„Savaitgalį grybaudamas radau baravyką, kuris augo visai šalia raudonos musmirės. Jų kotai praktiškai lietėsi, atrodė, kad grybai būtų išaugę iš to paties kelmo, nors savo išvaizda baravykas tikrai nebuvo panašus į musmirę, ir atvirkščiai: du tikri savo išvaizdos grybai, kaip iš knygos. Norėjau paklausti, ar toks baravykas nebus nuodingas ir kaip tokie skirtingi grybai galėjo išaugti šalia“, – teiraujasi klausytojas.

Lietuvos miško grybų ir uogų verslo asociacijos vadovas Virginijus Varanavičius sako, kad toks baravykas tikrai nėra nuodingas, mat perimti kito grybo savybių jis negali.

Pašnekovas primena, kad musmirių rankomis geriau neliesti. „Ypač – žaliųjų musmirių, kadangi jos – ypatingai nuodingos. Raudonos – mažiau pavojingos, tačiau, jei jau palietėte, gerai nusiplaukite rankas“, – sako V. Varanavičius.

Vis dėlto paaiškinti, kaip du grybai išaugo beveik toje pačioje vietoje, grybų ekspertas negali: „Tai – gamtos fenomenas, kurio negali numatyti. Kur sėklos pasisėjo, ten grybas ir išaugo. Vienas kitam augti jie netrukdo.“

Pasak V. Varanavičiaus, grybaujant svarbu žinoti, kokius grybus galima rinkti ir valgyti, o kokius – ne. „Jeigu žmonės nesupranta, kokius grybus rinkti ir valgyti, Lietuvoje jau yra pakankamai literatūros“, – teigia pašnekovas. Jo žodžiais, norintiems grybauti galima nusipirkti nedidelį grybų žinyną, kurį pravartu su savimi neštis į mišką ir, iškilus klausimui dėl grybo, pasitikrinti.

„Tačiau jeigu vis dar kyla abejonių, geriau tokio grybo neimti“, – įspėja Lietuvos miško grybų ir uogų verslo asociacijos vadovas.