Kaip pranešė įvykio vietoje dirbęs GRYNAS.lt žurnalistas, briedį "Grindos" darbuotojai išvežė tik prieš pietus. Operacijoje dalyvavo net keturi vyrai, kurie labai sunkiai briedį ilgai kilnojo į priekabą. Ir tik po daugybės bandymų vyrai, pasiekę savo tikslą, greitai išvažiavo. Tam buvo pasitelktos net specialios virvės.

Specialistai sako, kad briedis bus laikomas šaldytuve, vėliau utilizuojamas.

Prieš vidurnaktį į automobilį judrioje gatvėje atsitrenkęs miško žvėris pirmadienio rytą, apsuptas žiniasklaidos atstovų, vis dar merdėjo ant pievelės. Prie jo nuolat budėjo Valstybinės miškų tarnybos atstovai.

Gyvūnas reagavo į žmones - gulėdamas spardėsi ir blaškėsi, tačiau atsistoti nepajėgė. Ant gatvės matėsi didžiulė kraujo dėmė, vadinasi, nuo važiuojamosios dalies kažkas jį nutempė į ilga žole apaugusią pakelę.

Šalia briedžio galvos buvo kraujo dėmė, o kojomis sunkiai sužeistas gyvūnas buvo išspardęs duobę.

Gyvūnų globėjų asociacijos, gelbėjančios laukinius žvėris, vadovas Vytautas Gustaitis GRYNAS.lt žurnalistams teigė apie įvykį sužinojęs tik ryte.

Jis paprašė asociacijai padedančio savanorio žvėrį išvežti su priekaba. Tačiau jam atvykus Valstybinės miškų tarnybos pareigūnai, budintys prie sužeisto žvėries, paprašė jo parodyti darbo pažymėjimą.

Išsiaiškinta, kad asociacijos atstovo darbo pažymėjimas nebegalioja. Miškininkai dėl to neleido įkelti žvėries į priekabą ir paprašė atsiųsti specialistus iš Kauno. Savanoris liko nustebintas tokiu reikalavimu ir aiškinosi nepastebėjęs, kad pažymėjimas jau baigė galioti. Vyras, šio fakto nė kiek nesureikšminęs, sukiojosi aplink.

Kiek vėliau į įvykio vietą atvyko Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) pareigūnas. Jam bebūnant briedis mirė.  Tuomet gyvūno gaišeną atvyko paimti sanitarinės tarnybos „Grinda“ automobilis.
V. Mazuronis
Situaciją vertinu labai blogai. Daviau nurodymą ministerijos kancleriui išsiaiškinti šį atvejį. Gyvūnų globėjų asociacija yra laimėjusi konkursą ir turi užsiimti tais darbais. Aš manau, kad reikia kelti klausimą dėl sutarties nutraukimo dėl jos nevykdymo. Tokia situacija yra negalima ir netoleruotina. Aš pasiryžęs nedelsiant imtis veiksmų, kad tokie dalykai nepasikartotų.

Įvykio vietoje buvęs VMVT vyriausiasis veterinarijos gydytojas-inspektorius Jonas Turolevičius žurnalistams teigė, jog Gyvūnų globėjų asociacijai apie kelyje besikankinantį briedį pranešta. Bet kodėl jos darbuotojai pasirodė tik apie 10 valandą, jis pasakyti negalėjo. Visgi asociacijos savanorio atvykimas jokios naudos nedavė, nes jis negalėjo pateikti galiojančio pažymėjimo.

Naktį partrenktas briedis Geležinio vilko g.

GRYNAS.lt primena, jog tai jau antra žiauri avarija, kai žūsta briedis ir stipriai apgadinamas automobilis per savaitę.  Birželio 6-osios naktį Nemenčinės plente briedį kliudė automobilis BMW.
Prieš porą savaičių briedžiai taip pat pastebėti klaidžiojantys Klaipėdos kapinėse.

Vilniaus policijos komisariato išplatintame pranešime rašoma, jog pastaruoju metu užregistruojama nemažai įvykių, kai transporto priemonių vairuotojai susiduria su laukiniais gyvūnais. Tą pačią birželio 8-osios naktį, 00 val. 39 min. Geležinio Vilko gatvėje, automobilio „Nissan“ vairuotojas partrenkė stirną. Jau paryčiais, 4 val. 57 min. taksi automobilio vairuotojas policijai pranešė, kad Vilniuje, S. Batoro gatvėje mato keliu vaikštinėjantį briedį. Tačiau atvykęs patrulių ekipažas gyvūno neberado.

