Kokią baisią nelaimę gali sukelti įsiplieskusi ugnis, parodė didžiulis miško gaisras, kilęs praėjusį šeštadienį vidurio Portugalijoje. Jis ne tik nusiaubė gamtą, bet ir nusinešė dešimtis žmonių gyvybių. Tai dar vienas perspėjimas visiems, koks miškas yra jautrus net menkiausiai žiežirbai.

Šiemet šalies miškuose, miškų urėdijų birželio 20 d. duomenimis, užregistruoti 62 gaisrai, kilę 48,6 ha plote – dešimčia mažiau negu pernai tuo pačiu laikotarpiu. Urėdijų priešgaisrinės komandos ir miškų pareigūnai pagal gautus pranešimus apie kilusius gaisrus buvo išvykę į gaisravietes daugiau nei du šimtus kartų.

Šiuo metu oro sąlygos, Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos prie Aplinkos ministerijos duomenimis, nėra palankios gaisrams kilti. Šiandien dauguma šalies miškų yra antros ir trečios gaisringumo klasės, tik Pietų Lietuvoje vietomis – ketvirtos. Rytoj vyraus pirmos ir antros, kai kur išliks trečios ir ketvirtos klasės miškų gaisringumas.

Kad ir kokios būtų oro sąlygos, privalu laikytis lankymosi miške taisyklių ir priešgaisrinės apsaugos reikalavimų. Juk daugiau kaip 90 proc. miško gaisrų kylą dėl neatsargaus žmonių elgesio.

Miške draudžiama kurti laužus ne laužavietėse ir naudoti atvirą ugnį, mėtyti neužgesintus degtukus, nuorūkas ir kitus daiktus, galinčius sukelti gaisrą. Užkurtą laužą būtina nuolat prižiūrėti, baigus kūrenti, jį užpilti žemėmis ar vandeniu, kol visiškai nustos rusenti. Pastebėjus gaisrą, reikia nedelsiant apie jį pranešti bendruoju pagalbos telefonu 112.