Tyrėjai neseniai nustatė, jog koalos virš gerklų turi papildomą balso stygų porą. Jų pagalba gyvūnai skleidžia poravimosi garsus.
Tyrimo rezultatai buvo išspausdinti žurnale „Šiuolaikinė biologija“ (angl. Current Biology).

Koalos riaumojimą galite išgirsti vaizdo įraše:
„Kai pirmą kartą išgirdau koalą baubiant, buvau be galo nustebintas, jog toks mažas gyvūnas gali skleisti tokį garsą,“ – sakė tyrimui vadovavęs Dr. Benjaminas Charltonas iš Sasekso universiteto. Pasak mokslininko, koalos balso tembras buvo maždaug 20 kartų žemesnis, nei būtų galima tikėtis iš tokio dydžio gyvūno.
Citata
Pasak mokslininko, šis fenomenas yra panašus žmonių knarkimą.

„Jei tokius garsus skleistų dramblys ar panašaus dydžio gyvūnas, tai nieko nestebintų,“ – sakė Dr. B. Charltonas.

Garso tembras dažniausiai yra tiesiogiai susijęs su žinduolio kūno dydžiu, nes nuo to priklauso ir gerklų, kur susidaro garsas, dydis. Šis organas dažnai yra vadinamas „balso dėžute“.

Mažesnių žinduolių, tokių, kaip koalos, kurios gali sverti vos 8 kilogramus, gerklos paprastai yra mažesnės, o jų balso stygos – trumpesnės ir plonesnės. Dėl šios priežasties jų išgaunami garsai yra aukštesni.

Turi dvejas balso stygas

Tačiau išdarinėję koalos balso organus, mokslininkai atrado antrą, gerokai didesnių balso stygų porą.
„Ši papildoma pora yra įtaisyta virš gerklų, kur susijungia burnos ir nosies ertmės,“ – pasakojo Dr. B. Charltonas.

Šios vadinamosios gomurinės stygos yra maždaug tris kartus ilgesnės ir beveik 700 kartų sunkesnės nei įprastos gerklinės stygos, teigė mokslininkas.

„Didesnės struktūros gali virpėti žemesniu dažniu. Įsivaizduokite gitarą: kai pirštu prispaudžiate stygą prie grifo, ji sutrumpėja, o skleidžiamas garsas pasidaro aukštesnis. Kuo storesnė styga, tuo garsas žemesnis,“ – aiškino koalas tyrinėjantis biologas. 

Kitas prie tyrimo prisidėjęs Sasekso universiteto mokslininkas Dr. Davidas Reby sakė, jog pasitelkus šias papildomas balso stygas, vibruoja visas koalos gomurys – už gerklas žymiai didesnė struktūra. 

Pasak mokslininko, šis fenomenas yra panašus žmonių knarkimą. 

Tyrėjų manymu, šie labai žemų dažnių šaukiniai leidžia koaloms aiškiau perduoti informaciją. Taip pat tikėtina, jog balso tembro žemumas patelėms leidžia nuspręsti apie patinų tinkamumą.

Tačiau, pasak Dr. B. Charltono, šiai hipotezei pagrįsti reikia papildomų tyrimų.