Šiltuoju metų laiku A.Orlauskas su šeima važiuoja į sodybą ir tuomet automobilį iškeičia į dviratį. „Vasarą man tikrai nereikia automobilio, ypač atostogaujant“, — kalbėjo šiuo metu projekte „Žvaigždžių duetai“ dalyvaujantis vyras.

Paklaustas, ar galėtų save pavadinti ekologišku gyventoju, aktorius paaiškino, kad vadintųsi tokiu, jei Lietuvoje būtų daugiau motyvacijos. „Mano rajone viena mokykla kūrenama anglimis. Žinoma, tai teršia aplinką, bet kodėl valstybė nesuranda alternatyvių sprendimų? Kad ir koks brangus yra ekologiškas šildymas, tačiau, jį įrengus, po tam tikro laiko tai tikrai atsipirktų. Aplinkos ministerija išvis nieko nedaro. Manau, kad tik mes patys ateityje turime imtis žygių, turime pradėti elgtis kaip europiečiai. O tos akcijos, lankstinukai... Jie nepadės“, — kalbėjo šou verslo atstovas ir politikas.

Domisi natūraliais produktais

Atlikėja Gintarė Karaliūnaitė su savo mama ruošia 100 proc. natūralią kosmetiką ir tik tokią naudoja. Gintarės nuomone, jei moterys nori turėti sveiką, gražią, švytinčią odą, jos privalo naudoti kosmetiką be parabenų, su kuo mažiau kvapiųjų medžiagų.

Kai G.Karaliūnaitė turi laiko, parduotuvėje atkreipia dėmesį, ar maisto produktai yra be konservantų ir įvairių priedų. „Gerai, kad visa tai tampa mados reikalu. Kai turiu laiko, mėgstu apsipirkti turguje — ten dirba paprasti, nuoširdūs žmonės, o jų išauginti natūralūs produktai yra maistingi ir skanūs. Be to, taip mes, pirkėjai, padedame išgyventi tautiečiams“, — nuoširdžiai kalbėjo dainininkė.

Šiukšlių populiariosios muzikos atlikėja nerūšiuoja, nes šalia jos namų yra pastatytas tik vienas konteineris. Gintarės manymu, dauguma žmonių neturi galimybės rūšiuoti atliekų būtent dėl šios priežasties — nėra pastatyta užtektinai konteinerių. „Ši sistema nėra gera ir reikia kažką keisti. Tačiau jeigu daryčiau viską, ko dabar manęs klausiate: rūšiuočiau šiukšles, pirkčiau tik ekologiškus produktus ir iš jų gaminčiau sveiką maistą, kada reikėtų auginti vaikus?“ — juokdamasi kalbėjo moteris.

Automobilio G.Karaliūnaitė atsisakyti negali, nes ji gyvena už 20 kilometrų nuo miesto. Šiltuoju metų laiku Gintarė nevengia pasivažinėti dviračiu, tačiau tik dieną — anot dainininkės, sutemus tai yra pavojinga.

„Būti visiškai ekologiškiems neįmanoma, bet palaikyti šią idėją šaunu. Aš pati labai domiuosi viskuo, kas natūralu. Tačiau net dabar esu apsivilkusi sintetinį megztuką“, — mintimis dalijosi atlikėja.

Tampa vis ekologiškesni

Dainininkė Rūta Ščiogolevaitė stengiasi reguliariai lankytis turguje, pirkti ekologiškus maisto produktus. Taip pat ji stengiasi naudoti tik natūralią kosmetiką. Tačiau rūšiuoti šiukšlių moteriai nėra galimybės, nes šalia jos namų nėra pastatyta pakankamai konteinerių, o kur vežti surūšiuotas atliekas, Rūta nežinotų.

„Mano šeima ekologijai skiria vis daugiau dėmesio — namuose vis atsiranda koks nors naujas ekologiškas produktas“, — pasakojo R.Ščiogolevaitė.

Užmiestyje gyvenanti atlikėja pati gal ir galėtų atsisakyti aplinką teršiančio automobilio, tačiau dabar Rūta augina mažąjį sūnelį Adomą, kuriam reikia skirti daug laiko. Tad kelią iki miesto ir atgal dainininkė stengiasi įveikti kuo greičiau. O kaip tai padarysi be automobilio?

Gyvena su gamta

Aktorius Jurgis Damaševičius stengiasi ne tik vartoti ekologiškus maisto produktus, bet ir rūšiuoti šiukšles, nors prie jo, kaip ir prie daugelio kitų žmonių, namų nėra pastatyta užtektinai tam skirtų konteinerių.

„Aš visuomet sudeginu popierių, renku šiukšles Vingio parke, naudoju elektros energiją tausojančias elektros lemputes, tačiau nevadinu savęs ekologišku gyventoju. Galbūt visa tai skamba kiek keistokai, tačiau aš tiesiog gyvenu su gamta, o ne prieš ją“, — mintimis dalijosi seriale „Garbės kuopa“ leitenantą Mikną įkūnijęs aktorius.

Kiekvieną vasarą ar pavasarį, kai geras oras, Jurgis „pamiršta“ automobilį ir mėgsta pasivažinėti dviračiu arba tiesiog pasivaikščioti.