniausiai pas mus žiemos vidurkis būna apie -4 laipsniai. Taigi gali būti, kad bus panašiai kaip dabar, kad sniegas iškrenta, bet išsilaiko labai trumpai. Kada susidarys nuolatinė sniego danga, prognozuoti neįmanoma.“

Anot pašnekovo, nemaža tikimybė, kad Kalėdas sutiksime be sniego: „Kritulių prognozės yra dar labiau nepatikimesnės nei temperatūros. Tačiau lapkričio mėnesį prognozuojama labai mažai kritulių, o kitais žiemos mėnesiais, kadangi prognozuojama teigiama temperatūra, dažniau iškris šlapdriba arba lietus. Kai iškrenta lietus, o ne sniegas, natūraliai išeina, kad kritulių kiekis yra didesnis, todėl žiemai prognozuojamas didesnis kritulių kiekis. Labai gali būti, kad Kalėdas vėl sutiksime be sniego. Žinoma, yra dažni svyravimai. Galbūt Kalėdų savaitę kaip tik ateis šalčio banga ir gal sulauksime sniego, bet bendrai žiūrint, labiau tikėtina, kad sniego nebus.“

Liaudies išmintis: kalėdos bus su sniegu

Etnologas, profesorius Libertas Klimka GRYNAS.lt anksčiau pasakojo, kad jeigu norime sužinoti, kokia bus žiema, reikia sužinoti, kokie orai buvo lapkričio 11 dieną.

Libertas Klimka

„Tradiciškai žiemos pradžia spėjama Šventojo Martyno dieną, lapkričio 11 d. Yra toks gražus pasakymas: jeigu per Martyną žąsis ant vandens, tai per Kalėdas bus ant ledo. Ir atvirkščiai: jeigu žąsis ant ledo, tai per Kalėdas bus ant vandens. Šitą posakį tikrinu jau keletą metų ir galiu pasakyti, kad liaudiška išmintis neklysta ir posakis pasitvirtina“, - pasakojo L. Klimka.

Šių metų spėjimas prieštarauja klimatotogų prognozėms. Šiais metais lapkričio 11-ąją ledo nebuvo, todėl, pasak senolių išminties, per Kalėdas turėtų būti sniego.