„20 metų ankštuose narvuose gyvenusios meška Laima (A. Boso teritorija „Gamtos perlas“) ir meškutė Maša, meškų rezervate pavadinta Maja, (Baras „Kryžbarkas“ prie Kelmės) pagaliau gali gyventi puikų meškų gyvenimą. Meškutės Laima ir Maja Lietuvoje buvo laikomos skurdžiomis sąlygomis. Tačiau dabar jos pervežtos į meškų rezervatus Vokietijoje, kur sėkmingai leidžia savo dienas miško apsuptyje, maudosi tvenkiniuose ir saulės voniose“, - GRYNAS.lt sakė B. Kymantaitė.

Kaip teigė gyvūnų teisių aktyvistė, 18 metų Kelmės rajone esančio baro teritorijoje, vos kelių metrų metaliniame narve, kaip lankytojų traukos objektas, praleidusi Maša į rezervatą buvo perkelta prieš du metus. 4000 kv. m. aptvertame miško plote be ją supančios žalumos, Maja turi tvenkinius maudynėms, įvairius meškoms sukurtus žaislus. Jos teigimu, visa tai reikalinga, kad meška turėtų kuo užsiimti ir kad jai nebūtų nuobodu. Maja gyvena su meškute Bensi. Jos mėgaujasi viena kitos draugija.

Maya scheint ja immer etwas Wasserscheu zu sein, aber mit etwas Futter wagte sie sich dann doch mal ran.Posted by Elisabeth Schüller on 2015 m. rugpjūčio 15 d.

„Kalbant apie meškutę Laimą, nėra tiksliai žinoma, koks jos amžius ir kiek laiko ji gyveno Lietuvoje, bet kalbama, kad apie 20 metų. Ji, kaip lankytojų traukos objektas, buvo laikoma A. Boso valdomoje teritorijoje, šalia viešbučio „Gamtos perlas“, - aiškino B. Kymantaitė.

Perkelta į rezervatą Laima kelis mėnesius buvo stebima, atlikus visus reikalingus veterinarinius tyrimus meškutė nuo rudens buvo perkelta į 1 ha aptvertą teritoriją, kad ji galėtų pradėti pratintis prie natūralesnių gamtos sąlygų, ruoštis pirmajam jos gyvenime meškos „žiemos miegui". Jei aklimatizacijos periodas vyks sėkmingai, meškutė bus perkelta pas kitas rezervate jau gyvenančias meškas – į didesnius miškų plotus.

Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos organizacijos vadovė pabrėžė, kad Lietuvoje abi meškutės gyveno tokiomis sąlygomis, kurios atitinka Aplinkos ministerijos nustatytus Laukinių gyvūnų laikymo nelaisvėje reikalavimus: lauko patalpa - 30 kv. m., vidaus - 6 kv. m. Papildomai privaloma dubliuojama elektros užtvara, sudarytos galimybės slėptis ir ilsėtis.

„Esame labai dėkingi Lietuvos žmonėms, kurie skyrė paramą meškučių išvežimui. Be šių geranoriškų žmonių būtume nepajėgūs to padaryti. Taip pat didelę padėką skiriu meškų rezervato Vokietijoje vadovams ir darbuotojams, bei jų veiklą remiantiems žmonėms iš visos Europos. Džiaugiuosi, kad šiandien yra stiprių tarptautinių organizacijų, kurios mums vis padeda – tiek suteikdamos vietą mūsų šalyje blogomis sąlygomis laikomiems gyvūnams, tiek skirdamos lėšas jų perkėlimui. Tačiau Lietuvos atsakingų institucijų atstovai turi suprasti, kad tarptautinės organizacijos veikia tik iš savo šalies gyventojų dosnios paramos, todėl privalome keisti situaciją laukinių gyvūnų, laikomų nelaisvėje, atžvilgiu savo šalyje. Privalome užtikrinti, kad laukinių gyvūnų laikymui būtų keliami jų prigimtį atitinkantys reikalavimai ir gyvūnų savininkai tokius reikalavimus besąlygiškai įgyvendintų“, – sakė B. Kymantaitė.