Pamažu mūsų kraštą palieka net ir žiemojantys paukščiai – kovai, zylės, startos, alksninukai, o į jų vietą suguža svečiai iš šiauresnių kraštų. Nyku, tylu dabar miškuose, tik kur ne kur išgirsi kokį tylų paukštelio cirptelėjimą ar stuksenantį genį. Ir tik kada spūstelės šaltukas, žiemai pasilikę sparnuočiai sugužės arčiau žmonių namų, į parkus, sodus, miestus.

Nematyti ir žvėrių. Krintant lapams, miške jau nėra taip lengva pasislėpti, tenka ieškoti atokesnių užkampių, pelkynų, eglių jaunuolynų. O ir rodytis atviroje vietoje šviesoje pavojinga – prasidėjo didysis medžioklės sezonas. Sutemos ilgai trunka, maisto dar apstu, tad nesunku ir pilvą pasotinti, ir tas kelias šviesias valandas tankumyne prakiūtoti.

Ir tik tuose miškuose, kur gyvena danieliai, triukšmas nesiliovė – dabar pats danielių rujos įkarštis. Veriantį elnio baubimą atskirs ir tas, kuris jo dar nebuvo girdėjęs. Nesumaišysi su nieko ir šerno kriuksėjimo, žviegimo. Tylesnį briedžio vaitojimą ar murmėjimą net ir neatpažinęs, vis tiek priskirsi kokiam nors žvėriui. O štai danieliaus balsas gali ir gerokai suklaidinti. Karkimas, kriokimas, kosčiojimas – pirmą kartą išgirdęs nežinai kam priskirti.

Rytais ar saulei leidžiantis štai vienoje miško pusėje, o štai ir kitame pakraštyje jau, žiūrėk, kriokia – tai patinas lydi maitintis traukiančią rujojančią patelę. O balsas – tai signalas kitiems patinams, kad nesiartintų, jei nenori nemalonumų turėti. Danieliai pasižymi kaip itin aršūs peštukai, tad nulaužtas ragas, įbrėžtas šonas – įprasta kasdienybė. Danieliaus balsą galima išgirsti ir dieną, nes šie žvėrys aktyvūs tiek prietemoje, tiek ir šviesiu paros metu. Ir kada tankumynuose besiilsinti patelė pakyla trumpam maisto paieškoti, iš paskos kriokdamas traukia ir patinėlis. Būsi atsargus, mokėsi prisėlinti – gal ir pamatysi...

O skaitytojus kviečiame pasigrožėti Eglės Lugauskienės klajojant spalio takais padarytomis fotografijomis – lapuotomis, raštuotomis, išmargintomis šiltų spalvų raštais...

Kas šiuo metu vyksta gamtoje, galite išvysti geriausiose Lietuvos laukinės gamtos fotografų klubo NATUREPHOTO.LT savaitės nuotraukose.