Aplinkos ministerija prakalbo apie sutarties nutraukimą

Aplinkos ministras Valentinas Mazuronis GRYNAS.lt pripažino likęs nusivylęs Gyvūnų globėjų asociacija dėl to, kad ši neatsakė į Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento pareigūnų skambučius, kurie norėjo informuoti apie Vilniuje gulintį leisgyvį briedį.

Ši asociacija yra laimėjusi Aplinkos ministerijos skelbtą konkursą ir privalo pasirūpinti sužeistais laukiniais gyvūnais. Už šią paslaugą ministerija jai moka pinigus. O sutarties sąlygų nesilaikymas, ministro teigimu, reiškia viena – sutarties nutraukimą.
L. Budrys
Kaip sakė Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininkas visą naktį Gyvūnų globėjų asociacija nekėlė telefono, kurio numeris nurodytas sutartyje. Situacija nėra normali. Tai parodė, kad ši organizacija nesilaikė sutarties sąlygų.

„Situaciją vertinu labai blogai. Daviau nurodymą ministerijos kancleriui išsiaiškinti šį atvejį. Gyvūnų globėjų asociacija yra laimėjusi konkursą ir turi užsiimti tais darbais. Aš manau, kad reikia kelti klausimą dėl sutarties nutraukimo dėl jos nevykdymo. Tokia situacija yra negalima ir netoleruotina. Aš pasiryžęs nedelsiant imtis veiksmų, kad tokie dalykai nepasikartotų. Ką reiškia telefono nekėlimas, atvažiavimas už paros? Taip būti negali“, - GRYNAS.lt kalbėjo V. Mazuronis.

Gyvūnų globėjų asociacijos vadovas kaltės neįžvelgia

Visgi Gyvūnų globėjų asociacijos vadovas V. Gustaitis, dar kartą pakalbintas GRYNAS.lt žurnalistų, neigė metamus kaltinimus dėl to, kad jo pavaldiniai telefonu neatsakė. Pašnekovas įrodinėjo, kad skambučio buvo sulaukta tik po aštuntos valandos ryto.

„Šiandien po aštuntos valandos ryto mes sulaukėme skambučio, kad Vilniuje numuštas briedis ir už pusvalandžio mūsų ekipažas jau buvo vietoje. Ne, naktį mums niekas neskambino. Mes dar pasitikrinome telefonus“, - aiškino V. Gustaitis.

Visgi įvykio vietoje dirbę GRYNAS.lt žurnalistai užfiksavo, kad Gyvūnų globėjų asociacijos atstovas prie gaištančio briedžio atvyko tik po 10 valandos ryto. Žurnalistas, norėdamas, pasidomėti, kada briedis sulauks pagalbos, pirmą kartą V. Gustaičiui paskambino po 10 val. 4 min. Ir tuomet jis aiškino, kad savanoris jau važiuoja. Ir praėjo dar maždaug 10 minučių, kol atvyko savanoris, tiesa, be įgaliojimų.

Pasidomėjus, kaip V. Gustaitis vertina situaciją, kai su priekaba briedžio paimti atvyko savanoris, su galios netekusiu dokumentu, jis to nė kiek nesureikšmino, teigdamas, kad to paprasčiausiai nežinojo.

„O tai ką tas lemia, kad pasibaigęs? Mes ne kasdieną su tuo žmogum matomės. Tai nėra kažkoks kriminalas. Pažymėjimas jam bus šiandien pat pratęstas. Mes net nežinojome, kad jis pasibaigęs. Tai nėra esmė, kalbant apie gyvūno gyvybės gelbėjimą. Šitas klausimas yra visiškai bereikšmis. Tai yra mūsų savanoris. Jis neatlygintinai dirba mūsų organizacijoje“, - sakė vyras.

Galiausiai jis teigė negalintis paaiškinti, už ką Aplinkos ministerija pasirengusi nutraukti sutartį su Gyvūnų globėjų asociacija. V. Gustaitis įsitikinęs savo teisumu ir sakė, kad jam nori pakenkti „blogi žmonės“.

„Kokiu pagrindu (ruošiamasi nutraukti sutartį, - red. past.)? Visiška nesąmonė. Jokio pagrindo nėra. Šiandien ryte sulaukėme skambučio ir iš karto reagavome. Tai yra daugiau piktadarių žmonių reikalas. Mes reagavome laiku. O kad aplinkosauga pasielgė taip, kaip pasielgė, tai jau yra jų reikalas“, - piktinosi asociacijos vadovas.

