Lietuvos zoologijos sodo šaltakraujų gyvūnų skyriaus vedėja Alma pasakojo, kad šįmet parvežta 11 balinių vėžlių dėčių. Deja, išgyventi pavyko ne visiems vėžliukams: „Dabar atsivežėme 11 dėčių, 104 vėžliukus ir 18 kiaušinių. Deja, kai kuriuos vėžlius jau radome sušalusius, todėl jų išgelbėti nepavyko. Tačiau sėkmingai pasiekusieji zoologijos sodą jaučiasi gerai“ – pasakojo skyriaus vedėja.

Balinių vėžlių priežiūra, kaip teigia specialistai, yra kasmet daug pastangų reikalaujanti veikla. Vėžliukus reikia gelbėti nuolat – vėžlių patelės kasmet deda kiaušinius beveik tose pačiose dėtyse. Tačiau neretai šios vietos būna netoli automobilių kelių, ūkininkų arimų ar kitų žmogaus veiklos pažeistų vietų. Balinių vėžlių jaunikliai neišgyvena ir dėl plėšrūnų grėsmės – dėl nepakankamai giliai grunte paliktų kiaušinių juos gali suėsti lapės ir kiti plėšrūnai.

Gamtos mylėtojai kiekvieną rudenį pradeda stebėti vėžlių pateles ir jų kiaušinių dėtis. Darbas nėra lengvas – „tenka praleisti bemieges naktis, kadangi vėžlės kiaušinius deda vėlyvais vakarais, apie 21 - 24 val. Neretai tenka vėžlius stebėti per visą naktį pasislėpus krūmuose, su žiūronais. Lietuvoje nelaisvėje išauginamų vėžlių procentas yra geriausias, deja, gamtoje jų išgyvena vos 10 procentų. Todėl darbai tęsiasi. Rezervatų darbuotojai kasmet stebi vėžlius, kaip jie adaptuojasi, o jeigu reikia, vėžliukams yra šiek tiek padedama“, – apie nuolatinę vėžlių priežiūrą gamtoje pasakojo Lietuvos zoologijos sodo šaltakraujų gyvūnų skyriaus vedėja Alma.
Surenkami baliniai vėžliai

Šiuo metu balinių vėžlių išsaugojimu rūpinasi dvi įstaigos - Metelių regioninis parkas ir zoologijos sodas. Pasibaigus balinių vėžlių projektui, Metelių regioninis parkas ir toliau rodė iniciatyvą gelbstint šiuos unikalius Lietuvos gyvūnus, tam neliko abejingas ir Lietuvos zoologijos sodo specialistų kolektyvas. Balinių vėžlių išsaugojimo projekte visą jo laikotarpį dalyvavo iš viso 4 gamtosaugos institucijos.

Šiuo metu zoologijos sodas gelbsti balinius vėžlius be jokio papildomo finansavimo - iš geros valios. Balinis vėžlys ir jo rūšis - nacionalinė vertybė, kurią reikia saugoti. Kaimyninės šalys – Lenkija ir Baltarusija - taip pat gali pasigirti turėdamos balinį vėžlį. Tačiau šiose šalyse vėžlių porūšiai skiriasi nuo lietuviškojo – jų genetika geriau prisitaikiusi išgyventi atšiauresnėmis oro sąlygomis.