Šiemet šventė buvo skirta Etnografinių regionų metams ir turėjo skambų pavadinimą „Grybų pilni aruodai – neišsemti senolių išminties klodai“.

Nors pats Varėnos meras A. Kašėta pripažino, kad dar neseniai svarstęs, ar šiemetei šventei nereikės prismaigstyti į samanas molinių grybų ir varžytis, kas daugiau jų suras, kelios lietingos dienos atgaivino miškus ir visos vienuolika komandų grįžo iš tankmės ne tuščiomis.

Marcinkonyse, prie Kastinio ežero vykusių varžybų dalyviai galėjo rinkti tik šilbaravykius, tikruosius baravykus, makavykus ir raudonviršius.

Grybautojams sugrįžus iš miško, atrodė, kad ir šiemet niekas negalės prilygti „Kremblių“ komandai, kuri rado net 183 baravykus, o didžiausias jų svėrė 633 gramus. Tačiau paaiškėjo, kad trakiškius ir visas dzūkų komandas pralenkė svečiai iš Sūduvos krašto. „Giminėmis“ pasivadinusi komanda, kurią iš tikrųjų sudarė giminystės ryšiais susiję asmenys, nustebino ir varžovus, ir varžybų teisėjus. Jų laimikis svėrė 21 kilogramą ir 918 gramų. Iš viso čempionato dalyviai visi drauge pririnko 82,349 kg grybų, buvo rasti 768 baravykai.

Popiet Varėnos miesto parke įrengtoje scenoje Lietuvos čempionato nugalėtojams buvo įteikta juodosios keramikos meistro Petro Pretkelio sukurta taurė.

Gausybė svečių iš visos Lietuvos ir užsienio, neišgąsdinti meteorologų žadėto, bet taip ir neprapliupusio lietaus, iki vakaro skanauja dzūkiškų gėrybių ir linksminasi šventės renginiuose, kurie dar tęsis iki vidurnakčio.

„Grybų šventė turi gražias tradicijas, mes stengiamės išsaugoti jos savitumą ir originalumą. Pagrindinis šventės akcentas – mūsų seniūnijų kiemeliai, kuriuose kasmet pristatomas tautinis paveldas su gausiais etnokultūros bei kulinarinio paveldo elementais,“ – išdavė šventės populiarumo paslaptį rajono vadovas.