Briedį reikėjo užmigdyti iš karto

Aplinkos ministerijos Gamtos apsaugos skyriaus vyriausiasis specialistas Laimutis Budrys, kaip ir aplinkos ministras, laikėsi pozicijos, kad ši situacija nėra normali. Anot jo, kadangi sutartis galioja, Gyvūnų globėjų asociacijos darbuotojas turėjo atvažiuoti ir ant kelio gulintį briedį užmigdyti. Mieste be veterinarijos gydytojo daugiau to padaryti niekas negali.

„Kaip sakė Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininkas visą naktį Gyvūnų globėjų asociacija nekėlė telefono, kurio numeris nurodytas sutartyje. Situacija nėra normali. Tai parodė, kad ši organizacija nesilaikė sutarties sąlygų“, - konstatavo pašnekovas, pridėjęs, kad daugiau aplinkybių turėtų atskleisti pradėtas tyrimas.

Pasidomėjus, kokių veiksmų buvo tikimasi iš Kaune įsikūrusios Gyvūnų globėjų asociacijos, L. Budrys sakė, kad į įvykio vietą atvykę šios organizacijos veterinarai gyvūnui turėjo suleisti medikamentų, kurie jį užmigdytų.

„Jei stambus gyvūnas susilaužo galūnę ar stuburą (šiuo atveju greičiausiai bus lūžęs stuburas), jo išgydyti nėra galimybių, todėl taikoma eutanazija. Tokiu atveju reikalingas specialus šautuvas, kuris iššauna kapsulę su vaistais. Ir tada gyvūnas užmigdomas. Žmonės turi suprasti, kad pagal galiojančius teisės aktus, nei policija, nei gamtininkai be veterinaro užmigdyti gyvūno mieste negali“, - tikino ministerijos specialistas.

Jo teigimu, Lietuvoje trūksta pajėgų, kurios bet kuriuo paros metu galėtų padėti į bėdą patekusiems laukiniams gyvūnams: „Mūsų pajėgumai tokie, kad turime pasirašę sutartį tik su viena įmone, kuri yra įsikūrusi Kaune. Aiškiai matyti, kad to nepakanka. Reikia įsteigti laukinių gyvūnų reabilitacijos centrą. Tokius turi Vakarų Europos šalys. Tada gyvūnais bet kada pasirūpintų profesionalai. Apie tai Lietuvoje pradėta kalbėti prieš keletą metų, bet ekonominė krizė planus pakeitė."

Ministerija pradėjo tyrimą

Aplinkos ministerija pirmadienį neliko nuošalyje ir paskelbė, kad sunkiai sužeistas briedis buvo priverstas kankintis ilgiau nei penkias valandas, nes aplinkosaugininkams nepavyko prisikviesti Gyvūnų globėjų asociacijos. Organizacija pagal su Aplinkos ministerija sudarytą sutartį privalo bet kuriuo paros metu būti pasiekiama ir prireikus atvykti į bet kurią Lietuvos vietą. Ministro pavedimu Aplinkos apsaugos agentūra jau pradėjo šio įvykio patikrinimą.

2013 m. pabaigoje Aplinkos ministerijos viešąjį konkursą (120 tūkst. litų vertės) laukinių gyvūnų globos priemonėms įgyvendinti laimėjo Gyvūnų globėjų asociacija.

Organizacija šias priemones vykdė ir keletą pastarųjų metų. 2013 m. Gyvūnų globėjų asociacija suteikė apie 1 000 gyvūnų gelbėjimo paslaugų.

Gyvūnų globėjų asociacija pagal sutartį vykdo šias paslaugas: gavus pranešimus apie globos reikalaujančius gyvūnus, juos surenka ar pagauna, transportuoja į gydymo įstaigą, gydo, slaugo ir globoja. Gyvūnai transportuojami tam pritaikyta technika, juos iš gamtos paima zoologo arba veterinaro specialybę turintys specialistai, gydo kvalifikuoti veterinarijos specialistai. Pasveikę gyvūnai po sėkmingos reabilitacijos privalo būti paleisti į laisvę.

Nei policija, nei aplinkosaugininkai neturi teisės užmigdyti gyvūnų. Tai gali daryti tik kvalifikuoti veterinarai. Aplinkos ministerija šias paslaugas perka iš minėtos organizacijos.

Ministerija praneša, kad Aplinkos apsaugos agentūra smulkiai ištirs įvykio aplinkybes ir savo išvadas pateiks Aplinkos ministerijai. Bus aiškinamasi, kodėl sunkiai sužeistas briedis pagalbos laukė ir buvo užmigdytas tik praėjus daugiau kaip 5 val. po avarijos. Remiantis išvadomis bus sprendžiama, ar sutartis su Gyvūnų globėjų asociacija bus tęsiama.