– Kokią eglutę – gyvą ar dirbtinę – geriau rinktis, jei rūpi aplinka?

– Mūsų manymu, gyvi medeliai yra geresnis pasirinkimas. Dirbtinės yra pagamintos iš plastiko, kartais – iš aliuminio. Vadinasi, į namus parsinešate nuodingas chemines medžiagas. Ypač jei turite mažų vaikų, tikrai to nenorite. Manau, kad natūralūs medeliai yra geriau, tačiau raginame žmones rinktis dar vieną alternatyvą – pasigaminti savo medelį arba papuošti medelį kieme. Tačiau nesirinkite dirbtinio iš parduotuvės.

– Žmonės taip pat dažnai Jūsų klausia apie dovanų įpakavimą ir šventinius atvirukus. Kaip būtų galima išvengti neigiamo poveikio aplinkai šiuo atveju?

– Per šventes tikrai susidaro daugiau atliekų, regis, papildomas milijonas tonų Amerikoje keliauja į sąvartynus. Dažniausiai tai vyniojamas popierius ir atvirukai, kurie džiugina žmones kelias akimirkas ir yra išmetami. Reikia šiek tiek išradingumo – galbūt geriau naudoti medžiagą ar laikraštį, kuriuos galima būtų perdirbti. Galbūt dovaną galima būtų pateikti taip, kad nereikėtų vyniojamo popieriaus?

– Jauni tėvai neretai nuogąstauja dėl to, kad giminaičiai vaikams pridovanoja pigių plastikinių Kinijoje pagamintų žaislų, kuriuose gali būti pavojingų medžiagų. Kaip išmintingai pradžiuginti vaikus, apsaugant ir juos, ir aplinką?

– Prieš porą metų vienas mano kolega rašė straipsnį, pavadinimu „Prašau, nedovanokite nieko mano vaikams per Kalėdas“. Net nacionalinė televizija atkreipė dėmesį – paėmė iš jo interviu, nes buvo šokiruoti, kad taip apskritai galima sakyti! Be abejo, vaikams patinka Kalėdos, tačiau mes siūlome jiems dovanoti ne daiktus, o patirtis. Geriau nusivesti juos į renginį ir panašiai – tie prisiminimai bus ne mažiau prasmingi nei akimirkos džiaugsmas atidarant dovanų dėžutę.

– Jei vis dėlto negalima išvengti daiktiškų dovanų, galbūt yra geresnių alternatyvų?

– Be abejo, geriausia rinktis jūsų vietovėje pagamintus dirbinius – amatininkų rankdarbius, padarytus ne iš plastiko, be pavojingų cheminių medžiagų. Tai gerai ir todėl, kad palaiko jūsų šalies verslą. Knygos taip pat yra gera dovana, mediniai žaislai. Vaikus galima pradžiuginti ir maistu bei drabužiais.

– Lietuvoje nedaug žinoma apie altruistines dovanas, išskyrus pavienes verslo iniciatyvas. Tačiau yra tekę girdėti, kad Skandinavijoje populiaru kito žmogaus vardu besivystančioje šalyje gyvenančiam žmogui dovanoti ožką arba skirti pinigų miško išsaugojimui ir pan.

– Taip, tai mažiau apčiuopiama, bet kai kurie žmonės tikrai renkasi tokias dovanas. Yra žmonių, kurie vis tiek nori dovanos, kurią galėtų laikyti rankose, o čia jau reikia vaizduotės – įsivaizduoti sodinamą medį arba šeimą, kuri nuo šiol turės pragyvenimo šaltinį. Tačiau tokios dovanos taip pat populiarėja – yra organizacijų, kurios tai siūlo. Bet reikia pasidomėti ir įsitikinti, kad tie pinigai iš tiesų panaudojami sąžiningai ir pagal paskirtį. Tačiau yra tokių, kurie labai skaidriai pateikia informaciją apie savo veiklą ir tokias dovanas galima rinktis ramia sąžine.

– Tokios neįprastos dovanos nebūtinai būna brangesnės ir jų įvairovė vis auga. Bet ar jos skirtos tik keistuoliams, ar išties populiarėja? Galbūt alternatyviu gyvenimo būdu garsėjančiame Sietle, iš kur Jūs esate, arba Portlande. Bet kaip yra kitur Amerikoje?

– Geras klausimas. Deja, manau, kad vartotojiškumas Amerikoje vis tiek nugali. Kalėdų prekyba prasideda jau rugsėjį ir spalį, o po Padėkos dienos lapkritį būna vadinamasis juodasis penktadienis, kai jau vidurnaktį prasideda šventiniai išpardavimai. Gerai nuteikia tai, kad šiemet dalis didžiųjų prekybininkų nusprendė nedalyvauti ir leisti savo darbuotojams pabūti su šeima. Norėtųsi tikėti, kad tai tampa didesne vertybe už besaikį vartojimą.