Skaičiuojant labai atidžiai, galima surasti apie 20 tikrųjų migruojančių rūšių, kurios jau stebėtos savo namuose. Iš paskutiniųjų tenka minėti karvelius keršulius, perkūno oželius ir brastinius tilvikus.

Labai anksti, vasario vidury, sugrįžo vieversiai, pempės, varnėnai, gervės, pilkosios žąsys, po jų - karveliai uldukai, amaliniai ir giesmininkai strazdai, liepsnelės, pieviniai kalviukai. Pralėkdamos į šiaurėje esančias perimvietes apsistojo želmeninės ir baltakaktės žąsys, smailauodegės antys, cyplės, parskrido laukiai ir kuoduotosios antys. O kur dar 20 rūšių?

Visų pirma - mes turėtume atlaidžiai žiūrėti į šios dienos pavadinimą: nelabai žinoma, kad ji pradėta vadinti paukščių diena, koks tuo metu galiojo kalendorius. Juk jie buvo keičiami, ir laikas „perstumtas“ bent dviem savaitėmis.

Paukščiams ir pavasariui dvi savaitės reiškia labai daug. Antra vertus, ši šventė neabejotinai atsirado su krikščionybe - taigi, nėra labai sena. Kad taip gali būti, liudija šventės data (kovo 10-ąją), kuri katalikų švenčiama kaip 40-ties tikėjimo kankinių diena. Gali būti, kad jų atminimui buvo pasirinktas paukščių įvaizdis...

Būna metų, kai kovo 10-ąją dar negrįžta nei vieversiai, nei pempės. Todėl vargu ar ši šventė radosi apibendrinus tik paukščių stebėjimus. 

Kaip ten bebūtų, kovo 10 - ji yra 40 paukščių diena, labai graži pavasario šventė, primenanti, kad turime pakelti galvas ir žvalgytis, pamatyti kuo daugiau paukščių. Tai - ne varžybos, tai - atgaiva sielai.

Galbūt, šios šventės atsiradimą galėtume vadinti mūsų mėgėjiškosios ornitologijos pradžia?